Geplaatst op: 26-04-2022
Auteur: Redactie
NRIT
Uitgever: NRIT Media

Nieuw rapport van WTTC en JLL schetst de paraatheid van steden in de wereld voor duurzame groei van reizen en toerisme

WTTC en JLL brengen nieuwste ‘Destination 2030: Global cities’ readiness for sustainable tourism growth’ uit

Nieuw rapport van WTTC en JLL schetst de paraatheid van steden in de wereld voor duurzame groei van reizen en toerisme

In Manilla op de Filipijnen hebben De World Travel & Tourism Council (WTTC) en JLL vandaag het rapport 'Destination 2030: Global cities' readiness for sustainable tourism growth' uitgebracht waarin wordt ingegaan op wat een stad beter voorbereidt op de groei van Travel & Tourism. Voorafgaand aan de pandemie groeide de reis- en toerismesector al bijna tien jaar sneller dan de wereldeconomie, met een jaarlijkse gemiddelde groei van 4,3% vergeleken met 2,9% tot 2019, en een bijdrage van bijna 9,2 biljoen dollar aan de wereldeconomie in de hetzelfde jaar.


Na de de pandemie, ziet de wereldwijde reis- en toerismesector eindelijk tekenen van herstel. Terwijl de sector zich blijft ontwikkelen, zorgde de stopzetting van het internationale reizen niet alleen voor nieuwe uitdagingen, maar ook voor beleidsmakers, leiders van bestemmingen en belanghebbenden om de sector paraat te houden. Het rapport, ook wel ‘Destination 2030’ genoemd, gaat in op wat een stad klaar maakt voor duurzaam reizen en toerisme. 63 steden in de wereld werden gemeten en gecategoriseerd in een van de vijf niveaus van "gereedheid", terwijl ze haalbare oplossingen boden om duurzame groei in toeristische activiteiten op elke bestemming te bevorderen.


Julia Simpson, WTTC President & CEO, zei: "Reizen en toerisme spelen een ongelooflijk belangrijke rol in de economie van een stad, niet alleen om het BBP te stimuleren, maar ook om banen te creëren en het levensonderhoud te verbeteren van degenen die afhankelijk zijn van onze sector."  Om een stad echt te laten bloeien en om reizen en toerisme op een duurzame manier te ontwikkelen, moeten volgens WTTC belanghebbenden begrijpen hoe voorbereid de stad is op de verwachte groei in toerisme en de daaruit voortvloeiende uitdagingen en kansen die voor ons liggen. "Het collectieve onderzoek dat de gereedheidsindex heeft opgeleverd, onderstreept het belang en de brede betrokkenheid die nodig is van de toeristische sector", zegt Dan Fenton, directeur van Global Tourism and Destination Development Services, JLL Hotels & Hospitality toe. "Onze industrie moet een leidende rol spelen in vrijwel alle indicatoren die deel uitmaken van de index."


Volgens het innovatieve rapport variëren de niveaus van "gereedheid" op een schaal van opkomende tot gevestigde toeristische centra met verschillende infrastructuurniveaus. Het gaat verder met het uitleggen van de huidige kansen en uitdagingen waarmee steden worden geconfronteerd en biedt aanbevelingen voor het opbouwen en onderhouden van toeristische activiteiten. Hoewel de vijf typologieën verschillende benaderingen van ontwikkeling zullen vereisen, is geen enkele typologie beter dan de andere, en ze zullen allemaal proactiviteit vereisen bij strategische planning en implementatie op bestemmingsniveau:

