Geplaatst op: 30-03-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT
Publicatie: R&T 2022-1

Innovatie in kamperen: Dune Tent

Jaarrond een verhuurtent exploiteren

Innovatie in kamperen: Dune Tent

We zagen ze voor het eerst op de Kennemer Duincampings: de Dune-tenten met een opvallende gebogen houtconstructie. Met tentdoek, maar ook met een gewone deur en ramen. Maar vooral zonder het steigerhout dat je in de inrichting van veel safaritenten ziet. De Dune staat inmiddels op meer campings en het is dus een concept dat langzaam maar zeker aanslaat. Wie zitten er achter deze opmerkelijke tenten of zijn het meer vakantiehuisjes?

Al snel blijkt dat twee werknemers van de Kennemer Duincampings, Peter Ramp en Djoerd Vulto de creatieve krachten zijn achter de Dune met hun bedrijf Tent2. Zij gaan voor Gamping 2.0, een combinatie van design, luxe, comfort en hun eigenwijze sausje. Peter Ramp werkt al 17 jaar bij de Kennemer Duincampings en is nu manager op camping Bakkum. Hij is in 2019 met collega Djoerd Vulto Tent2 begonnen. Ook Djoerd werkt lang (16 jaar) bij de Kennemer Duincampings en is nu manager bij camping de Lakens.

Een eigen bedrijf ‘on the side’

Werknemers met een eigen bedrijf ‘on the side’ vraagt om een uitleg. Peter Ramp: "Djoerd en ik hebben in de jaren dat we bij de Kennemer Duincampings werken al heel wat producten bedacht. Dat varieerde van safaritenten, backpackshacks, wikkelhuisjes tot boomhuisjes. Het leuke van de Kennemer Duincampings is dat het bedrijf een dusdanige schaal heeft dat we dat soort dingen kunnen en mogen doen. Djoerd en ik hebben jaren geleden samen een steigerhouten meubelbedrijf gehad. Dat hebben we een paar jaar gedaan maar ook weer afscheid van genomen. Later ging het toch weer kriebelen om samen iets op te pakken. En zo is Tent2 ontstaan” Wat mooi is dat ze bij een bedrijf werken waar het ‘gewoon’ is dat mensen er iets naast doen. Peter: "Als je dat doet op een manier die qua invulling van tijd en ruimte past, geef je ook weer veel energie en creativiteit terug aan je werkgever. Die gezonde balans brengt ons maar ook de Kennemer Duincampings veel.”

Safaritenten uitgeknepen en uniform concept

De drive om een nieuw tentconcept te bedenken komt voort uit onvrede met innovatie bij huidige fabrikanten. Peter: "We zien heel veel safaritenten en een hele conservatieve branche We wilden iets anders en zochten naar een nieuw kampeerproduct voor de verhuur.” Djoerd vult aan: "De safaritenten zijn allemaal hetzelfde ontwerp en het is qua kosten helemaal uitgeknepen. Dat zie je er dan ook aan af. Ook de inrichting met steigerhout zie je overal. Je mist echt comfort en uitstraling.” Volgens Djoerd heeft de safaritent wel de markt opengebroken voor een meer luxe vorm van kamperen. "Maar je ziet dat mensen het nu tijdens kamperen altijd warm willen hebben, ook in de winter. Ze willen een mooie keuken waar ze lekker in kunnen koken en tegelijkertijd contact kunnen maken met het buitengevoel. Maar ze willen ook gewoon een deur zodat ze hun spulletjes veilig achter kunnen laten met een slot en een sleutel. En elke dag lekker douchen.”

Peter en Djoerd wilden een product in de markt zetten dat er nog niet is en vooral anders is: "Toen kwamen we in contact met een architect en hebben we samen de Dune Tent ontwikkeld.” Intussen staat de Dune Tent al drie jaar op twee vestigingen van de Kennemer Duincampings en recent op diverse andere bedrijven. Djoerd: "Vorig jaar hebben we de eerste winter gedraaid op onder andere strandcamping Groede, Vakantiecentrum Schuttenbelt en Camping ’t Weergors die de award voor meest gewaardeerde verhuureenheden heeft gewonnen.”

