Geplaatst op: 14-02-2022
Auteur: Redactie
NRIT Media

Airbnb ondersteunt registratieplicht in de G4

Registratiesysteem en Airbnb City Portals nu in de gehele G4. Alle niet-geregistreerde advertenties in de vier steden zijn vrijwillig verwijderd door Airbnb

Airbnb ondersteunt registratieplicht in de G4

Airbnb zet zich in om een goede partner te zijn voor steden en gemeenten in Nederland. Het Airbnb City Portal is nu beschikbaar in alle G4 steden waardoor het voor deze gemeenten gemakkelijker is de registratieplicht te implementeren en handhaven. 

 

Het Airbnb City Portal werd een jaar geleden geïntroduceerd als een eerste hulpmiddel in zijn soort voor lokale overheden. Het Airbnb City Portal biedt steden verdere transparantie over de activiteiten van het platform en maakt het eenvoudiger om advertenties met een mogelijk onjuist registratienummer of een ongeldige vrijstelling op het platform te identificeren en te melden. 

 

Den Haag is de laatste stad van de G4 die een registratieplicht voor vakantieverhuur

implementeert in navolging van Amsterdam in oktober 2021 en Rotterdam en Utrecht in januari 2022.

 

Advertenties op Airbnb in de vier steden zijn verplicht om een registratienummer te tonen, tenzij ze zijn vrijgesteld. In alle G4 steden heeft Airbnb vrijwillig advertenties gedeactiveerd die niet aan deze nieuwe eis voldeden. De veranderingen betekenen ook dat alle nieuwe, niet-vrijgestelde hosts in de G4 een registratienummer nodig hebben om zich aan te melden en hun woning op Airbnb te plaatsen.

 

Om hosts te ondersteunen en te helpen zich aan de regels te houden heeft Airbnb een sectie gecreëerd waar hosts hun registratienummer kunnen toevoegen, en regelmatige herinneringsmails gestuurd. Hosts kunnen hun advertentie online registreren via de websites van de gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) en eenvoudig het toegewezen registratienummer toevoegen aan hun advertentie op Airbnb.  

 

Airbnb is voorstander van proportionele regelgeving en uit gegevens blijkt dat geregistreerde hosts meer boekingen ontvangen dan niet-geregistreerde hosts. De overgrote meerderheid van de Nederlandse hosts met actieve advertenties hebben zich inmiddels geregistreerd bij hun gemeente. Degenen die zijn verwijderd van het platform hebben weinig of geen recente boekingsactiviteit gehad: meer dan 90 procent van de verwijderde advertenties was niet geboekt in de afgelopen drie maanden. Airbnb zal nauw blijven samenwerken met de steden om alle meldingen van niet-naleving te onderzoeken.

 

Deze acties volgen op de lancering van The Great rebalance of European Travel,  een reeks voorstellen van Airbnb om de samenwerking met overheden en gemeenschappen te intensiveren en proportionele regulering van vakantieverhuur te ondersteunen, waaronder de registratielicht in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag.

 

Door samenwerking met steden heeft Airbnb sinds 2015 meer dan 34 miljoen euro aan toeristenbelasting afgedragen in Amsterdam, en daarnaast overeenkomsten getekend met Haarlem, Rotterdam en recentelijk ook Den Haag over het innen en afdragen van toeristenbelasting. De hosts op Airbnb behouden het overgrote deel van het bedrag dat zij vragen voor de verhuur.

 

Pieter Guldemond, Head of Policy Noord-Europa bij Airbnb"Airbnb ondersteunt al lange tijd de implementatie van een registratiesysteem voor vakantieverhuur in Nederland. We zijn blij dat we onze beloften nakomen door vrijwillig de registratie te ondersteunen, ongeregistreerde advertenties te verwijderen en het City Portal te lanceren in de G4. We weten uit ervaring van ons werk in duizenden steden over de hele wereld dat goede regelgeving de samenleving sterker maakt. We zijn dan ook vastbesloten om nauw met steden te blijven werken om te helpen het reizen weer in balans te brengen nu het herstel na de pandemie doorzet.”

Trefwoorden: Registratieplikcht Airbnb

||| Blogs |||

28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
03/02/20
Overtoerisme!
Overtoerisme!
03/02/20 · Beleid · Toerisme · Hans van Leeuwen | Lees meer
Overtoerisme zal ongetwijfeld als een van de meest prominente nieuwkomers in de Dikke Van Dale worde...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

01/07/22
Hoe kunnen parkeerproblemen in steden worden opgelost?
Parkeerproblemen zijn altijd een probleem geweest sinds de allereerste auto's werden uitgevonden. Maar het werd nog erger met de voortschrijdende verstedelijking en bevolkingsuitbreiding. Laten we kijken naar mogelijke oplossingen.
01/07/22
Exclusief voor leden
Pamflet met visie voor natuurinclusief Groningen
Zes natuurorgananisaties actief in de provincie Groningen schreven een pamflet om hun visie op natuurinclusief beleid te formuleren. Het is een antwoord op de provinciale Omgevingsvisie en wakkert de discussie aan over ruimtelijke ordening.
30/06/22
Anouk van Eekelen - Actieagenda en de boost voor bestemming Nederland
Er is een herijkte actieagenda. Vakgenoten kennen de term maar wat valt er onder en wat doe je ermee? We vroegen experts in de gastvrijheidseconomie naar hun mening en deelname. Anouk van Eekelen beet het spits af bij de uitzending ‘Actieagenda en de boost voor bestemming Nederland’.
28/06/22
Sterke Lekdijk met veel recreatie
De werkzaamheden van het infrastructurele project ‘Salmsteke Ontkiemt!’ zijn gestart en duren zeker een jaar. De Lekdijk in de provincie Utrecht wordt over een afstand van 55 km versterkt en dat levert ook veel kansen op voor recreatie.
23/06/22
ZKA en Seinpost treden naar buiten als één merk: Ginder
De afgelopen tien jaar waren ze ‘achter de schermen’ eigenlijk al één organisatie, bureau ZKA en Seinpost. Nu worden de expertises van de twee gespecialiseerde bureaus officieel gebundeld tot één merk.
22/06/22
Exclusief voor leden
Laadinfrastructuur goed op orde in vergelijking met buitenland
Steeds meer mensen rijden een elektrische auto en die moet je wel kunnen opladen. Nederland loopt in Europa voorop in de laadinfrastructuur. In de sector leisure is al wel duidelijk dat het aantal laadplekken omhoog moet. Over toekomstberekening en de flessenhals het stroomnetwerk.
21/06/22
5 grote religieuze erfgoedlocaties in Limburg altijd te zien door 360 graden tours
Dmo Visit Zuid-Limburg heeft in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vijf iconische religieuze erfgoed locaties in Zuid-Limburg ontsloten middels 360-graden- en audiotours. Het gaat om bekende grote locaties.
20/06/22
Exclusief voor leden
Snel meer groen in de Kalverstraat
Zaterdag 18 juni markeerde de start van een groen samenwerking: de Kalverstraat en de kersverse Groenburgemeester van Amsterdam, Isa Hoes, slaan de handen ineen. Een quick fix om snel meer groen in de drukke Kalverstraat te plaatsen.