  • Dawning Developers, zoals New Delhi en Riyadh, zijn steden met een opkomende toeristische infrastructuur, een tragere groei van het toerisme en een lagere bezoekersconcentratie. Dergelijke bestemmingen hebben vaak een schone lei bij het plannen van toeristische ontwikkeling op de lange termijn met veel kansen in het verschiet.
  • Opkomende Performers, zoals Dubrovnik en Buenos Aires, zijn steden die een groeiend toeristisch momentum ervaren, mogelijk gemaakt door een opkomende toeristische infrastructuur, en die enorme kansen bieden voor strategische ontwikkeling. Bestemmingen in deze categorie kunnen echter te maken krijgen met druk en uitdagingen, zoals overbevolking.
  • Balanced Dynamics, zoals Auckland en Vancouver, zijn steden met een gevestigde toeristische infrastructuur en potentieel voor verdere groei van reizen en toerisme, zowel in het vrijetijds- als het zakelijke segment, terwijl schaal en concentratie in evenwicht zijn.
  • Mature Performers, zoals Miami, Berlijn en Hong Kong, zijn steden met een sterke dynamiek van vrijetijds- en/of zakenreizen en een gevestigde toeristische infrastructuur. Aangezien deze bestemmingen de groei van Travel & Tourism verder willen stimuleren, moeten ze proactief rekening houden met potentiële druk en mogelijkheden voor diversificatie om spanningen die verband houden met bezoekersvolumes te voorkomen.
  • Managing Momentum, zoals Amsterdam, Londen en Las Vegas, zijn steden met een historisch hoog groeimomentum, ondersteund door een gevestigde toeristische infrastructuur. Bestemmingen binnen deze typologie hebben meer kans dan 'Mature Performers' om al het stadium te hebben bereikt waarin ze de druk voelen om schaal en concentratie in evenwicht te brengen terwijl ze blijven profiteren van reizen en toerisme.

De paraatheidscategorieën zijn bepaald door het analyseren van gegevens over 79 indicatoren binnen acht pijlers. Naast de zes pijlers die in het vorige rapport waren opgenomen, ¬– schaal, concentratie, vrije tijd, bedrijvigheid, stedelijke paraatheid en beleidsprioritering – zijn er twee nieuwe pijlers toegevoegd: milieugereedheid en veiligheid en beveiliging.

Deze toevoegingen zorgden voor een betere focus op duurzaamheid, sociale impact en veiligheid en beveiliging in combinatie met de meer conventionele indicatoren die de sector blijven aansturen.


De pandemie heeft aangetoond dat er dringend behoefte is aan een holistische kijk op de planning en het beheer van bestemmingen. Het belang van steden als aanjagers van succes kan niet worden onderschat, waardoor het een prioriteit is om ons opnieuw in te zetten voor de toekomst van bestemmingen.

Link: https://research.wttc.org/destination-2030-jll-wttc-report
Trefwoorden: Rapport destiantions 2030, wereldsteden, groei toerisme

||| Blogs |||

31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

16/06/22
Exclusief voor leden
Minister van EZK krijgt vol boodschappenlijstje van Tweede Kamer
Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat moet van de Tweede Kamer meer werk maken van toerisme. Waarmee moet ze van de Tweede Kamer aan de slag?
14/06/22
20 voetbalvelden aan asbest verwijderd uit museumgebouw
Voordat de renovatie van Museum Boijmans Van Beuningen echt van start kan gaan, moet alle asbest wor...
10/06/22
Roompot versterkt samen met IVN natuurbeleving op de parken
Roompot gaat samenwerken met IVN Natuureducatie om de natuurbeleving op de parken verder te versterken. In cocreatie zullen ze voor meer natuurbeleving en biodiversiteit op de Roompot vakantielocaties zorgen en activiteiten voor gasten ontwikkelen.
09/06/22
Kritische Harald Buijtendijk bij uitzending Actieagenda en de boost voor bestemming Nederland.
Vandaag om 12.00 start de uitzending 'Actieagenda boost voor bestemming Nederland'. Daarbij als slotspreker Harald Buijtendijk. Kritisch docent en onderzoek en tegelijkertijd ook actief voor deze agenda.
30/05/22
Proefvluchten vanaf Nederlandse luchthavens met hybride-elektrisch VoltAero vliegtuig
In samenwerking met het Power Up initiatief gaat VoltAero, een Franse producent van elektrisch-hybri...
19/05/22
easyJet herstelt snel van pandemie
Deze zomer vliegt easyJet bijna weer op pré-coronaniveau. De ticketverkoop loopt als een speer, de omzet groeit spectaculair vanuit een diep dal en het verlies loopt scherp terug. Ook rond duurzaamheid maakt de luchtvaartmaatschappij stappen.
18/05/22
Recreatiezoneringsplan Veluwe vastgesteld
Gedeputeerde Staten heeft het Recreatiezoneringsplan Veluwe vastgesteld. Tot eind maart kon er een z...
16/05/22
Nederland kan 189 Blauwe Vlaggen hijsen
Dit jaar kunnen 59 Nederlandse stranden en 130 jachthavens de Blauwe Vlag laten wapperen. Dat zijn er 6 meer dan in 2021.