Opvallende tenten

Ondanks de stevige en opvallende constructie zijn de Dune Tenten geen huisjes geworden. Djoerd: "Wij wilden zelf vanuit onze eigen passie bij de tent blijven. Dat is een product dat ons goed ligt.” Ook de markt rond kampeermiddelen speelde een rol: "Je ziet in de markt dat er heel veel lodgeleveranciers zijn met diverse ontwerpen maar tentleveranciers die allemaal hetzelfde doen.” En zo kwamen Peter en Djoerd op een constructie die niet zou misstaan in menige lodge. Want de constructie bestaat uit hele zware bogen van wel 20 centimeter dik hout. Toch blijft het duidelijk een tent "Voor het binnendoek gebruiken we dat van de koploper in de markt Ten Cate. Voor de buitenzijde een Valmex PVC van hoge kwaliteit met een ruime garantie. Onze tent is zo stevig en mooi dat deze een andere prijs heeft dan normale safaritenten. Voor de tent hebben we gekozen voor hoogwaardige materialen. Met mooie kleuren en een nette keuken zoals je die thuis ook hebt. Daarmee maken we echt het verschil.”

Wat ze proberen te maken is afwijkend van standaard. Peter: "Dat je aankomt en denkt ‘dat is gaaf’” Opvallend is ook de grote glazen voorpui. "Die hebben we gekozen om zoveel mogelijk licht binnen te krijgen. Maar het hoeft niet overal in de tent licht te zijn want mensen willen wel dat de kinderen in de zomer op tijd kunnen gaan slapen.” En dan de hamvraag. Geeft de Dune Tent een kampeer of bungalowgevoel?

Peter: "Het gaat echt om het kampeergevoel. Die laagdrempeligheid van het contact met mensen om je heen. Dat is echt wel de jeu. De Dune tent heeft geen geïsoleerde wanden. Wel hebben we sinds dit jaar een nieuw tentontwerp met ook weer grote houten spanten. Dit nieuwe model is volledig geïsoleerd en jaarrond te exploiteren.”

Zelfstandig overleven met eigen identiteit

Nieuwe onderscheidende accommodaties zijn voor bedrijven die zelfstandig willen blijven volgens Djoerd essentieel: "Als je de marktontwikkelingen even platslaat dan heb je campings die worden overgenomen door grote partijen en je hebt campings die het heel goed doen omdat ze hun eigen identiteit hebben. Met onderscheidende en andere producten. Zoals het camping ‘t Weergors die aan de weg timmert omdat ze dit soort keuzes durven te maken of Camping Bovenberg met 100 plekken die dit ook aandurft. Als je als bedrijf wilt opvallen dan is onze tent onderscheidend ten opzichte van de producten die overal al staan. Dat is waar we op inzetten.”

Volgens Peter lijkt de kampeermarkt lijkt zichzelf de laatste jaren opnieuw uit te vinden. "Wellicht noodgedwongen door corona. Maar ik ben ervan overtuigd dat mensen blijven kamperen maar wel met een verlangen naar luxe en verzorging.” Peter verwacht dat op campings het aantal accommodaties zal blijven toenemen. "Ik denk dat de bedrijven komen bovendrijven die echt keuzes maken, niet voor de massa, maar kleinere aantallen dezelfde accommodaties. Buiten ons eigen product denk ik dat ondernemers zijn gasten kan verrassen door iets te brengen dat niet is besteld. Met juist dat soort dingetjes maak je het verschil.” Djoerd vult daarop aan: "Ik denk dat de variatie op de bedrijven heel belangrijk is. Campings met traditionele kampeerplaatsen, gecombineerd met een aantal accommodaties zullen het goed blijven doen. Die accommodaties zijn heel belangrijk omdat de opbrengst per plaats gewoon omhoog gaat. Ik denk dat campings dat geld heel hard nodig hebben om te kunnen blijven investeren.”

