Geplaatst op: 23-03-2022
Auteur: Marc Gerlings

Verminder regels, versnel herstel

Verminder regels, versnel herstel
Kees van Wijk: “Het verminderen van de veel te hoge regeldruk in Nederland betekent per direct een aanzienlijke kostenbesparing,\

"Verminder regels, creëer ruimte en versnel herstel," deze eenvoudige en actuele oproep doet Kees van Wijk, voorzitter Gastvrij Nederland, aan de Kamerleden op de dag waarop het de minister van Economische Zaken debatteert met de Tweede Kamer over regeldruk.

Ondernemers in de gastvrijheidssector zijn keihard geraakt door de Coronacrisis. Voor de bedrijven in deze sector is het van groot belang dat zij zo snel mogelijk hun verdienvermogen weer op peil kunnen brengen. Enerzijds omdat er bijvoorbeeld nog een belastingschuld moet worden afgelost of de lege pensioenpot moet worden aangevuld. Anderzijds omdat ze de komende jaren fors zullen moeten investeren in de ontwikkeling en innovatie van het toeristische zakelijke/recreatieve aanbod. De hoge regeldruk zit dat in de weg is de mening van Gastvrij Nederland.

"Het verminderen van de veel te hoge regeldruk in Nederland betekent per direct een aanzienlijke kostenbesparing”, aldus Van Wijk. En die is broodnodig om zowel de benodigde investeringen alsook de nog uitstaande belastingschulden te kunnen opbrengen.

Regeldruk? Eerst meetbaar maken

Gastvrij Nederland juicht daarom de afspraak uit het regeerakkoord toe, waarbij ingezet wordt op een meetbare aanpak van de regeldruk voor het mkb. Wij ondersteunen het voorstel van MKB-Nederland voor een nieuw meetbaar regeldrukprogramma voor het mkb, waarbij gekozen wordt voor een selectie van indicatorbedrijven (zie download 'Meetbare aanpak regeldruk').

"Laat het kabinet zich nu echt inzetten voor het ondernemerschap in de sector”, besluit Van Wijk, "dan zorgen wij wel voor de recreatie, ontspanning, ontmoeting, cultuur, sport en educatie.”

Op woensdag 23 maart verdwijnen zo goed als alle coronamaatregelen. De samenleving kan weer open en genieten van uitgaan, evenementen en attractieparken. Nu maken Gastvrij Nederland en MKB-Nederland een groot punt van de regeldruk voor ondernemers. "Geef de gehalveerde gastvrijheidssector een gezond verdienmodel en verlaag de regeldruk."

Gastvrijheidssector en de spaghetti aan regels

Wat is er zo moeilijk aan? Generieke regelgeving – denk aan AVG, sociale domein en Wet Milieubeheer – is voor het mkb al behoorlijk belastend en ingewikkeld. In de gastvrijheidssector komen daar nog een heleboel gedetailleerde regels bij: alcohol, brandveiligheid en BHV, voedselveiligheid, attractietoestellen, legionella, beveiliging, geluid en zo zijn er nog veel meer regels. Die moeten ondernemers opvolgen, in de gaten houden en vaak ook administreren. Tel dat op en het zijn heel veel arbeidsuren. Dat zijn de regels vanuit de landelijke overheid. Daarbij komen gemeentelijke regels. In de gastvrijheidssector zijn meerdere lokale vergunningen verplicht en worden de meeste lokale belastingen betaald zoals precariorechten, reclamebelasting, vermakelijkhedenretributie, toeristenbelasting, OZB op vakantiehuisjes. De behoefte aan forse verlichting op tal van terreinen voor deze ondernemers is nog nooit zo groot geweest. 

