Geplaatst op: 24-03-2022
Auteur: Marc Gerlings

Seeing Stars Leiden op 25 september als het weer meezit

Seeing Stars Leiden op 25 september als het weer meezit
Op 25 september gaan deze lichten uit onthullen de sterren hun licht.

Kunstenaar Daan Roosegaarde maakte in de Oortzaal van de Oude Sterrewacht Leiden aan het begin van de middag de datum bekend van het project ‘Seeing Stars Leiden’. Op zondagavond 25 september 2022 wordt de verlichting in een groot deel van de stad een uur lang ‘uit’ gezet. 

Wie dan omhoogkijkt, kan zich verwonderen over de sterrenhemel. Dit past in het themajaar dat al loopt, European City of Science. Daarin worden iedere dag activiteiten georganiseerd met wetenschap en een van de doelen is de verwondering over wetenschap op gang te zetten. Dat past bij de sterren zien, zonder lichtvervuiling die er is in deze middelgrote stad in de Randstad. De Randstad is net een van de gebieden met de meeste lichtvervuiling in de wereld.

Daan Roosegaarde, samen met het projectteam dat is opgericht voor Seeing Stars Leiden wil van een simpel idee een activistische boodschap uit laten gaan. Nu is het aan de bewoners, veiligheidsdiensten tot en met winkeliers die lichten in de etalages uit moeten zetten. "Het moet wel vanuit de community komen," was een van de commentaren van de kunstenaar. Roosegaarde ziet dat het goed past bij Leiden, al veel mensen en instanties bestookten hem met vragen hoe ze kunnen bijdragen, meldde hij bij de persbijeenkomst.

Franeker ging voor

Volgens Roosegaarde is het geen toeval dat dit project nu juist in Leiden plaatsvindt nadat vorig jaar in het Friese Franeker de lichten uit gingen, zei hij in de Oortzaal in de sterrenwacht. "Jan Oort is een geboren Franeker”, aldus Roosegaarde. "Hij vertrok erna naar Leiden, werd directeur van de Sterrewacht en deed wereldberoemde ontdekkingen. Daarom is het ook zo mooi om het nu hier te kunnen organiseren op een nog grotere schaal en met meer focus op wetenschap en burgerparticipatie. Prachtig, zeker nu Leiden dit jaar ook European City of Science is.”

De streefdatum 25 september is geen willekeurige datum. De maan staat goed, het is vroeger donker en met een beetje geluk zijn Jupiter en Saturnus te zien. Maar het moet natuurlijk wel onbewolkt zijn. Er wordt daarom ook rekening gehouden met een alternatieve datum.

Meta Knol: samen kijken

Citizen Science Directeur, Meta Knol is trots op het project onder de paraplu van European City of Science: "Seeing Stars maakt het mogelijk om een nieuwe verbinding met de sterren en elkaar te maken. Een collectief project waarin de hele stad samenwerkt om de lichten uit te doen en de sterren aan. Een project waarin we vragen gaan stellen, sterren tellen en dichter bij de wetenschap komen te staan. We roepen iedereen op om mee te doen, want we dromen ervan om samen naar de sterren te kijken”. Seeing Stars Leiden is een mooi voorbeeld van Citizen Science waarin samenwerking tussen bewoners en wetenschappers van de Universiteit Leiden centraal staat.

Cadeau van de stad

Gemeente Leiden geeft met dit project, waarin nauw wordt samengewerkt met diverse stadspartners, een cadeau aan de stad: "Met Seeing Stars Leiden maken we van een mooie nazomeravond een geweldig moment voor jong en oud, tegen het decor van de Oude Sterrenwacht in onze historische binnenstad. We brengen op deze manier kennis en cultuur samen in het jaar dat Leiden European City of Science is. Ik kijk er erg naar uit!” aldus Yvonne van Delft, wethouder Werk, Inkomen, Welzijn, Economie & Cultuur

Partners in Seeing Stars Leiden

Seeing Stars Leiden wordt mogelijk gemaakt door Studio Roosegaarde, gemeente Leiden, Leiden2022, Citizen Science Lab van Universiteit Leiden, Oude Sterrewacht van de Universiteit Leiden, Cultuurfonds Leiden, UNESCO en Leiden&Partners. De film Seeing Stars is een samenwerking met Media Monks. Blijf op de hoogte van het project via www.seeingstarsleiden.nl.

