Geplaatst op: 14-02-2022
Auteur: Redactie
NRIT Media

De Groene Route Malburgen winnaar Challenge Groene Iconen

Gelderland krijgt negen Groene Iconen in steden en dorpen

De Groene Route Malburgen winnaar Challenge Groene Iconen

Een groen lint van 3 km door de wijk Malburgen. Een nieuw dorpspark De Laak in Rheden. Een groen plein aan de Linie van Hooff in Zutphen. Dit zijn de top drie winnaars van de Challenge Groene Icoonprojecten, die provincie Gelderland heeft uitgeschreven om dorpen en steden groener te maken. Gedeputeerde Peter Kerris maakte vanmiddag de negen winnaars bekend. Zij ontvangen ieder 100.000 euro om hun droomplannen werkelijkheid te maken.  

 

Gedeputeerde Peter Kerris: ‘We hebben meer groen en minder steen nodig in onze dorpen en steden. Een groene stad of dorp is beter voorbereid op hitte en wateroverlast. De winnaars van de challenge laten zien dat je je woonomgeving groener kunt maken als je er samen de schouders onder zet en dat het er ook mooier uit komt te zien’.

 

Vergroening van steden en dorpen

Wonen, werken, leven in een mooie groene omgeving, dat willen we allemaal wel. Maar op veel plekken in dorpen en steden is daar veel aan te verbeteren. Niet alleen in natuurgebieden, maar ook in dorpen en steden is een prettige plek voor planten en dieren belangrijk. Dit zorgt voor meer variatie in planten en dieren, wat goed is voor het versterken van de biodiversiteit. Een groene omgeving voorkomt overlast door hitte of hoosbuien waar we steeds vaker last van hebben. Planten en bomen zorgen voor schaduw en verkoeling. Groene plekken houden beter water vast, waardoor het op straat niet tot hinder leidt. In een groene omgeving kun je fijner wonen en bewegen.

 

Challenge Groene Iconen

Maar hoe zorg je voor een groene omgeving? Om dat te laten zien hebben we de Challenge Groene Icoonprojecten uitgeschreven. We daagden gemeenten, inwoners en gemeenten uit om met initiatieven te komen om de omgeving te vergroenen. Maar liefst 32 inzendingen mochten we ontvangen uit 25 gemeenten. Plannen om het eigen plein, de eigen straat, bedrijventerrein of zelf de wijk te vergroenen. Ideeën die ontwikkeld zijn in goede samenwerking tussen inwoners, gemeenten en professionals. 

 

Negen winnaars Challenge

Tussen al die plannen zaten negen initiatieven die door een onafhankelijke jury onder leiding van Marja van der Tas verkozen zijn tot ‘groene iconen’. De jury keek naar aandacht voor biodiversiteit, klimaatadaptatie en maatschappelijke en iconische waarde van de plannen. Kan het plan inspireren, aanmoedigen, het goede voorbeeld laten zien? 

 

De winnaars zijn:

  1. De Groene Route Malburen in Arnhem
  2. Spelen en ontmoeten op de Linie van Hooff in Zutphen
  3. Dorpspark de Laak in Rheden
  4. Park Lingerijck in Tiel 
  5. Bloemenpark Didam in Didam
  6. Water-Singel op de Ecofactorij in Apeldoorn
  7. De Veldhoeve in Hattem
  8. Het Groene Hart van Oosterwolde in Oosterwolde
  9. ’t Greune Veld in Lichtenvoorde

 

Deze negen projecten ontvangen allemaal tot 100.000 euro om de plannen uit te voeren en hun iconische groene droomproject waar te maken. 

 

De jury over de Groene Route Malburgen

De Groene Route Malburgen kreeg de hoogste score van de jury. "Het is een ambitieus en goed uitgewerkt plan. Een initiatief van bewoners en professionals in de wijk. De keuze voor een route spreekt ons erg aan, omdat daarmee veel mensen worden bereikt. Ook is er volop aandacht voor klimaatadaptatie en biodiversiteit. Groen en wadi’s gaan bijdragen aan het verminderen van de kans op wateroverlast. En met beplanting van bomen worden koele routes gecreëerd die bijdragen aan het verminderen van hittestress. Door aanplant van veelal inheemse beplanting wordt ook de biodiversiteit in de wijk verbeterd. Wat we ook erg sterk vonden is dat er bij dit plan veel aandacht is voor het betrekken van zoveel mogelijk buurtbewoners.” Juist vanwege de schaal van het project en de co-creatie op wijkniveau ziet de jury dit project als een groen icoon.

 

Geen verliezers

Peter Kerris: ‘Ik ben trots op alle 32 inzenders en de creativiteit die zij hebben laten zien. Eigenlijk zijn alle projecten het waard om te uit te voeren. Maar in een challenge moeten keuzes worden gemaakt. We hopen dat alle inzenders hun plannen waar gaan maken. We gaan met ze kijken of we ze daarbij een duwtje in de rug kunnen geven.’

Link: https://natuurenlandschap.gelderland.nl/challenge+groene+icoonprojecten/default.aspx
Trefwoorden: Groene iconen, wedstrijd, vergroening, challenge

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
12/04/24
Bas Maes gedeputeerde Brabant voor vrijetijdseconomie
Bas Maes (SP) is benoemd als gedeputeerde voor de provincie Noord-Brabant. Bas Maes zal zich voor de komende 3 jaar van deze bestuursperiode inzetten voor de portefeuille Energie, Cultuur, Sport, Erfgoed en voor de Vrijetijdseconomie.
12/04/24
Exclusief voor leden
Ierse succesroute bestaat tien jaar Wild Atlantic Way
Ierlands populaire toeristische route de Wild Atlantic Way is een echt succesverhaal in de toeristische sector. Opvallend, de route viert nu pas zijn tiende verjaardag.
11/04/24
NIEUWE ROUTES AMSTEL GOLD RACE 365
Vanaf8 april een nieuwe vierde lus toegevoegd aan de bewegwijzerde routes van de Amstel Gold Race 365 dagen peer jaar te fietsen.
11/04/24
Tilburg, Big Rivers Dordrecht en Utrecht Pride winnaars Nationale Evenementenprijzen
Allereerste Event Impact Award gaat naar Utrecht Pride. Big Rivers ervan door met de hoofdprijs van de Nationale Evenementenprijzen 2024
09/04/24
Lakenhal bestaat op 1 mei 150 jaar
Op 1 mei 2024 bestaat Museum De Lakenhal in Leiden 150 jaar: in 1874 werd de oude Laecken-Halle omgedoopt tot stadsmuseum van Leiden en geopend voor het grote publiek.
04/04/24
Technologie en transitie met smart hospitality
Op donderdag 18 april is de dag voor het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024. Het thema is transitie en dan heb je het al snel over technologie. Nicolette Bolté mag die interactieve sessie leiden.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...