Geplaatst op: 22-04-2022
Auteur: Marc Gerlings

Fietsvakanties booming door icoonroutes

Ruim 7 miljoen fietsvakanties, verjonging doelgroep en toename gebruik LF-routes

Fietsvakanties booming door icoonroutes
Meer fietsvakanties in Nederland. Foto: Fietsplatform

Fietsvakanties een stoffig imago? Vergeet het maar. Een steeds jongere doelgroep omarmt deze duurzame en actieve vakantiebesteding. De coronacrisis hielp daarin mee. Het gaat bij fietsvakanties om grote getallen: in 2021 ondernamen 3 miljoen Nederlanders zo’n 7,2 miljoen fietsvakanties in eigen land. Ze besteedden daarbij circa 942 miljoen euro. 

En dit alles met een rapportcijfer van 8,5. Opvallend is het groeiend gebruik van de Langeafstand Fietsroutes. De nieuwe aanpak met Icoonroutes voor deze LF-routes werkt. Service, gemak en beleving maakt het meerdaags fietsen toegankelijk, meldt Fietsplatform. Alle actuele fietsvakantiecijfers staan in het rapport Kerncijfers fietsvakanties 2021-2022. Bureau Kien verrichte onderzoek in opdracht van het Landelijk Fietsplatform. 

Trektochten en standplaatsvakanties

Het totaal aan ruim 7,2 miljoen fietsvakanties is opgebouwd uit bijna 5,4 miljoen fietsstandplaatsvakanties, waarbij men meerdere fietstochten onderneemt vanaf een vast vakantieadres, en bijna 1,9 miljoen fietstrektochten. Een gemiddelde trektocht in eigen land bestond uit 3,8 nachten. Dat betekent dat tijdens fietstrektochten circa 6,8 miljoen overnachtingen plaatsvonden. In 2021 gaven Nederlanders in totaal 942 miljoen euro uit tijdens fietsvakanties in eigen land.

Wie is de vakantiefietser? 

Net zoals dé Nederlander niet bestaat, bestaat dé vakantiefietser ook niet. Zoveel mensen, zoveel fietsvakantiewensen. In het algemeen geldt dat de trektochtfietser jonger is dan de standplaatsfietser en vaker met kinderen op pad gaat. Ruim de helft van de trektochtfietsers is onder de 40 jaar en een derde maakt deel uit van een gezin met kinderen. De standplaatsfietser is relatief vaker boven de 60 (37%), maar toch is ook bij deze groep bijna een derde onder de 40 jaar.

Sterke toename LF-gebruik 

Met een LF-route kiezen trektochtfietsers voor het gemak van één route - met doorgaande bewegwijzering - over een langere afstand. Enkele reacties uit het onderzoek: "De bewegwijzering van de LF-routes is top. Zo fijn om een LF-route te fietsen” en "Fietsen langs fietspaden en LF-routes is een droom.” Steeds meer trektochtfietsers maken gebruik van deze routes. In 2021 heeft ruim de helft van de trektochtfietsers tijdens één of meerdere trektochten een LF-route gebruikt; in 2020 was dit ongeveer een derde. In totaal werd in 2021 tijdens 756.000 trektochten een LF-route gebruikt.

Nieuwe aanpak werkt

Om de langeafstandsfietsroutes nog beter toe te spitsen op de wensen van de (beginnende) vakantiefietser vernieuwt het Fietsplatform samen met regiopartners het aanbod LF-routes. Het streven is te komen tot zo’n tien zogenoemde LF-icoonroutes. Directeur Fietsplatform Eric Nijland: "Fantastisch om te zien dat de nieuwe aanpak van de LF-routes goed aanslaat. Deze routes bieden meer service, gemak en beleving. Hiermee wordt het meerdaags fietsen toegankelijker voor een groeiende groep.” Dit vertaalt zich in hoog gebruik: 210.000 trektochten op de LF Maasroute; 178.000 op de LF Kustroute en 155.000 op de LF Zuiderzeeroute. "De nieuwste LF-icoonroute is de LF Waterlinieroute. Vorig jaar opgeleverd en meteen genomineerd voor Fietsroute van het Jaar. Dat is al een prijs op zich.” aldus Eric Nijland. 

Wil je meer weten? Check dan deze infographic met de belangrijkste punten uit het onderzoek. Een uitgebreid artikel met meer informatie verschijnt in magazine R&T.
Trefwoorden: fiets, vakantie, standplaats, trektocht, lf, route

||| Blogs |||

12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
13/12/21
DITCH THE PITCH
DITCH THE PITCH
13/12/21 · Marketing · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Je zal ze de kost moeten geven. Mensen die in artikelen en interviews stellen ‘de leukste baan van...
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
14/10/21
Varkens in nood op Lisboa Airport
Claustrofobie. Je vraag er niet om. Dat heb je, of niet. En fijn is het geenszins. Hele kleine liften? Ik neem de trap wel. Al is die 10 verdiepingen hoog. Grote mensenmassa’s? Ik vermijd ze liever. - Marcel Baltus komt terecht in terminal 2 van Lisbon Airport en krijgt veel waardering voor Schiphol.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

05/10/22
Exclusief voor leden
Europa leert van lessen coronapandemie
In Nederland stijgt weer het aantal mensen met een coronabesmetting. Op Europees niveau wordt net ingezet op betere afstemming van procedures met de lidstaten. Europa wil via de in 2020 gestarte Gezondheidsunie laten zien dat het leert van de coronaperiode.
03/10/22
4 SEO tips voor je vakantiewoningwebsite
Er zijn tal van tools die je kunt gebruiken om snel en eenvoudig je eigen website te bouwen. Als je dat eenmaal hebt gedaan, is het tijd om je website te optimaliseren voor zoekmachines. Eventueel kun je hiervoor een SEO bureau inzetten, maar het is ook mogelijk zelf de volgende tips toe te passen. Zo kun je je vakantiewoningwebsite verbeteren voor de zoekmachines!
30/09/22
Topdrukte bij ECC door vluchtannuleringen
Het Europees Consumenten Centrum (ECC) kijkt terug op recorddrukte in de zomerperiode. De consumentenorganisatie ontving in de zomermaanden van dit jaar 63 procent meer hulpvragen van Nederlandse vliegpassagiers dan in dezelfde periode vorig jaar.
26/09/22
Exclusief voor leden
Lastige campagneboodschap: stuur geen app naar bestuurder
Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat lanceert vandaag de campagne ‘Mij Nie Appen!’. Die moet het aantal verkeersslachtoffers en ongelukken tijdens het reizen door smartphonegebruik verminderen.
21/09/22
Transavia voegt vluchten Eindhoven - Bordeaux toe aan zomerprogramma 2023
Transavia vliegt in zomerseizoen 2023 tussen Eindhoven en de Franse stad Bordeaux.
21/09/22
TUI bijna weer op niveau van voor de pandemie, Nederland presteert prima
Hoe heeft TUI de afgelopen zomer gepresteerd? Het bedrijf komt met tussentijdse cijfers.
19/09/22
Exclusief voor leden
Gratis OV voor 66-jarige inwoners Utrecht met laag inkomen
Reizen naar een leuk uitje of familie kost geld. Door het koopkrachtverlies ontvlamt het debat om he...
19/09/22
Toeristische economie in 2021 nog lang niet op niveau
Hoe heeft in 2021, toen het herstel van de pandemie al inzette, de toeristische economie gepresteerd? Het CBS zocht het uit.