Geplaatst op: 23-02-2022
Auteur: Marc Gerlings

Bij boeking vliegreis kiezen voor duurzame brandstof

Primeur SAF in Nederland voor Rotterdam The Hague Airport

Bij boeking vliegreis kiezen voor duurzame brandstof

Rotterdam The Hague Airport is de eerste luchthaven in Nederland die de tool ‘Fly on SAF’ aanbiedt. Daarmee kan de reiziger fossiele brandstof verruilen voor duurzame brandstof.

Rotterdam The Hague Airport (RTHA) slaat met duurzame luchtvaartbrandstof SkyNRG en het Noorse klimaattechnologiebedrijf CHOOOSE de handen ineen om de CO2-uitstoot van vliegreizen te verminderen. Met het online hulpmiddel ‘Fly on SAF’ op de website van Rotterdam The Hague Airport kunnen klimaatbewuste reizigers zelf de CO2-uitstoot van hun vliegreis verlagen door fossiele kerosine te vervangen door duurzame luchtvaartbrandstof. Zo wordt vliegen duurzamer. 

De vliegreis verduurzamen werkt eenvoudig in een paar stappen. Reizigers vullen met de online tool hun vlieggegevens in en het systeem berekent vervolgens de CO2-uitstoot van de vliegreis uit. Reizigers geven vervolgens aan of de CO2-uitstoot deels of volledig verminderd wordt door de inzet van duurzame luchtvaartbrandstof, ook wel Sustainable Aviation Fuel of SAF genoemd. Betaling kan als laatste stap met de creditcard.

Vergelijking met groene stroom

Fly on SAF met SkyNRG, CHOOOSE en Rotterdam The Hague Airport werkt volgens het Book & Claim-principe en is te vergelijken met het gebruik van groene stroom. Kiezen consumenten voor groene stroom, dan betekent dat niet dat er daadwerkelijk groene stroom door het stopcontact thuis komt. De energieleverancier voegt – namens de gebruiker - groene stroom toe aan het gehele netwerk. Bij SAF werkt dat net zo. Er zit niet per se duurzame luchtvaartbrandstof in het vliegtuig waarin de reiziger zit die zijn of haar reis heeft verduurzaamd.

Fabriek SAF naar Rotterdam

Logistiek is het slimmer om vliegtuigen in de buurt van een SAF-fabriek te tanken met duurzame luchtvaartbrandstof, om zo te voorkomen dat SAF over de hele wereld getransporteerd moet worden. Met onnodige CO2-uitstoot tot gevolg. Door voor SAF te kiezen dragen reizigers bij aan het verduurzamen van de gehele luchtvaart. Ook in de regio Rotterdam ontwikkelt SkyNRG een SAF-fabriek.

Michelle Samson: "Effectieve maatregel op de korte termijn”

Volgens adviseur Strategie en Duurzaamheid van Rotterdam The Hague Airport Michelle Samson, stimuleert de regionale luchthaven de ontwikkeling van SAF maar wat graag. "Voor ons is verduurzaming van de luchtvaart van groot belang. En binnen onze visie past de oplossing naadloos bij de wens om tot de meest duurzame luchthavens in de wereld te behoren. Als sector zijn we in transitie om CO2-emissies te reduceren en SAF is hierin de meest effectieve maatregel op korte termijn. SAF speelt dus een cruciale rol in de transitie naar duurzame luchtvaart.”

Markt nog niet groot en daarom ontwikkelen

Volgens Samson is de markt van duurzame luchtvaartbrandstoffen nu nog niet groot genoeg om overal ter wereld fossiele brandstoffen te vervangen met een duurzamer alternatief. "Daarom willen we als luchthaven graag meewerken om deze markt te ontwikkelen. We willen duurzame luchtvaartbrandstof op grotere schaal mogelijk maken. Hierdoor kunnen meer reizigers in de toekomst hun CO2 voetafdruk verlagen". Tegelijkertijd wordt de markt voor SAF versterkt. Dat is een goed begin voor een duurzamere toekomst.”

