Geplaatst op: 23-02-2022
Auteur: Marc Gerlings

Bij boeking vliegreis kiezen voor duurzame brandstof

Primeur SAF in Nederland voor Rotterdam The Hague Airport

Bij boeking vliegreis kiezen voor duurzame brandstof

Rotterdam The Hague Airport is de eerste luchthaven in Nederland die de tool ‘Fly on SAF’ aanbiedt. Daarmee kan de reiziger fossiele brandstof verruilen voor duurzame brandstof.

Rotterdam The Hague Airport (RTHA) slaat met duurzame luchtvaartbrandstof SkyNRG en het Noorse klimaattechnologiebedrijf CHOOOSE de handen ineen om de CO2-uitstoot van vliegreizen te verminderen. Met het online hulpmiddel ‘Fly on SAF’ op de website van Rotterdam The Hague Airport kunnen klimaatbewuste reizigers zelf de CO2-uitstoot van hun vliegreis verlagen door fossiele kerosine te vervangen door duurzame luchtvaartbrandstof. Zo wordt vliegen duurzamer. 

De vliegreis verduurzamen werkt eenvoudig in een paar stappen. Reizigers vullen met de online tool hun vlieggegevens in en het systeem berekent vervolgens de CO2-uitstoot van de vliegreis uit. Reizigers geven vervolgens aan of de CO2-uitstoot deels of volledig verminderd wordt door de inzet van duurzame luchtvaartbrandstof, ook wel Sustainable Aviation Fuel of SAF genoemd. Betaling kan als laatste stap met de creditcard.

Vergelijking met groene stroom

Fly on SAF met SkyNRG, CHOOOSE en Rotterdam The Hague Airport werkt volgens het Book & Claim-principe en is te vergelijken met het gebruik van groene stroom. Kiezen consumenten voor groene stroom, dan betekent dat niet dat er daadwerkelijk groene stroom door het stopcontact thuis komt. De energieleverancier voegt – namens de gebruiker - groene stroom toe aan het gehele netwerk. Bij SAF werkt dat net zo. Er zit niet per se duurzame luchtvaartbrandstof in het vliegtuig waarin de reiziger zit die zijn of haar reis heeft verduurzaamd.

Fabriek SAF naar Rotterdam

Logistiek is het slimmer om vliegtuigen in de buurt van een SAF-fabriek te tanken met duurzame luchtvaartbrandstof, om zo te voorkomen dat SAF over de hele wereld getransporteerd moet worden. Met onnodige CO2-uitstoot tot gevolg. Door voor SAF te kiezen dragen reizigers bij aan het verduurzamen van de gehele luchtvaart. Ook in de regio Rotterdam ontwikkelt SkyNRG een SAF-fabriek.

Michelle Samson: "Effectieve maatregel op de korte termijn”

Volgens adviseur Strategie en Duurzaamheid van Rotterdam The Hague Airport Michelle Samson, stimuleert de regionale luchthaven de ontwikkeling van SAF maar wat graag. "Voor ons is verduurzaming van de luchtvaart van groot belang. En binnen onze visie past de oplossing naadloos bij de wens om tot de meest duurzame luchthavens in de wereld te behoren. Als sector zijn we in transitie om CO2-emissies te reduceren en SAF is hierin de meest effectieve maatregel op korte termijn. SAF speelt dus een cruciale rol in de transitie naar duurzame luchtvaart.”

Markt nog niet groot en daarom ontwikkelen

Volgens Samson is de markt van duurzame luchtvaartbrandstoffen nu nog niet groot genoeg om overal ter wereld fossiele brandstoffen te vervangen met een duurzamer alternatief. "Daarom willen we als luchthaven graag meewerken om deze markt te ontwikkelen. We willen duurzame luchtvaartbrandstof op grotere schaal mogelijk maken. Hierdoor kunnen meer reizigers in de toekomst hun CO2 voetafdruk verlagen". Tegelijkertijd wordt de markt voor SAF versterkt. Dat is een goed begin voor een duurzamere toekomst.”

Rotterdam The Hague Airport is in Nederland de eerste luchthaven die met Fly On SAF en deze tool werkt. Op dit moment zijn er twee andere Europese luchthavens hiermee actief, dat zijn Heathrow Airport in London en Stuttgart Airport in Stuttgart.
Trefwoorden: vliegen, duurzaam, kerosine, SAF

CELTH
 






||| Nieuws |||

17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
17/04/24
Jaarverslag Koninklijke Jaarbeurs 2023
Na een periode van drie moeizame coronajaren is er weer behoefte om elkaar te zien en te ontmoeten. Koninklijke Jaarbeurs publiceerde deze week het jaarverslag 2023. Jaarbeurs is weer volop in bedrijf.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Uitstoot industrie omlaag maar luchtvaart omhoog
In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. In tegenstelling tot de luchtvaart die noteerde een stijging van 11%.
15/04/24
Inchecken met betaalpas in buurtbus
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van vervoerder Arriva.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...