Geplaatst op: 24-02-2022
Auteur: Marc Gerlings

Geen toeristen welkom bij carnaval Maastricht - kleine gereguleerde optochten

Geen toeristen welkom bij carnaval Maastricht - kleine gereguleerde optochten

Carnaval in Maastricht, Vastelaovend 2022, wordt kleiner en beperkter en de gemeente Maastricht sluit zich helemaal aan bij de oproep om carnaval vooral in de eigen omgeving te vieren. Mensen die van plan zijn af te reizen naar het zuiden wordt gevraagd dat niet te doen. De gemeente maakt ook de keuze voor bescheiden optochten om voor een beheersbare situatie te zorgen.

Maastricht viert carnaval 2022 onder het motto: mèt belump, neet boete de sjraom en haw ’t propel. In correct Nederlands: met beleid, binnen de perken en houd het netjes.

"Virus is nog niet weg"

Daarvoor zijn goede afspraken gemaakt tussen gemeente, horeca en stadscarnavalsvereniging De Tempeleers. Burgemeester Annemarie Penn-te Strake: "Ik ben heel tevreden dat het kabinet ruimte heeft geboden om carnaval te kunnen vieren. Maastricht is eraan toe, en ik gun het iedereen van harte. Aan de andere kant is het virus nog niet weg, en heeft de minister een aantal duidelijke adviezen gegeven. Binnen die kaders hebben we samen met de horeca en de Tempeleers gekeken naar een passende invulling, waarbij carnaval 2022 duidelijk anders is dan andere jaren: kleiner en beperkter en met name voor de inwoners van Maastricht.”

De burgemeester roept toeristen op niet af te reizen naar Maastricht voor carnaval: "Het is echt de bedoeling dat iedereen in de eigen gemeente viert. Normaliter heten wij iedereen van harte welkom, maar dit jaar even niet.”

Horeca buiten

Samen met horecaondernemers in de stad zijn afspraken gemaakt over de ongeorganiseerde vastelaovend. Kort gezegd komen die erop neer dat vastelaovend zoveel mogelijk buiten wordt gevierd, gespreid over diverse plekken in de stad, en moeten grote menigten zo goed mogelijk worden voorkomen.

Daarom zijn podia in de stad en optredens van artiesten buiten niet toegestaan en sluit de horeca buiten uiterlijk om 1.00 uur. De gemeente roept eigenaren van de grote carnavalskarren, de 'kaare', tot slot op om hun kar dit jaar niet mee te nemen. Verder wordt buiten vieren zoveel mogelijk gefaciliteerd met onder andere buitenbuffetten, buitenmuziek en toiletten.

John Paulus, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Maastricht-Heuvelland. "Als horeca zijn we heel blij met de geboden ruimte, maar we snappen ook heel goed dat dit jaar nog anders is. Wij nemen daarin ook onze verantwoordelijkheid. Samen met de gemeente hebben we daar goede afspraken over kunnen maken en wij zijn klaar voor een mooie vastelaovend!”

Optochten zonder wagens

Met de Tempeleers is gesproken over de georganiseerde vastelaovend. Ook hierbij is de lijn dat carnaval anders is, en dat de evenementen minder en beperkter zijn. Zo zal het optrekken en aflaten van ’t Mooswief op kleine schaal plaatsvinden en zijn de optochten op zondag en maandag zonder wagens. Het zate hermeniekesconcours gaat niet door omdat podia verboden zijn, maar wordt vervangen door de ‘Daag vaan ’t Zate Hermenieke’.

Burgemeester Penn-te Strake: "De kans was groot dat er bijvoorbeeld toch een spontane optocht zou zijn ontstaan, en dat er toch mensen de vastelaovend hadden willen starten en afsluiten op het Vrijthof. Uit het oogpunt van veiligheid kun je dan beter reguleren. Dat doen we samen met De Tempeleers.”
Trefwoorden: evenement, carnaval, beleid, corona

CELTH
 






||| Nieuws |||

23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...