Hoofdpijn van bijschrijvingsdossier

Het steekt bij ondernemersorganisaties dat initiatieven om de regeldruk te verlagen niet slagen. De afschaffing van de verplichte bijschrijving van leidinggevende op de Alcoholvergunning – ondanks een amendement – wordt niet opgepakt. Vóór corona wisselden zo’n 30.000 horecabedrijven gemiddeld twee keer en slijtersbedrijven gemiddeld ruim drie keer van dagleidinggevende. Totale kosten: ruim 12 miljoen euro per jaar (bron: Doelmatigheid bijschrijven dagleidinggevende op de Alcholwetvergunning – Sira Consulting, 1 oktober 2021). Uit hetzelfde onderzoek van Sira Consulting blijkt dat regels leiden tot een kostenpost van 5 miljard euro per jaar bij alle bedrijven in Nederland. De 12 miljoen euro is een voorzichtige inschatting want er zijn door de coronacrisis enorme mutaties geweest en vanwege de huidige arbeidsmarktkrapte verwacht de brancheorganisatie meer wisselingen van dagleidinggevenden dan gemiddeld twee keer per jaar.

De stap naar meten

Vermindering van regeldruk versnelt de weg naar herstel van een sector die bijdraagt aan geluk en gezondheid. Dit vergt wil en ambitie van een kabinet en een meetbaar programma, mét meetbare reductiedoelstellingen. De uitdagingen voor de sector zijn enorm. De sector wil graag werken aan een duurzaam herstel zodat ontspanning, reizen, ontmoeten, congressen, beurzen en recreëren weer mogelijk worden. Vermindering van regeldruk van de zijde van de overheid is daarvoor een essentiële randvoorwaarde. Waar gesproken wordt over regeldruk, willen beleidsmakers en ondernemers ook weten hoe hoog die druk is. Meten is weten.

Waar pleit Gastvrij Nederland voor?

Pleidooi aanpak regeldruk gastvrijheidssector:
- Gastvrij Nederland steunt het voorstel van MKB-Nederland om met indicatorbedrijven te werken, waaronder het indicatorbedrijf hotel met restaurant.

- Dit houdt concreet in: 1. een nulmeting, 2. een reductietarget van -20% regeldruk en 3. van elke nieuwe (potentiële) regelgeving wordt de werkbaarheid/proportionaliteit in kaart gebracht voor het indicatorbedrijf hotel met restaurant.

- Bijschrijfverplichting Alcoholwetvergunning wordt op korte termijn zonder uitzonderingen geschrapt.
Trefwoorden: Gastvrij Nederland, regels, regeldruk, beleid

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
12/04/24
Bas Maes gedeputeerde Brabant voor vrijetijdseconomie
Bas Maes (SP) is benoemd als gedeputeerde voor de provincie Noord-Brabant. Bas Maes zal zich voor de komende 3 jaar van deze bestuursperiode inzetten voor de portefeuille Energie, Cultuur, Sport, Erfgoed en voor de Vrijetijdseconomie.
12/04/24
Exclusief voor leden
Ierse succesroute bestaat tien jaar Wild Atlantic Way
Ierlands populaire toeristische route de Wild Atlantic Way is een echt succesverhaal in de toeristische sector. Opvallend, de route viert nu pas zijn tiende verjaardag.
11/04/24
NIEUWE ROUTES AMSTEL GOLD RACE 365
Vanaf8 april een nieuwe vierde lus toegevoegd aan de bewegwijzerde routes van de Amstel Gold Race 365 dagen peer jaar te fietsen.
11/04/24
Tilburg, Big Rivers Dordrecht en Utrecht Pride winnaars Nationale Evenementenprijzen
Allereerste Event Impact Award gaat naar Utrecht Pride. Big Rivers ervan door met de hoofdprijs van de Nationale Evenementenprijzen 2024
09/04/24
Lakenhal bestaat op 1 mei 150 jaar
Op 1 mei 2024 bestaat Museum De Lakenhal in Leiden 150 jaar: in 1874 werd de oude Laecken-Halle omgedoopt tot stadsmuseum van Leiden en geopend voor het grote publiek.
04/04/24
Technologie en transitie met smart hospitality
Op donderdag 18 april is de dag voor het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024. Het thema is transitie en dan heb je het al snel over technologie. Nicolette Bolté mag die interactieve sessie leiden.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...