Geplaatst op: 25-03-2022
Auteur: Marc Gerlings

Meer kunst voor aantrekkelijk Arnhem

Meer kunst voor aantrekkelijk Arnhem
Meer kunst in de straten van Arnhem. Foto: Martijn Baudoin via Unsplash

Je wilt een aantrekkelijke stad zijn en je hebt ook een kunstopleiding. Wat doe je dan? Maak de combinatie en zet die kunst in de stad. Dat doen Arnhem en ArtEZ.

Vandaag om 17.30 uur opent wethouder Cathelijne Bouwkamp de eerste kunstwerken om de binnenstad aantrekkelijker te maken bij Focus Filmtheater. 

Dit is een reeks van kunstwerken in de binnenstad tot aan het laatste kunstwerk bij Cuisson Arnhem in de Wezenstraat gemaakt door startende kunstenaars om de binnenstad meer op te vrolijken en kleur te geven.

Samenwerking met ArtEZ

Cathelijne Bouwkamp, Wethouder Cultuur: "De openbare ruimte is van ons allemaal. Het is daarom belangrijk om meer ruimte te maken voor groen en kunst. Zodat veel Arnhemmers kunnen genieten van kunst en een groene leefomgeving. Ook wordt hiermee de kwaliteit van de openbare ruimte vergroot en het past bij onze groene en creatieve stad. De oproep van de destijds 16-jarige Merijn Schrijvers om de binnenstad aantrekkelijker te maken past daar perfect bij. Veel Arnhemmers hebben ideeën hoe we de openbare ruimte kunnen verfraaien en vergroenen. En het is belangrijk dat we als gemeente die initiatieven ondersteunen en samen ook echt uitvoeren."

In samenwerking met ArtEZ werd een open call uitgezet waarop alumni van de afdelingen BEAR (Base for Experiment Art and Research) en DAT (Design, Art and Technology) hun ideeën konden sturen. Uit diverse voorstellen werden de kunstenaars Emiel Ambroos (1992) en Melanie Maria (1993) geselecteerd. Onderdeel van de ontwerpen was om groen met kunst te verbinden. Met Platform Binnenstad Arnhem en Arnhem6811 is ook gekeken naar mogelijke locaties voor de kunstwerken in de stad. 

Op drie locaties in de stad maakt Emiel Ambroos een serie houtensculpturen. Samen vormen de sculpturen een ecosysteem; ‘De Droomijs Biotoop’ waar planten en dieren zich kunnen huisvesten. De sculptuur past zich aan, aan de omgeving waar het staat. De eerste sculptuur wordt in juli 2022 geplaats in het plantsoen aan de Weerdjesstraat. Later dit jaar worden de twee andere sculpturen in de binnenstad geplaatst.

Melanie Maria bedacht het concept ‘The City is the Cinema’. Op verhoogde bioscoopbankjes met daaromheen groen, kun je zitten en de stad observeren, of observeert de stad jou? Wanneer de bankjes niet gebruikt worden, neemt het groen de bioscoopstoelen (de stad) over. De bankjes zijn vanaf 25 maart op drie verschillende plekken in de stad te zien, waaronder de Bovenbeekstraat, Wezenstraat en in de omgeving van Focus Filmtheater.

Meer initiatieven

Het initiatief is een test/pilot. Het afgelopen jaar zijn er meerdere initiatieven ontstaan. Dit soort tests kunnen leiden tot een sneeuwbaleffect. Er zijn meerdere initiatieven die zorgen voor een aantrekkelijke stad. Denk aan de muurschilderingen van Museum Arnhem, het aanbrengen van Arnhemse ontwerpen op elektriciteitskastjes en komen er muurschilderingen in de Spoorhoek, waar ArtEZ ook bij betrokken is. Ook heeft de gemeente sinds december 2021 een kader beeldende kunst in de openbare ruimte vastgesteld, waarmee zij ook ruimte wil geven aan ideeën van bewoners en/of bedrijven op het vlak kunst in de openbare ruimte. 

Trefwoorden: stad, kunst, opleiding

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...