Geplaatst op: 11-02-2022
Auteur: Peter Bekkering en Marc Gerlings

Trendcongres Toerisme en Vrijetijd zet young professional in de spotlight

Trendcongres Toerisme en Vrijetijd zet young professional in de spotlight
Bloemen voor Anoeska Top en Ellen van der Spoel. Rechts Marieke van Meurs.
Tijdens de online inspiratiesessie van het trendcongres Toerisme en Vrijetijd dat op donderdag 10 februari live werd uitgezonden vanuit een studio bij de Breda University of Applied Sciences (BUas) stond ditmaal de young professional centraal. Van onderzoek tot voorbeelden, de weg van de young professional in toerisme werd ontrafeld.

Moderator was Marieke van Meurs, docent bij de opleiding Tourism Management in Rotterdam. De eerste spreker, met wie Van Meurs in gesprek ging, was Lobke Elbers, communicatiemanager van de Next Tourism Generation Alliance. Deze Alliance is een samenwerking van acht Europese landen en veertien onderwijs- en industriepartners. Elbers wees op de enorme transitie die de reiswereld de afgelopen jaren heeft gemaakt. "Dan heb ik het als eerste over de toenemende investeringen in digitalisering en technologie en als tweede over meer aandacht voor duurzaamheid en sociale impact maken. Dit biedt young professionals kansen om nieuwe vaardigheden aan te leren en om een nieuwe innovatieve en creatieve manier van denken te adapteren.” 

Ontwikkel je digital, social en green skills

De Alliance deed onderzoek naar hoe digital, social en green skills bij studenten en werkgevers ontwikkeld worden en wat daar de belangrijkste zaken zijn. "Als je als sector toekomstbestendige producten en diensten wilt ontwikkelen moet je kijken naar de veranderende consument. Wij hebben daarom aan ondernemers in de acht landen gevraagd hoe ze hun huidige skills inschatten, welke skills ze verwachten in de toekomst nodig te hebben en waar de ‘gaps’ zitten. De uitkomsten laten zien dat er nog de nodige gaps zitten waar opleidingen, trainingen en workshops iets aan kunnen gaan doen.” 

Aan het eind van het interview ging ze ook nog in op enkele aansprekende voorbeelden. Ook riep ze belangstellenden op om een mail te sturen naar communication@nexttourismgeneration.eu. "We gaan namelijk een skills lab ontwikkelen voor Europese tourism professionals. We kunnen dan ook een infographic toesturen zodat mensen weten over welke skills we het specifiek hebben.”

Lab in de praktijk

Zac Woolfit liet zien wat het Urban Leisure & Tourism Lab Amsterdam betekent voor studenten en opdrachtgevers. Hij liet in zijn bijdrage zien hoe studenten en young professionals in multidisciplinaire teams in de wijk en de regio aan de slag gaan met ‘wicked problems’, complexe problemen waarvoor geen eenvoudige oplossing mogelijk is. Daarbij liet hij ook de studenten en de young professionals zelf aan het woord. Aan de orde kwamen eerst de voorbeelden van VisitBeemster en Recreatieschap Noord-Holland en de uitdaging om deze te verbinden met de regio Amsterdam, en met de nationale en internationale toeristen. Daarna was er ook aandacht voor het vijfjaarlijkse evenement Sail in Amsterdam en hoe dit evenement nieuwe doelgroepen kan aantrekken. 

Bloemen voor winnaars UNWTO Students League

Marieke van Meurs interviewde Anoeska Top en docente Ellen van der Spoel. Beiden zijn afkomstig van de NHL Stenden Hogeschool. Een team van vijf derdejaars studenten van de opleiding Tourism Management van de NHL Stenden Hogeschool, onder leiding van teamcaptain Anoeska Top, won in september 2021 de wereldwijde competitie van de UNWTO Students League. Anoeska vertelde over de opdracht – ontwerp een duurzame marketingcampagne voor een landelijke plek in Nederland – en de keuze voor Veenhuizen. "We hebben in de campagne gefocust op de quality tourist, omdat we niet meer toeristen wilden aantrekken maar meer geld om zo het geld te kunnen gebruiken om terug te investeren in de community. We hebben gekozen voor een combinatie van online en offline marketing omdat de quality tourist daar nog tussenin hangt.” Aan de competitie deden 65 teams mee. Daarvan mochten vier een pitch doen voor een internationale jury. 

Top vertelde dat een van de skills die ze tijdens het traject ontwikkelde ‘public speaking’ was: "Ik zie dat dit in toerisme ook een steeds belangrijkere skill aan het worden is. Andere skills die ik heb ontwikkeld zijn creativiteit, leiderschap en samenwerking.” Dit bijzondere project levert haar een nieuwe kans op. Na haar afstuderen gaat Top stage lopen bij het UNWTO vertelde ze.  

Degrowth onderzoek door Emma Lemmers

Daarna was het de beurt aan Emma Lemmers. Ze studeerde cum laude af aan de BUas met haar dissertatie ‘Degrowth: possibility or utopia? The potential according to tourism-related stakeholders in the public sector in the Netherlands.’ Voorafgaand aan het onderzoek was haar overweging dat spreiding niet een werkelijke oplossing is voor overtoerisme. Dat leidde tot onderzoek naar het verminderen van toerisme en de effecten daarvan. De opvallende scriptie leidde tot contact met haar huidige werkgever. Sinds begin februari werkt ze bij het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme in Zeeland.

"Positieve impact”

Dick Vulto, CEO van scale up Natuurhuisje.nl voegde een skill toe aan de set die eerder in de presentaties bleken. "Het is belangrijk dat je iets goeds toevoegt aan deze wereld. Natuurlijk zijn we een commercieel bedrijf maar bij alles wat we doen willen we een positieve impact maken.” Hij gaf zijn visie op de sector en de skills die young professionals moeten hebben om een scale up stevig uit te bouwen.

