Geplaatst op: 15-02-2022
Auteur: Marc Gerlings

Gouda 750 jaar vooruitblik met 10 tips

Gouda 750 jaar vooruitblik met 10 tips
Gigant gemaakt Evert Josemanders. Foto: VVV Gouda
VVV Gouda heeft een breed programma opgezet om het 750 jarig bestaan van de stad te vieren. In de aanloop biedt de toeristische organisatie alvast 10 tips voor de consument.

Van 12 april tot en met 17 september wordt gevierd dat Gouda al 750 een stad is. Om alvast warm te lopen, zijn 10 tips opgesteld om de stad te bezoeken. Natuurlijk staat de 750 jaar vaak centraal.

1. Beleef het Wonder van Gouda in AR

Beleef de 16e eeuw als nooit tevoren en laat je meevoeren in een waargebeurd verhaal in de Sint-Janskerk en Museum Gouda. Kom oog in oog te staan met kunstschatten, de pracht & praal van de kerk en de bewoners van toen. Voor deze augmented reality ervaring heb je al je zintuigen nodig!

2. Ontmoet de Goudse Giganten

In het speciaal voor Gouda750 geopende Giganten Atelier komen negen historische Goudse figuren tot leven  in de vorm van reuzenpoppen gemaakt door de Goudse poppenmaker Evert Josemanders. De eerste gigant Erasmus, die in Gouda opgroeide, is al klaar. 

3. Bewonder het stadhuis vanaf het dak van de Sint-Janskerk

Het stadhuis van Gouda op de Markt (1459) en de Sint-Janskerk (1278, maar meerdere malen herbouwd) zijn de twee meest gefotografeerde highlights van de stad. Speciaal voor Gouda750 kun je straks het dak op van de langste kerk van Nederland met  Beleef Gouda op Grote Hoogte!

4. Ga op zoek naar de zusjes van de kaasboerin

Het kunstwerk ‘de Kaasboerin’ van Ineke van Dijk krijgt vijftig kunstzinnige, betonnen zusjes. Deze Dutch Icons worden bewerkt en beschilderd door Goudse kunstenaars en inwoners met diverse achtergronden. Elk beeld weegt 750 kilo en is straks onderdeel van een wandel/fietsroute (van april t/m september). 

5. Doe je tegoed aan 750 dagen gerijpte kaas

In de kaasstad vind je dit jaar de Gouda750 kaasjes van het Gouds Kaashuis en de Gouda750 kaas van Vergeer. De laatste is 750 dagen gerijpt en te koop bij de Gouda Cheese Experience, de attractie waar je een reis door de wereld van kaas maakt.

6. Drink feestelijk bier

In de Middeleeuwen was Gouda de grootste bierstad van Europa. De bierhistorie proef je in het Gouda750 bier dat Stadsbrouwerij De Goudsche Leeuw mag gaan brouwen. Maar, ook Gouds Kuitbier en Nieuw Blond bier, van Gouda’s jongste brouwerij de Nieuwe Brouwerij, smaken historisch lekker. Onder meer te koop bij speciaalbiercafé de Goudse Eend.

7. Struin door steegjes

Neem de 25 Steegjeswandeling stadsgids van Gouwenaar Hans van de Water mee en dwaal op eigen houtje door een netwerk van Goudse steegjes. Deze linken beroepen van toen zoals messenmakers (Messenmakersteeg), leerlooiers (Leerlooierspoort) en viswijven (Vissteeg). De gids is te koop bij VVV Gouda en op diverse andere plekken in de stad.

8. Laat je door de geschiedenis gidsen

Het Goudse Gidsen Gilde organiseert het hele jaar door instapwandelingen. Op zaterdag 12 maart over Coornhert, de Goudse voorvechter van de godsdienstvrijheid. En, speciaal voor dit jaar is er de Gouda 750 jaar wandeling (van juni t/m september).

