Geplaatst op: 02-03-2022
Auteur: Marc Gerlings

Stormen leiden tot grote schade in Utrechts Landschap

Stormen leiden tot grote schade in Utrechts Landschap
Grote schade bij schaapskooi De Woerd. Foto: Utrechts Landschap
Een eerste schatting leert dat de stormschade beheerorganisatie Utrechts Landschap 300.000 euro kost. Utrechts Landschap roept de inwoners van de provincie Utrecht op om te doneren om de schade aan natuur en erfgoed van Utrechts Landschap te herstellen. Bekende locaties voor recreatie en eigendommen hebben schade.

Kasteel Loenersloot, de steenfabriek in de Bosscherwaarden in Wijk bij Duurstede, de tabaksschuren bij Amerongen en de schaapskooi in Driebergen moeten hersteld worden. De fonkelnieuwe en elektrische pont Utrechts Landschap op de Kromme Rijn heeft veel water gemaakt en apparatuur zal moeten worden vernieuwd.

Slecht en goed nieuws voor de natuur

Ook alle terreinen van Utrechts Landschap zijn getroffen door de stormen. Eiken, beuken, berken, populieren, notenbomen, douglassparren, wilgen; ze moesten het allemaal ontgelden. Het zal tijd kosten om alle paden weer toegankelijk te maken voor publiek. Er is gelukkig niet alleen slecht nieuws; het dode hout is heel erg goed voor de biodiversiteit. De komende jaren nemen vogels, insecten en paddenstoelen het hout over, en daarna volgen vele kleinere organismen.
Trefwoorden: natuur, storm, schade, recreatie

CELTH
 






||| Nieuws |||

11/04/24
Exclusief voor leden
Van Gogh Nationaal Park gaat Brabant Behagen
De gemeenten Oirschot, Rucphen, Best en Tilburg zijn als eerste verkozen om mee te doen aan Brabant Behaagt, een nieuw landschapsproject van Van Gogh Nationaal Park. et Brabantse platteland moet hierdoor natuurlijker en beter beleefbaar worden. Ook moet het landschap voor boeren verdienvermogen opleveren. Zo gaan natuur, recreatie en economie hand in hand.
05/04/24
Ambitie Utrechts Landschap 10.000 bomen planten
Om de natuur te versterken wil natuur- en beheerorganisatie Utrechts Landschap komend jaar ruim tien...
05/04/24
Exclusief voor leden
Uitkijk- en radartoren Hedwigepolder
De veelbesproken Hedwigepolder in Zeeland krijgt een uitkijktoren. Uniek is de combinatie met een radarpost van Rijkswaterstaat. De provincie Zeeland en Rijkswaterstaat hebben daartoe een samenwerkingsovereenkomst getekend.
29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
22/03/24
Geld voor drie recreatievie projecten op de Veluwe
Drie recreatieve projecten krijgen geld uit de Regiodeal Veluwe 2020. De 3 projecten gaan vooral over het verbeteren van de balans tussen recreatie en natuur.
20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.