Geplaatst op: 24-03-2022
Auteur: Marc Gerlings

Seeing Stars Leiden op 25 september als het weer meezit

Seeing Stars Leiden op 25 september als het weer meezit
Op 25 september gaan deze lichten uit onthullen de sterren hun licht.

Kunstenaar Daan Roosegaarde maakte in de Oortzaal van de Oude Sterrewacht Leiden aan het begin van de middag de datum bekend van het project ‘Seeing Stars Leiden’. Op zondagavond 25 september 2022 wordt de verlichting in een groot deel van de stad een uur lang ‘uit’ gezet. 

Wie dan omhoogkijkt, kan zich verwonderen over de sterrenhemel. Dit past in het themajaar dat al loopt, European City of Science. Daarin worden iedere dag activiteiten georganiseerd met wetenschap en een van de doelen is de verwondering over wetenschap op gang te zetten. Dat past bij de sterren zien, zonder lichtvervuiling die er is in deze middelgrote stad in de Randstad. De Randstad is net een van de gebieden met de meeste lichtvervuiling in de wereld.

Daan Roosegaarde, samen met het projectteam dat is opgericht voor Seeing Stars Leiden wil van een simpel idee een activistische boodschap uit laten gaan. Nu is het aan de bewoners, veiligheidsdiensten tot en met winkeliers die lichten in de etalages uit moeten zetten. "Het moet wel vanuit de community komen," was een van de commentaren van de kunstenaar. Roosegaarde ziet dat het goed past bij Leiden, al veel mensen en instanties bestookten hem met vragen hoe ze kunnen bijdragen, meldde hij bij de persbijeenkomst.

Franeker ging voor

Volgens Roosegaarde is het geen toeval dat dit project nu juist in Leiden plaatsvindt nadat vorig jaar in het Friese Franeker de lichten uit gingen, zei hij in de Oortzaal in de sterrenwacht. "Jan Oort is een geboren Franeker”, aldus Roosegaarde. "Hij vertrok erna naar Leiden, werd directeur van de Sterrewacht en deed wereldberoemde ontdekkingen. Daarom is het ook zo mooi om het nu hier te kunnen organiseren op een nog grotere schaal en met meer focus op wetenschap en burgerparticipatie. Prachtig, zeker nu Leiden dit jaar ook European City of Science is.”

De streefdatum 25 september is geen willekeurige datum. De maan staat goed, het is vroeger donker en met een beetje geluk zijn Jupiter en Saturnus te zien. Maar het moet natuurlijk wel onbewolkt zijn. Er wordt daarom ook rekening gehouden met een alternatieve datum.

Meta Knol: samen kijken

Citizen Science Directeur, Meta Knol is trots op het project onder de paraplu van European City of Science: "Seeing Stars maakt het mogelijk om een nieuwe verbinding met de sterren en elkaar te maken. Een collectief project waarin de hele stad samenwerkt om de lichten uit te doen en de sterren aan. Een project waarin we vragen gaan stellen, sterren tellen en dichter bij de wetenschap komen te staan. We roepen iedereen op om mee te doen, want we dromen ervan om samen naar de sterren te kijken”. Seeing Stars Leiden is een mooi voorbeeld van Citizen Science waarin samenwerking tussen bewoners en wetenschappers van de Universiteit Leiden centraal staat.

Cadeau van de stad

Gemeente Leiden geeft met dit project, waarin nauw wordt samengewerkt met diverse stadspartners, een cadeau aan de stad: "Met Seeing Stars Leiden maken we van een mooie nazomeravond een geweldig moment voor jong en oud, tegen het decor van de Oude Sterrenwacht in onze historische binnenstad. We brengen op deze manier kennis en cultuur samen in het jaar dat Leiden European City of Science is. Ik kijk er erg naar uit!” aldus Yvonne van Delft, wethouder Werk, Inkomen, Welzijn, Economie & Cultuur

Partners in Seeing Stars Leiden

Seeing Stars Leiden wordt mogelijk gemaakt door Studio Roosegaarde, gemeente Leiden, Leiden2022, Citizen Science Lab van Universiteit Leiden, Oude Sterrewacht van de Universiteit Leiden, Cultuurfonds Leiden, UNESCO en Leiden&Partners. De film Seeing Stars is een samenwerking met Media Monks. Blijf op de hoogte van het project via www.seeingstarsleiden.nl.

Een uitgebreider artikel over dit onderwerp verschijnt in magazine R&T van april 2022. Want dit project gaat verder dan alleen lichten uitzetten.
Trefwoorden: Leiden, stars, sterren, themajaar, Roosegaarde, wetenschap, verwondering, dmo, Leiden&partners

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
25/03/24
Exclusief voor leden
Meer fun en groen in speeltuin Spoorwegmuseum
Het Spoorwegmuseum in Utrecht is druk bezig met de herinrichting van het buitenterrein. De inrichting van de speeltuin, het traject van de kindertrein en de plek van de distributie-ingang worden aangepast.
22/03/24
Exclusief voor leden
Thuis centraal in Erfgoeddag 2024 in Vlaanderen en Brussel
Op zondag 21 april staat Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel met meer dan 900 activiteiten in het teken van ‘Thuis’.
14/03/24
Regio Noord-Holland Noord erkend als cultuurregio
Goed beleidsnieuws voor samenwerkingsverbanden in de culturele sector in Noord-Holland. Met het regioprofiel ‘Zee aan ruimte, land vol cultuur’ erkent het Ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de regio Noord-Holland Noord sinds 1 maart officieel als landelijke cultuurregio.
11/03/24
Exclusief voor leden
Twee molens Gouda staan stil na technische controle
Twee van de bekendste monumenten van Gouda staan stil, molen De Roode Leeuw en molen 't Slot. De gemeente heeft in samenspraak met de betrokken molenaars de wieken van 2 molens tijdelijk stil laten zetten. Dat gebeurde na een inspectie van de lasverbindingen.
07/03/24
NS station Leeuwarden steunt museum Princessehof
Spoorbedrijf NS wil meer doen met maatschappelijke partners. Concreet is dit te zien in het station ...
28/02/24
Exclusief voor leden
Ecosysteem rond varend erfgoed onder druk
De toekomst van het Nederlands varend erfgoed staat onder druk. Dat komt omdat traditionele verdienmodellen niet meer volstaan omdat eisen van consumenten veranderen. Als de vloot in de toekomst verder krimpt, kan het hele ecosysteem van maritiem erfgoed kritische massa verliezen en verloren gaan.
27/02/24
Koning opent Nationaal Holocaust Museum
Koning Willem-Alexander opent zondag 10 maart het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. Het museum toont aan de hand van 2.500 voorwerpen, herontdekte foto’s en films, geluidsopnamen, documenten en installaties de geschiedenis.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...