9. Bekijk ambachten van toen

Gouda wordt in een adem genoemd met vele ambachten waaronder Gouds plateel. Museum Gouda heeft een uitgebreide plateelcollectie en je kunt overnachten in de fabriekswatertoren van de toenmalige Plateelbakkerij Zuid-Holland. Ook het interieur van boutique hotel Relais & Châteaux Weeshuis Gouda is geïnspireerd op deze kleurrijke keramieksoort. Voor plateel anno nu is er het atelier van Trudy Otterspeer.

10. Stap op een E-Chopper en leer de omgeving kennen

Ontdek de landerijen, kaasboerderijen en molens rondom Gouda op een E-Chopper of Fatbike van E-Chopper Adventures. Een slow, duurzaam en leerrijk avontuur inclusief picknick in de polder als je dat wenst.
Trefwoorden: Gouda, dmo, VVV, citymarketing

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
13/12/19
Pleasure for all! Hoe gastvrij zijn vrijetijdsbedrijven …?
Nederland heeft 2 miljoen mensen met een beperking. Wat doet de vrijetijdssector om ook deze gasten een warm welkom te heten?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/06/22
5 grote religieuze erfgoedlocaties in Limburg altijd te zien door 360 graden tours
Dmo Visit Zuid-Limburg heeft in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vijf iconische religieuze erfgoed locaties in Zuid-Limburg ontsloten middels 360-graden- en audiotours. Het gaat om bekende grote locaties.
20/06/22
Exclusief voor leden
Avonturenhuis Zeewolde officieel open
Zaterdagmiddag 18 juni opende Scouting op spectaculaire wijze het Avonturenhuis op Scoutinglandgoed Zeewolde. Een lintje knippen past niet zo bij Scouting. Daarom werd er met zo’n 170 scouts uit het hele land en vele partners een enorme kettingreactie gebouwd op het terrein.
20/06/22
Exclusief voor leden
Snel meer groen in de Kalverstraat
Zaterdag 18 juni markeerde de start van een groen samenwerking: de Kalverstraat en de kersverse Groenburgemeester van Amsterdam, Isa Hoes, slaan de handen ineen. Een quick fix om snel meer groen in de drukke Kalverstraat te plaatsen.
17/06/22
Exclusief voor leden
12.000 leerlingen leveren innovatieve ideeën voor Van Gogh Museum
Ruim 12.000 leerlingen van ongeveer 250 scholen zijn door Van Gogh Museum en ASML uitgedaagd om binnen Vakkanjers hun talenten en technologische vaardigheden te ontdekken én in te zetten in de praktijk. Het leverde veel innovatieve en verrassende projecten op.
17/06/22
Exclusief voor leden
Recreatiesector Wijdemeren strijdt met succes over toeristenbelasting- en beleidsverandering
De Wijdemeerse recreatiesector en de gemeente gaan een nieuw convenant (water)toeristenbelasting sluiten. Het convenant komt na protest van HISWA-RECRON, Watersportverbond en Ondernemend Wijdemeren over eerdere plannen om tot een verhoging van de belasting.
16/06/22
Toeristisch aanbod Groningen beter zichtbaar met afspraken over content en regie merk
Marketing Groningen, provincie Groningen en de marketingorganisaties uit de regio’s gaan intensiever samenwerken om het aanbod beter te presenteren voor bezoekers en inwoners. De afspraken over die samenwerking zijn vandaag 16 juni vastgelegd in het convenant 'Regionale Digitale Ontsluiting'.
16/06/22
Van feestgrot naar een feest met 3D grotschilderingen
De alom bekende feestgrot in Valkenburg, bestaat niet meer. Daar waar vele bruidsparen hun huwelijk ...
15/06/22
Exclusief voor leden
Eerste OIKOS prijs voor een museum naar het Thermenmuseum
Het Thermenmuseum mocht op vrijdag 10 juni de OIKOS-publieksprijs in ontvangst nemen. Een onderscheiding die normaliter alleen aan classici en historici wordt uitgereikt die op voortreffelijke wijze de Oudheid onder de aandacht van een groot publiek hebben gebracht.