Geplaatst op: 14-03-2022
Auteur: Marc Gerlings

Licht herstel voor Den Haag in bezoek en als vestigingsplaats bedrijfsleven

Jaarcijfers 2021 spelen rol in gemeenteraadsverkiezingen

Licht herstel voor Den Haag in bezoek en als vestigingsplaats bedrijfsleven
32 internationale bedrijven vestigden zich in Den Haag, veelal vanwege de positionering \'recht en veiligheid\'.

De jaarresultaten van DMO The Hague & Partners over 2021 laten een lichte verbetering zien ten opzichte van 2020, een jaar dat ook al gedomineerd werd door corona. Niet alleen komen er meer bezoekers maar vooral interessant is de stijging in aantal congressen en het bedrijfsleven dat weer zijn weg vindt naar Den Haag als vestigingsplaats.

Na de lockdowns wisten bezoekers Den Haag gelukkig weer te vinden. Dat biedt perspectief voor de toekomst, meldt de DMO hoopvol bij de cijfers die een positieve ontwikkeling laten zien. 

Dat geldt ook voor het congresbezoek. In 2021 zijn voor de komende jaren congressen geacquireerd met een totale economische impact van 35,2 miljoen euro. En ondanks de reisbeperkingen zijn het afgelopen jaar 32 internationale bedrijven en NGO’s geworven. Die bedrijven zijn samen goed voor 863 extra arbeidsplaatsen.

Marco Esser: "Effect gesorteerd ondanks moeilijke jaren"

"In vergelijking met 2020 laten de jaarresultaten over 2021 licht herstel zien, maar we zijn nog lang niet op pre-corona niveau”, zo waakt Marco Esser, directeur van The Hague & Partners, voor te veel enthousiasme. "Hotels, winkels, theaters, musea, congres- en evenementenlocaties hebben de afgelopen twee jaar veel omzet verloren. We kunnen ons vasthouden aan het feit dat als het weer mag, bezoekers uit binnen- en buitenland graag naar Den Haag komen en dat onze inspanningen bij het werven van congressen en bedrijven ondanks de moeilijke omstandigheden ook in 2021 effect hebben gesorteerd.”

De jaarresultaten van The Hague & Partners over 2021 worden bekend op een moment dat ieders aandacht en zorg uitgaat naar de oorlog in Oekraïne. "De oorlog betekent – in de eerste plaats voor de Oekraïners zelf, maar ook voor de wereld als geheel – dat een nieuwe, uiterst onzekere periode is aangebroken. Wat de gevolgen zullen zijn voor onze werkvelden, is nog erg ongewis”, aldus Esser.

The Hague & Partners verricht in opdracht van de gemeente Den Haag de marketing en acquisitie gericht op bewoners en bezoekers, congresorganisatoren en internationale bedrijven en instellingen. Het doel is om een duurzame bijdrage te leveren aan welvaart en welzijn voor de inwoners van Den Haag door groei van de Haagse economie en werkgelegenheid op het terrein van (zakelijk) toerisme en internationale bedrijvigheid. 

Bezoekers komen als het kan

Het verblijfsbezoek in aantal overnachtingen in Den Haag is in 2021 ten opzichte van 2020 met ruim 24% gegroeid*. In totaal kwamen 719.000 verblijfsgasten (geen dagbezoek) naar Den Haag en werden 1.228.000 overnachtingen geboekt. Op sommige piekmomenten in de zomer en in de nazomer was het aantal overnachtingen zelfs hoger dan pre-corona. Maar over het hele jaar genomen lag de bezettingsgraad van de hotels ruim onder het ‘normale’ niveau. 

"Bezoekers kwamen vooral uit Nederland en de buurlanden Duitsland en België naar de stad met ‘Een Zee van Ruimte’. Zij werden gastvrij ontvangen door onze city hosts en de medewerkers van The Hague Info Store. Daarnaast werden bewoners en bezoekers met de lokale en regionale campagne ‘Den Haag Staat aan’ geïnspireerd om gebruik te maken van het rijke culturele aanbod in de stad toen de coronamaatregelen werden opgeheven”, aldus Esser.

Congressen voor de toekomst staan gepland

Vanwege de coronamaatregelen vonden in Den Haag in 2021 slechts 27 zakelijke evenementen plaats, waarvan negen in hybride vorm. Door het initiatief te nemen voor een Hybrid City Alliance hebben we Den Haag op de kaart gezet als een innovatieve plek voor het houden van congressen. Dit is beloond met de prestigieuze ICCA Best Marketing Award. Daarnaast is ingezet op de werving van congressen voor de nabije toekomst. Dat heeft 106 leads opgeleverd met een economische waarde van 125 miljoen euro. Hiervan zijn congressen met een impact van 35,2 miljoen euro inmiddels definitief bevestigd. Esser: "Een voorbeeld van zo’n congres is het ICIAM congres dat in 2027 circa 3.500 bezoekers voor vijf dagen naar de stad brengt.”

32 internationale bedrijven

In 2021 is een start gemaakt met de programmatische samenwerking tussen The Hague & Partners, InnovationQuarter en de gemeente Den Haag bij de versterking van het Haagse ecosysteem. In Den Haag wordt gewerkt aan innovaties voor een betere, veilige, en rechtvaardige wereld. Dat wordt ook weerspiegeld door de internationale bedrijven en instellingen die in 2021 zijn geworven. Alle bedrijven die aangehaakt zijn, hebben een link met de profielclusters: Impact Economy, Security Delta, Legal & Policy. 

In 2021 zijn in totaal 32 internationale bedrijven en NGO’s via The Hague & Partners in Den Haag geland. Deze bedrijven zijn goed voor 863 nieuwe arbeidsplaatsen en zij investeren voor zo’n 15 miljoen euro in de stad. Dit betekent een groei ten opzichte van 2020, maar de aantallen zijn nog niet op het niveau van voor de pandemie. 

Esser: "Een voorbeeld van een bedrijf dat in 2021 naar Den Haag is gekomen, is het Britse Neptune Energy. Met 200 arbeidsplaatsen is dit een grote nieuwe speler die duurzame projecten installeert, zoals waterstofproductie voor de kust van Scheveningen. Het is goed om te zien dat de aantrekkingskracht van Den Haag voor de gekozen ecosysteem profielen werkt.”

Herstel versnellen en invloed gemeenteraadsverkiezingen 2022

Na het lichte herstel in 2021 wil The Hague & Partners zich in 2022 met volle energie inzetten op het versnellen van het herstel. Esser: "De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Verschillende partijen hebben aangegeven dat zij willen investeren in het bevorderen van de economie en de werkgelegenheid. Extra middelen voor de activiteiten van The Hague & Partners zijn hiervoor het beste recept. Wij laten jaar op jaar zien dat investeren in de marketing en acquisitie van de stad, gericht op de bezoekerseconomie, congressen en internationale bedrijvigheid een grote return on investment heeft. Wij staan daarom klaar om ook de komende jaren weer voluit bij te dragen aan welvaart en welzijn van Hagenaars en Hagenezen.”
Trefwoorden: DMO, Den Haag, congres, bezoeker, vestigingsplaats, marketing, beleid

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...