Ynge Postmus: onderzoek en voorspelling inhaalslag vrijetijdseconomie

De afsluiting was een interview met Ynge Postmus. Zij publiceerde haar scriptie in het magazine Vrijetijdsstudies van de NRIT met als titel ‘Een Gebalanceerde Vrijetijdskwestie: Een onderzoek naar het vrijetijdsgedrag en belang van vrijetijd onder hbo-studenten gedurende de COVID-19 uitbraak’. Nu er veel versoepelingen in coronamaatregelen op komst zijn voorspelde ze een forse toename voor de vrijetijdseconomie. Op basis van haar onderzoek onder hbo-studenten verwacht ze vooral een inhaalslag waarin mensen de sociale contacten willen aanhalen en weer veel mensen willen ontmoeten. De presentatie liet een stevig indruk achter. Nu Ynge klaar is met haar studie is ze op zoek naar een baan in de culturele sector.

Hogescholen maken inspiratiesessies mogelijk

Young professionals in tourism is de derde in de serie van vier inspiratiesessies. Deze online inspiratiesessie wordt mogelijk gemaakt door Breda University of Applied Sciences, Hogeschool Inholland, LOI hogeschool, Hogeschool Saxion, NHL Stenden en HZ University of Applied Sciences. Partner voor de inspiratiesessies is Kennisnetwerk Destinatie Nederland.

Wil je de uitzending kijken, klik op de link: Young professionals in tourism

Trefwoorden: trend, trendcongres, toerismecongres, inspiratiesessie, LOTM

CELTH     
Trendrapport

||| Nieuws |||

04/10/23
04/10/23 · Horeca | Lees meer
Een Nederlands restaurant is uitgeroepen tot beste van de wereld op de grootste online review webs...
04/10/23
Exclusief voor leden
Toeslag voor werknemers Schiphol blijft
Vakbonden FNV en CNV hebben afspraken gemaakt over behoud van de medewerkerstoeslag op Schiphol. Die geldt onder meer voor beveiligers, schoonmakers en begeleiders van mensen met beperkte mobiliteit. En er is een doorbraak op ‘leefbaar loon’.
04/10/23
UNWTO start campagne om reisgedrag te veranderen
UNWTO heeft een nieuw wereldwijd initiatief 'Tourism Opens Minds' gelanceerd om landen, leiders in de toeristische sector en consumenten aan te moedigen om meer open-minded te zijn bij het kiezen van een reisbestemming.
04/10/23
Beekse Bergen start met ‘Light Safari’ in de wintermaanden
Safaripark Beekse Bergen organiseert bijzondere avondopeningen in de winter: de Light Safari. Bezoekers lopen via een speciale wandelroute langs kleurrijk verlichte dieren, bloemen en planten. Light Safari is te bezoeken vanaf donderdag 7 december tot en met zondag 25 februari.
04/10/23
Meer omzet maar minder boekingen voor Nederlandse verblijfsrecreatie
Hoe heeft de Nederlandse verblijfsrecreatie qua boekingen en omzet het deze zomer gedaan? Als eerste komt Stratech met resultaten uit haar boekingsmonitor. En die zijn door het matige en wisselvallige weer licht tegenvallend met minder boekingen maar gelukkig wel meer omzet.
04/10/23
Exclusief voor leden
Avalon wint Best Rides of the Year
Attractiepark Toverland heeft tijdens de vakbeurs IAAPA Expo Europe in Wenen twee gouden en drie zilveren awards in de wacht mogen slepen. Zo won Toverland de gouden Park World Excellence Award voor ‘Best Regional Park of the Year’ en werden de nieuwe attracties in themagebied Avalon uitgeroepen tot ‘Best Rides of the Year’.
04/10/23
Exclusief voor leden
Bezit van caravan of kampeerauto groeit sterk onder jongere doelgroep
Het caravan- en camperbezit onder jonge doelgroepen is sinds de uitbraak van corona fors harder is gestegen dan in andere leeftijdscategorieën. Dat melden Kampeer en Caravan Industrie (KCI) en Jaarbeurs naar aanleiding van de start van de Kampeer en Caravan Jaarbeurs.
03/10/23
Exclusief voor leden
Afvalfonds Verpakkingen omarmt sector leisure
Bij attractiepark Walibi Holland kunnen gasten vanaf zaterdag 7 oktober hun statiegeldflesjes en -blikjes inleveren. Wie dat doet, krijgt het statiegeld meteen terug via Tikkie.

||| Agenda |||

12/10/23
12/10/23 t/m 12-10-23: Screw up morning: Leisure en toerisme in stedelijke ontwikkeling
Tijdens de Screw Up Morning op donderdag 12 oktober 2023 brengen Sweco, J2Leisure en Expertise Netw...
23/10/23 t/m 24-10-23
23/10/23 t/m 24-10-23: Glamping 2-Daagse
Pleisureworld organiseert op 23 en 24 oktober een Glamping 2-Daagse. De reis trekt in twee dagen tij...
14/11/23 t/m 16-11-23
14/11/23 t/m 16-11-23: Recreatie Vakbeurs 2023
Dé vakbeurs voor een toekomstbestendige recreatiebranche.   Op 14, 15 en 16 novemb...
24/01/24 t/m 25-01-24
24/01/24 t/m 25-01-24: Recreatie Next Level 2024
Recreatie Vakbeurs organiseert op 24 en 25 januari 2024 een nieuw event voor de recreatiebranche: R...