Rotterdam The Hague Airport is in Nederland de eerste luchthaven die met Fly On SAF en deze tool werkt. Op dit moment zijn er twee andere Europese luchthavens hiermee actief, dat zijn Heathrow Airport in London en Stuttgart Airport in Stuttgart.
Trefwoorden: vliegen, duurzaam, kerosine, SAF

||| Blogs |||

01/12/22
Drie “misverstanden” op weg naar klimaatneutraal toerisme
Dat de toeristische sector voor een enorme verduurzamingsopgave staat moge inmiddels duidelijk zijn ...
12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/01/23
Kampeerauto van het jaar 2023 bekend!
Nederlandse camperaars hebben als Kampeerauto’s van het jaar 2023 gekozen voor de Tonke EQV, de Affinity Duo, de Knaus Tourer Van 500 MQ en de Frankia Neo-i. Dat zijn respectievelijk een camperbusje, een buscamper, een half integraal en een integraalcamper.
17/01/23
Exclusief voor leden
Hoe komen we tot een eerlijke prijs voor reizen
Het grote probleem voor de reisbranche is dat vliegreizen relatief goedkoop zijn. Er zit geen belasting op kerosine en de maatschappelijke schade komt niet in de ticketprijs tot uitdrukking. Kan een werkelijke prijs voor vliegen helpen? Elske Doets (Doets Reizen), Stef Driessen (ABN-AMRO), Paul Peeters (BUas), Fenny Koppen (Riksja) en Florian Reuter (Impact Institute) gingen in debat over true pricing.
22/12/22
Kennis over de fietser gekoppeld aan Leisure Leefstijlen
Dankzij bundeling en verrijking van onderzoek weten we veel over de recreatieve fietser. Om deze kennis verder uit te breiden liet het Fietsplatform De Afdeling Onderzoek beschikbare gegevens koppelen aan de Leisure Leefstijlen. Dit model deelt Nederlanders in zeven groepen (kleuren) in op basis van hun vrijetijdsmotieven en -gedrag.
22/12/22
Rotterdam The Hague Airport blijft binnen geluidsruimte
Rotterdam The Hague Airport is dit gebruiksjaar (1 november 2021 tot en met 31 oktober 2022) binnen de vergunde geluidsruimte gebleven.
05/12/22
Eén Europees luchtruim zorgt voor minder CO2-uitstoot
De KLM steunt de plannen voor één Europees luchtruim het zogenaamde Single European Sky 2+. Daardoor zijn directere vluchtroutes mogelijk en wordt zowel brandstof als CO2 bespaard.
21/11/22
Exclusief voor leden
Booking.com verbetert Duurzaam Reizen-programma met footprint over luchtvaart
Booking.com voegt productfuncties toe aan het Duurzaam Reizen-programma. Het programma is een jaar geleden gestart zodat consumenten bewustere keuzes kunnen maken voor hun reis. Onder meer is een filter toegevoegd over de belasting van vliegreizen naar het vakantiehuis. Als vernieuwing zijn ook drie niveaus gemaakt in het programma.
02/11/22
KHN slaat handen ineen met Too Good to Go om voedselverspilling in de horeca te voorkomen
Ondernemers die aangesloten zijn bij Koninklijke Horeca Nederland (KHN) worden sinds deze maand acti...
28/10/22
RIU Hotels & Resorts gaat voor kooivrij inkoopbeleid kippeneieren
RIU Hotels & Resorts, een hotel-brand van TUI met het hoofdkantoor in het Spaanse Mallorca, wil eind 2025 een volledig kooivrij inkoopbeleid voor alle soorten kippeneieren die door RIU hotels over de hele wereld worden gebruikt. RIU Hotels & Resorts heeft 100 accommodaties in meer dan 20 landen.