Geplaatst op: 14-02-2022
Auteur: Redactie
NRIT Media

Airbnb ondersteunt registratieplicht in de G4

Registratiesysteem en Airbnb City Portals nu in de gehele G4. Alle niet-geregistreerde advertenties in de vier steden zijn vrijwillig verwijderd door Airbnb

Airbnb ondersteunt registratieplicht in de G4

Airbnb zet zich in om een goede partner te zijn voor steden en gemeenten in Nederland. Het Airbnb City Portal is nu beschikbaar in alle G4 steden waardoor het voor deze gemeenten gemakkelijker is de registratieplicht te implementeren en handhaven. 

 

Het Airbnb City Portal werd een jaar geleden geïntroduceerd als een eerste hulpmiddel in zijn soort voor lokale overheden. Het Airbnb City Portal biedt steden verdere transparantie over de activiteiten van het platform en maakt het eenvoudiger om advertenties met een mogelijk onjuist registratienummer of een ongeldige vrijstelling op het platform te identificeren en te melden. 

 

Den Haag is de laatste stad van de G4 die een registratieplicht voor vakantieverhuur

implementeert in navolging van Amsterdam in oktober 2021 en Rotterdam en Utrecht in januari 2022.

 

Advertenties op Airbnb in de vier steden zijn verplicht om een registratienummer te tonen, tenzij ze zijn vrijgesteld. In alle G4 steden heeft Airbnb vrijwillig advertenties gedeactiveerd die niet aan deze nieuwe eis voldeden. De veranderingen betekenen ook dat alle nieuwe, niet-vrijgestelde hosts in de G4 een registratienummer nodig hebben om zich aan te melden en hun woning op Airbnb te plaatsen.

 

Om hosts te ondersteunen en te helpen zich aan de regels te houden heeft Airbnb een sectie gecreëerd waar hosts hun registratienummer kunnen toevoegen, en regelmatige herinneringsmails gestuurd. Hosts kunnen hun advertentie online registreren via de websites van de gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) en eenvoudig het toegewezen registratienummer toevoegen aan hun advertentie op Airbnb.  

 

Airbnb is voorstander van proportionele regelgeving en uit gegevens blijkt dat geregistreerde hosts meer boekingen ontvangen dan niet-geregistreerde hosts. De overgrote meerderheid van de Nederlandse hosts met actieve advertenties hebben zich inmiddels geregistreerd bij hun gemeente. Degenen die zijn verwijderd van het platform hebben weinig of geen recente boekingsactiviteit gehad: meer dan 90 procent van de verwijderde advertenties was niet geboekt in de afgelopen drie maanden. Airbnb zal nauw blijven samenwerken met de steden om alle meldingen van niet-naleving te onderzoeken.

 

Deze acties volgen op de lancering van The Great rebalance of European Travel,  een reeks voorstellen van Airbnb om de samenwerking met overheden en gemeenschappen te intensiveren en proportionele regulering van vakantieverhuur te ondersteunen, waaronder de registratielicht in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag.

 

Door samenwerking met steden heeft Airbnb sinds 2015 meer dan 34 miljoen euro aan toeristenbelasting afgedragen in Amsterdam, en daarnaast overeenkomsten getekend met Haarlem, Rotterdam en recentelijk ook Den Haag over het innen en afdragen van toeristenbelasting. De hosts op Airbnb behouden het overgrote deel van het bedrag dat zij vragen voor de verhuur.

 

Pieter Guldemond, Head of Policy Noord-Europa bij Airbnb"Airbnb ondersteunt al lange tijd de implementatie van een registratiesysteem voor vakantieverhuur in Nederland. We zijn blij dat we onze beloften nakomen door vrijwillig de registratie te ondersteunen, ongeregistreerde advertenties te verwijderen en het City Portal te lanceren in de G4. We weten uit ervaring van ons werk in duizenden steden over de hele wereld dat goede regelgeving de samenleving sterker maakt. We zijn dan ook vastbesloten om nauw met steden te blijven werken om te helpen het reizen weer in balans te brengen nu het herstel na de pandemie doorzet.”

Trefwoorden: Registratieplikcht Airbnb

CELTH
 






||| Nieuws |||

23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
12/04/24
Bas Maes gedeputeerde Brabant voor vrijetijdseconomie
Bas Maes (SP) is benoemd als gedeputeerde voor de provincie Noord-Brabant. Bas Maes zal zich voor de komende 3 jaar van deze bestuursperiode inzetten voor de portefeuille Energie, Cultuur, Sport, Erfgoed en voor de Vrijetijdseconomie.
11/04/24
Marieke Braber spreker workshop Vakantieparken en trends
Jos van der Sterren heeft bij zijn workshop over vakantieparken een stevige side-kick naast zich in de vorm van Marieke Braber. Het is weer een sterke aanvulling in het programma van Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
09/04/24
Campagne Varen doe je samen afgetrapt
Tijdens de Veiligheidsdag aan de Eem heeft gedeputeerde Rob van Muilekom voor de provincie Utrecht d...
05/04/24
Ambitie Utrechts Landschap 10.000 bomen planten
Om de natuur te versterken wil natuur- en beheerorganisatie Utrechts Landschap komend jaar ruim tien...
03/04/24
Exclusief voor leden
Welke bekers mogen op festivals?
Het festivalseizoen is weer begonnen. Met Pasen stonden vele tienduizenden festivalliefhebbers weer in de tent of op de festivalweide. Vaak met een drankje in de hand. Maar hoe zit het ook alweer met die drinkbekers? Is wegwerpplastic helemaal in de ban of zit het genuanceerder?

||| Agenda |||

06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...