Geplaatst op: 21-04-2022
Auteur: Redactie
NRIT

NLsportraad: Overheid moet sporten en bewegen erkennen als 1e levensbehoefte

NLsportraad: Overheid moet sporten en bewegen erkennen als 1e levensbehoefte
Photo by Jenny Hill on Unsplash

De NLsportraad wil dat de overheid sporten en bewegen als eerste levensbehoefte erkent. Dat schrijven ze in een brief aan de bewindspersonen van het ministerie van VWS. Tegelijkertijd moet de overheid zich veel actiever opstellen omdat mensen niet altijd zelf de keuze maken voor een gezonde leefstijl.

"Sporten en bewegen is een van de voorwaarden voor betere bescherming tegen het ontstaan van ziektes en tegen ernstige gevolgen van infectieziektes, waaronder COVID-19”, stelt de NLsportraad. "Het is hoog tijd dat de overheid dat erkent, ertoe overgaat om de bewegingsarmoede aan te pakken en daarbij een switch maakt van gezondheidsbevordering naar gezondheidsbescherming. Bij gezondheidsbescherming beschermt de overheid burgers actief tegen ongezond leven.” 

Grootste gezondheidsprobleem van deze eeuw

Met twee pandemische ‘wake-up calls’ - bewegingsarmoede en COVID-19 - plus onderzoek dat aantoont dat bewegingsarmoede het grootste gezondheidsprobleem van de 21ste eeuw is, verbaasde het de raad enorm dat minister Helder al in haar eerste week aangaf dat sport en bewegen geen essentiële dienstverlening is. De NLsportraad roept de drie bewindspersonen van het ministerie van VWS daarom op om sporten en bewegen te beschouwen als eerste levensbehoefte en de Nederlandse bevolking tegen inactiviteit te beschermen. Zo kunnen zij het verschil maken voor de vitaliteit en gezondheid van Nederland. Maatregelen tegen roken hebben laten zien hoe succesvol de overstap is geweest van gezondheidsbevordering naar beschermende maatregelen zoals het verbieden van rookreclames en het roken op de werkplek en in de horeca.

Gezondheidsbescherming vs gezondheidsbevordering

Gezondheidsbescherming is iets anders dan gezondheidsbevordering. Bij gezondheidsbevordering wordt ervan uitgegaan dat burgers een individuele keuze kunnen maken voor een gezonde leefstijl. Het uitgangspunt bij gezondheidsbescherming is dat de overheid burgers moet beschermen. "Mensen kunnen niet altijd zelf de keuze maken om een actieve leefstijl te hebben. Kijk alleen al naar volgebouwde wijken zonder sportvoorzieningen. Of neem scholen, kantoren en zorginstellingen waar kinderen, volwassenen en ouderen ‘verplicht’ worden om te zitten. Maar denk ook aan groepen mensen die weinig te kiezen hebben, zoals mensen met een beperking of een laag inkomen. In dit soort situaties moeten mensen door de overheid beschermd worden tegen inactiviteit”, aldus raadslid Erik Scherder.

Overheid kan verschil maken

De overheid kan bij de aanpak van bewegingsarmoede een cruciale, beschermende rol spelen. Voorzitter Michael van Praag: "De Nederlandse Sportraad wil dat sport en bewegen een publieke voorziening wordt en dat de rol van de overheid vast komt te liggen in een sportwet. Dat staat in ons advies ‘De opstelling op het speelveld’ en daarmee wordt sport en bewegen toegankelijk voor iedereen. De urgentie van het vraagstuk van inactiviteit is zo groot dat we hier niet omheen kunnen. Tot het zover is, biedt de Wet Publieke Gezondheid het kabinet in ieder geval de mogelijkheid om sport en bewegen essentieel te verklaren, waardoor het huidige sport- en beweegaanbod onder alle omstandigheden open kan blijven”.

Link: https://www.nederlandse-sportraad.nl
Topics:Beleid, Sport
Trefwoorden: beleid, sporten, bewegen, gezondheid

CELTH



Trendrapport

||| Nieuws |||

07/06/23
Overijssel kan met Europees geld snelfietsroute verbeteren
Overijssel krijgt miljoenen euro’s voor de ontwikkeling van fietsverkeer geld uit het Interreg North Sea project MegaBITS. Dit staat voor Mobilizing Europe's Green Ambition through Bicycles and Intelligent Transport Systems. Dit nieuwe project, dat loopt van 2023 tot 2026, is bedoeld om de manier waarop we over fietsen denken te veranderen. Concreet wordt snelfietsroute F35 verbeterd.
25/05/23
Frankrijk verbiedt korte binnenlandse vluchten
Voor het klimaat licht hoopvol nieuws uit Frankrijk dat komt met een verbod op korte binnenlandse vluchten. Wel een regeling met haken en ogen een eentje die minder ver gaat dan een burgerpanel wenste. Ook de impact op het klimaat is gering.
17/05/23
Exclusief voor leden
Groeiend tekort aan recreatieruimte in Nederland
De ruimte voor recreatie staat in heel Nederland onder druk. Uit onderzoek dat de ANWB liet uitvoeren blijkt dat de groene ruimte per inwoner sinds 1900 met 80% is verminderd. Deze situatie zal in de toekomst nog nijpender worden als gevolg van de groeiende bevolking en toename van het toerisme.
16/05/23
Gemeenten Schiedam en Tilburg winnen Nationale Citymarketing Trofee 2023
De gemeente Schiedam heeft de Nationale Citymarketing Trofee gewonnen in de categorie steden tot 100.000 inwoners. Schiedam versloeg de andere genomineerde, Den Helder. Tilburg won de Nationale Citymarketing Trofee in de categorie vanaf 100.000 inwoners. Tilburg liet Almere, Den Haag en Deventer achter zich. De trofee werd op maandag 15 mei uitgereikt tijdens het Nationaal Congres Citymarketing in Kampen. Het thema was dit jaar ‘De Stad en Het Water’.
16/05/23
CPB: gezonde leefomgeving speelt beperkte rol van betekenis in waarde huizen
Woningzoekers houden deels rekening met geluidsoverlast en luchtvervuiling bij de aankoop van een huis. Een verbetering in de luchtkwaliteit en een vermindering van geluidsoverlast lijkt voor een beperkte stijging van de onderliggende waarde van huizen te zorgen. Effecten van een groene recreatieomgeving zijn niet meegenomen in het onderzoek, wel de samenhang van de omgeving.
12/05/23
Fort de Hel toch open in de zomer van 2023
Fort de Hel in Willemstad is vanaf 1 juni 2023 weer open voor bezoekers. De gemeente Moerdijk heeft een tijdelijke overeenkomst gesloten met beheerder Linda den Hollander, die het fort in elk geval dit zomerseizoen gaat runnen.
05/05/23
Den Haag toont herstel en groei in jaarresultaten 2022
Den Haag liet in 2022 herstel én records zien na de coronaperiode. The Hague & Partners ziet dit terug in de resultaten in het jaarverslag van 2022. Het aantal hotelovernachtingen verbrak het recordcijfer van 2018.
02/05/23
EuroParcs vangt Oekraïense vluchtelingen langer op
De bijna duizend Oekranïense vluchtelingen mogen in ieder geval tot eind 2023 in hun vakantiewoning blijven. Daar zijn afspraken over gemaakt door Europarcs en verschillende gemeentes in Nederland.