Geplaatst op: 04-03-2022
Auteur: Marc Gerlings

Groene sector ziet terughoudendheid bij zij-instromers

De Groene Sector Vakbeurs 2022

Groene sector ziet terughoudendheid bij zij-instromers
Impressie van De Groene Sector Vakbeurs. Foto: Seijbel fotografie

De komende editie van De Groene Sector Vakbeurs op 8, 9 en 10 maart 2022 staat bijna op het punt van beginnen in Evenementenhal Hardenberg. Inmiddels is de opbouw al voorzichtig begonnen en wordt de eerste hand gelegd aan het nieuwe Waterplein in hal 4. Ook deze sector kampt met een personeelstekort en dat wordt op de beursvloer besproken.

In hal 3 is er dit jaar Het Groene Sector Café. Groenprofessionals, aankomende groenprofs, toeleveranciers en dienstverleners in Het Groene Sector Café met elkaar in een informele setting in gesprek over ‘Hoe draag jij bij aan goed opgeleide hoveniers?’. Thema’s die aan de hand van stamtafelgesprekken belicht worden, zijn personeel, arbeid en scholing. Aan het woord komen Mathieu van Druenen (landelijk adviseur UWV), Jeroen Zijlmans (beleidsmedewerker VHG), Herbert de Witte (opleidingsadviseur Zone.college) en Ilona Hendriks-van Triest (eigenaar Groen Uitzendburo).

Prikkelende stamtafelgesprekken

Zij delen iedere beursdag hun visie en gaan aan de hand van een aantal prikkelende stellingen zoals ‘Voor een leerling Aankomend Hovenier is motivatie veel belangrijker dan zijn of haar leeftijd’ en ‘Wij willen samen ervoor zorgen dat meer vrouwen Aankomend Hovenier worden’ met elkaar en het publiek in gesprek. Ook schuift bij elke sessie een docent en een leerling van de opleiding Aankomend Hovenier van Groene Veluwe / Groen Uitzendburo of Zone.college aan.

Abiam van Triest, eigenaar Groen Uitzendbureau ziet dat er nog best wat terughoudendheid binnen de sector is als het gaat om zij-instromers. Daar zal een andere mindset in moeten komen. "We zien vanuit onze opleiding Aankomend Hovenier dat mensen met verschillende leeftijden en met verschillende achtergronden, van supermarktmanager tot medewerker pluimveebedrijf tot professioneel drummer succesvol instromen, zolang ze maar de juiste motivatie hebben.” Van Triest ziet De Groene Sector Vakbeurs als een mooi platform om met elkaar in gesprek te gaan. "We zijn van mening dat we er als branche samen verantwoordelijk voor zijn om het personeelsprobleem in de groene sector op te lossen”, aldus Van Triest. De stamtafelgesprekken vinden op 8, 9 en 10 maart tussen 16.00 – 17.30 uur plaats in het Groene Sector Café in hal 3. Aansluitend is er een netwerkborrel. Aanmelden is niet nodig, de bijeenkomsten zijn vrij toegankelijk.

Voorafgaand aan alle beursdagen is er van 10.30 tot 12.30 uur het congres ‘Een goede start garandeert resultaat’ van TuinKeur. Tijdens dit congres komen Ruud Snijders (Innogreen), Ad van Bruggen (Biocontrole) en Jelle Westra (TuinKeur) aan het woord. Deelname aan het congres is gratis, vooraf aanmelden kan via de site van TuinKeur. Dit congres wordt georganiseerd in samenwerking met De Groene Sector Vakbeurs en vakblad De Hovenier. Na afloop kan de beurs bezocht worden.

Nationale Wedstrijd Tuinaanleg 2022

De finale van mbo Nationale Wedstrijd Tuinaanleg 2022 vindt eveneens plaats op De Groene Sector Vakbeurs. Deze wedstrijd wordt door Koninklijke VHG georganiseerd en maakt deel uit van Skills Heroes. In drie dagen tijd leggen studenten van Aeres Velp, Yuverta Houten, Zonne.college Doetinchem en Yuverta Nijmegen een tuin aan. Alle teams bestaan uit twee studenten en hun coach. Een jury beoordeelt de tuinaanleg op verschillende onderdelen. De winnaar is Nederlands Kampioen Tuinaanleg en maakt kans deel te nemen aan WorldSkills 2022 in Shanghai.

De 22ste editie van De Groene Sector Vakbeurs is op dinsdag 8, woensdag 9 en donderdag 10 maart 2022 in Evenementenhal Hardenberg. Jaarlijks komen gemiddeld 15.000 professionals uit de groene sector op de vakbeurs af, veelal hoveniers, grootgroenvoorzieners, tuincentra, tuin- en landschapsarchitecten en beslissers binnen de gemeentelijke groenvoorziening. Voor meer informatie: www.groenesector.nl.
Topics:Beleid, Natuur
Trefwoorden: groen, beheer, natuur, gemeente

||| Blogs |||

28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
03/02/20
Overtoerisme!
Overtoerisme!
03/02/20 · Beleid · Toerisme · Hans van Leeuwen | Lees meer
Overtoerisme zal ongetwijfeld als een van de meest prominente nieuwkomers in de Dikke Van Dale worde...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

19/08/22
Inflatie raakt consument steeds harder
De Nederlandse economie is sterk uit de coronacrisis gekomen bleek twee dagen geleden uit CBS-cijfers over het eerste halfjaar maar CPB waarschuwt nu voor hoge inflatie en dat kan van invloed zijn op de aanschaf van reizen en dagjes uit.
18/08/22
Recreatiegebied Park Vliegbasis Soesterberg internationaal in beeld door Vuelta
Op zaterdag 20 augustus komt La Vuelta (Ronde van Spanje) naar Utrecht. Het wielerpeloton doorkruist het Utrechtse landschap en een tussensprint ligt precies op de oude vliegbasis Soesterberg.
18/08/22
Noord-Holland zoekt projecten voor Circulaire Innovatie Top 20
Provincie Noord-Holland zoekt circulaire innovaties voor de eerste editie van de Noord-Hollandse Circulaire Innovatie Top 20.
16/08/22
Arcadia trekt meer bezoeken dan verwacht (800.000)
Gisteravond werd de eerste editie van de triënnale Arcadia afgesloten tijdens een drukbezochte slotperformance van het wandelende bos, Bosk. 800.000 bezoeken trok deze culturele honderddaagse.
15/08/22
Duurzame lelievlet geschonken door Zeewolde aan scouting
Tijdens de relatiedag van Nawaka op het Scoutinglandgoed op vrijdag 12 augustus 2022 schonk burgemeester Gerrit Jan Gorter namens gemeente Zeewolde een duurzame lelievlet aan het nationaal waterkamp van Scouting Nederland.
15/08/22
Smart mobility  informeert bezoekers Vuelta
Om zowel de duizenden toeschouwers als weggebruikers en aanwonenden te informeren over de bereikbaarheid zetten de provincies Utrecht, Noord Brabant en Gelderland Smart Mobility in.
12/08/22
Exclusief voor leden
Zuiderpark vist naar verhalen en ook naar verbeteringen
In het voorjaar van 2023 is het 100 jaar geleden dat officieel het plan voor het Zuiderpark werd goedgekeurd. Dat wordt onder meer gevierd met het verzamelen van verhalen over het park. Tegelijkertijd wil de organisatie horen wat het publiek nog meer wil in het park.
05/08/22
Tijdelijk buurtpark in Amsterdam
Op de plek van het voormalig afvalpunt aan de Amsterdamse Struisgrasstraat in de wijk Buiksloterham komt een tijdelijk buurtpark.