Geplaatst op: 15-03-2022
Auteur: Marc Gerlings

Verder herstel voor horeca en toerisme na afschaffen maatregelen en inreiscertificaat

Verder herstel voor horeca en toerisme na afschaffen maatregelen en inreiscertificaat
Minister Kuipers maakte versoepelingen vandaag bekend die per woensdag 23 maart ingaan. Foto: Martijn Beekman-Rijksoverheid.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is enorm blij en opgelucht dat het kabinet vandaag bekend heeft gemaakt dat alle coronamaatregelen met ingang van 23 maart komen te vervallen. Het is ook positief voor de reissector en het inkomend toerisme omdat het digitale inreiscertificaat vervalt. Dat zal ook een stimulans zijn voor het zakelijk reisverkeer.

KHN heeft de afgelopen weken expliciet gepleit voor het zo snel mogelijk loslaten van de restricties als 1G, de quarantaine-/isolatieplicht en inreisbeperkingen en dus een spoedige terugkeer naar het oude normaal. De aangekondigde versoepelingen van het kabinet houden in dat alle sectoren binnen de horeca weer kunnen ondernemen zoals zij dat gewend waren voor de coronacrisis. En dat werd hoog tijd. 

Grens van 500 eruit

Vooralsnog golden er in bepaalde horecasectoren nog restricties. Zo mochten clubs sinds 25 februari volgens de normale sluitingstijden open, maar daar waar binnen in één ruimte meer dan 500 personen ongeplaceerd aanwezig zijn, gold een testplicht, het zogenoemde 1G. Vorige week riep KHN het kabinet nog op deze maatregel zo snel mogelijk te laten vallen. Dat dit nu ook is aangekondigd, is heel goed nieuws voor Clubs & Nightlifebedrijven; een sector die bijna twee jaar lang volledig dicht is geweest. 

Ook voor zaalverhuurbedrijven, congrescentra en grote (party) cateraars geeft het schrappen van de 1G maatregel weer meer ruimte voor ondernemen. 

Herstel toerisme en zakelijk verkeer

Het opheffen van inreisbeperkingen is een flinke stap voorwaarts in het herstel van toerisme en internationaal zakelijk verkeer. Zeker voor de hotels in grote steden en zakencentra is dit een cruciale verlichting.

Advies quarantaine- en isolatieregels blijft

Toch hebben de coronaregels zeker invloed op de vrijetijdseconomie en ook in de horeca. Na een positieve test op corona geldt nog altijd een isolatieadvies van minimaal vijf dagen, ook wanneer iemand totaal geen klachten heeft. Ook het quarantaineadvies, dat geldt voor mensen die in contact zijn geweest met iemand die corona heeft, leidt tot uitval. Daardoor zitten veel horecamedewerkers thuis meldt KHN, terwijl ze geen of nauwelijks klachten hebben.

Nu verder herstel en aanpak schulden

De komende tijd zal in het teken staan van het herstel van de horeca. KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "Er is nog een lange weg te gaan voordat de branche weer op het niveau van voor de coronacrisis zit.” 

De meeste horecaondernemers kampen met grote cashflowproblemen en er is weinig geld om te investeren en onvoldoende omzet om betalingsachterstanden in te lopen. KHN presenteerde vorige week daarom de Horeca Herstelnota met concrete suggesties om de branche te helpen richting duurzaam economisch herstel. Denk hierbij aan onder meer schuldsanering, een investerings-/transitiefonds en een stoppersregeling voor ondernemers die door de coronamaatregelen gedwongen worden te stoppen. "De huidige situatie vraagt écht om een gerichte aanpak middels maatwerk en hiervoor gaan wij ons de komende tijd hard maken,” aldus Willemsen.
Trefwoorden: coronamaatregelen, 1g, inreiscertificaat, quarantaine

CELTH
 






||| Nieuws |||

15/04/24
Exclusief voor leden
Hilton beste werkplek voor vrouwen in de Nederlandse hotelbranche
Hotel- en resortketen Hilton heeft de zesde positie behaald op de Great Place to Work for Women-lijst, samengesteld door de organisatie Great Place to Work. Hiermee is het hotel de hoogst genoteerde werkplek voor vrouwen binnen de Nederlandse hotelbranche.
12/04/24
Firstmate Hospitality Consultants Onthult de goedkoopste tot de duurste terrassteden
Firstgate Hospitality Consultants heeft onderzoek gedaan naar de prijzen op terrassen.
11/04/24
Exclusief voor leden
ING verwacht beperkte groei voor horeca
Voor 2024 verwacht ING Research voor de meeste bedrijfssectoren een lichte groei. Voor de horeca is de verwachting dat de volumes dit jaar beperkt toenemen.
05/04/24
Al 25 jaar een eerlijker verdienmodel bij Bedandbreakfast.nl
Bedandbreakfast.nl heeft haar Nederlandse en Europese website compleet vernieuwd. Dat leverde direct al meer reserveringen op. Een mooi verjaardagscadeautje voor deze organisatie die dit jaar 25 jaar bestaat en nog steeds geen commissie rekent.
29/03/24
Exclusief voor leden
Winstgevendheid Vlaamse logissector omhoog
Mooi onderzoek van onze zuiderburen. De helft van de Vlaamse logiesaccommodaties schreef in 2023 zwarte cijfers. Voor 2024 verwacht bijna de helft van de uitbaters dat de prijzen van de logies zullen stijgen.
29/03/24
Dirk Beljaarts vertrekt bij Koninklijke Horeca Nederland
Na een periode van ruim negen jaar vertrekt Dirk Beljaars voor de zomer als algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...