Bang om door grote aantallen verkopen niet meer onderscheidend te zijn, zijn ze niet. "Wij zijn een hele kleine speler in een hele grote markt. Wij zijn bovendien niet de personen om een tent te ontwikkelen en dan 15 jaar achterover te leunen en alleen maar dat model te verkopen. Daarom komen we in jaar twee al met een tweede model en denken stiekem al na over een derde variant.”

Gevarieerde doelgroep

De eindgebruiker voor de Dune Tent blijkt verrassend gemêleerd te zijn. Djoerd: "Als ik op de Lakens kijk dan wordt deze tent veel geboekt door gezinnen met jonge kinderen die wat meer te besteden hebben. Soms zien we ook groepen volwassenen. Het is niet het massa-is-kassa publiek. Het is vooral een segment dat verrast wil worden en van luxe houdt.” En die verrassing werkt wonderwel: "De eigenaar van Vakantiecentrum ’t Schuttenbelt vertelde over een groep senioren die een aantal tenten en grote lodges hadden gehuurd. Toen de groep gespreid aankwam, waren de Dune Tenten als eerste bezet.” Peter vult aan: "Er zijn echt heel veel mensen die kamperen leuk vinden maar wel ontzorgd willen worden.” Mooi meegenomen is dat de Dune Tenten over het algemeen zonder bouwvergunningen worden geplaatst op een kampeerterrein. De toegankelijkheid voor minder validen is wat lastig doordat ze 20-25 centimeter van de grond afstaan.

Interessante jaarrond exploitatie

De aanschafprijs ligt wat hoger dan bij andere tenten maar het businessmodel is volgens beide heren hartstikke goed. Dat blijkt wel uit de verhuur bij zowel de eigen als bij andere bedrijven. Peter: "De Dune Tent is ongeveer 7 maanden te verhuren. De investering is interessant omdat door de constructie en de materialen de tent langdurig gebruikt kan worden. Hierdoor heeft de Dune Tent op langere termijn een goed terugverdienmodel.” Bedrijven kunnen de tent zelf inrichten. Djoerd adviseert het gezellig en huiselijk te maken. "Ik ken heel veel mooie accommodaties maar allemaal met een standaard inrichting. Als je het gezellig maakt zoals je het thuis ook zou willen dan maak je echt het verschil. Dat hoeft echt niet de wereld te kosten.” Peter: "Maar het mooiste is als je jezelf omdraait en naar buiten kijkt door die grote raampartij en die ronding. Dat ziet dat er heel gaaf uit. We merken dat gasten terugkomen voor de tent en dat is toch wel het mooiste compliment dat je kunt krijgen”

Nieuwe plannen voor Tent2 zijn er volop vertelt Peter. "We hebben met de Dune Tent een behoorlijk grote 4-persoonstent. We hebben een nieuw model ontworpen dat volledig geïsoleerd is en jaarrond te verhuren. Deze is geschikt voor 6 personen met een slaap vide. Ook in dit ontwerp zijn weer onze robuuste spanten terug te vinden. Nu zijn we aan het kijken of we in een iets compactere vorm een ander model kunnen maken met meer het binnen-buitengevoel.”

De tenten worden in Servië in kleine series geproduceerd. Wie deze zomer nog een Dune Tent wil plaatsen moet snel zijn. "We hebben nog een aantal tenten op de plank liggen. We nodigen ondernemers uit om bij ons te komen kijken. We geloven in de ontwikkeling van de markt door met elkaar te leren. Mensen moeten zich vrij voelen ons te benaderen. Niet alleen om een tent te kopen.

www.tent2.nl

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, kamperen, campings, kampeerterreinen, innovatie

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...