Een uitgebreider artikel over dit onderwerp verschijnt in magazine R&T van april 2022. Want dit project gaat verder dan alleen lichten uitzetten.
Trefwoorden: Leiden, stars, sterren, themajaar, Roosegaarde, wetenschap, verwondering, dmo, Leiden&partners

||| Blogs |||

25/01/23
Natuurlijk ben ik voor een integrale aanpak, maar hoe bereik ik die nu?
Een vraag die ik regelmatig van beleidsambtenaren krijg, is: die integraliteit, hoe bereik ik die nu? Laat ik eerlijk zijn: dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Toch zijn er gemeenten en provincies die hierin al aardig op weg zijn, en die zijn óók ooit ergens begonnen.
01/12/22
Drie “misverstanden” op weg naar klimaatneutraal toerisme
Dat de toeristische sector voor een enorme verduurzamingsopgave staat moge inmiddels duidelijk zijn ...
12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...
28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

29/03/23
Sterrenchef Jermain de Rozario ontwikkelt verschillende gerechten voor Roompot
Sterrenchef Jermain de Rozario ontwikkelt twee gerechten voor Roompot. Een beef rendang en een vegan rendang en daarnaast een vleeskroket en een vegan kroket van zijn rendang.
29/03/23
Citystore Rijk Van Nijmegen opent deuren op Grote Markt
De nieuwe Citystore Rijk van Nijmegen gaat bezoekers en bewoners met een gloednieuw concept inspireren langer te blijven door unieke verhalen over stad en regio.
28/03/23
Consumentenbond pakt prijsmisleiding reisaanbieders aan
De Consumentenbond gaat een procedure bij de Reclame Code Commissie aanspannen tegen de reisorganisaties Corendon, Stip Reizen, Prijsvrij en D-Reizen. Aanleiding is een onderzoek onder twaalf reisorganisaties waaruit naar voren kwam dat 83% van de reizen die de Consumentenbond bekeek niet voor de aanbiedingsprijs was te boeken.
28/03/23
Vernieuwd Charles Dickens Museum opent na 5 jaar zijn deuren
Charles Dickens Museum wordt 2 april officieel geopend. Het museum is geheel herbouwd, ingericht en ondergebracht in Braamt.
28/03/23
Safari Hotel Beekse Bergen officieel geopend tijdens feestelijke ceremonie
Het nieuwe Safari Hotel in Beekse Bergen is officieel geopend. In totaal 112 kamers en suites rondom de Wogon Savanne gelegen. Ontbijten en dineren kan in dezelfde Savanne.
28/03/23
De lente is begonnen, Keukenhof is weer open
De Keukenhof is weer open. Spreiding van de bezoekers geeft een optimale beleving. Daarom wordt gewerkt met entreekaarten op datum en een maximaal aantal bezoekers per dag. Tot en met 14 mei worden ruimt 1 miljoen bezoekers verwacht.
28/03/23
Nationaal Park van eiland Rügen opent skywalk
Het in de Oostzee gelegen eiland Rügen trekt jaarlijks veel bezoekers met het Nationaal Park Jasmund en zijn indrukwekkende witte krijtrotsen. Dat aantal zal zeker toenemen met de opening van een attractie. Vanaf 22 april is er een nieuwe hotspot op het eiland, de ‘Skywalk Königsstuhl’, een zwevend uitkijkplatform op 122 meter hoogte.
28/03/23
Exclusief voor leden
Futuristische blik van easyJet op reizen in 2070
easyJet heeft zes toonaangevende futuristen en expert laten nadenken over de toekomst van vakanties. Hoe gaan we over 50 jaar op vakantie? De uitkomsten zijn verrassend maar bouwen vooral verder op wat we al weten. Vooral de visuals zijn spectaculair.