Geplaatst op: 04-02-2022
Auteur: NRIT redactie

8 manieren waarop je restaurant energie kan besparen

8 manieren waarop je restaurant energie kan besparen
Energie besparen in de horeca, volg de tips.
Restauranteigenaren hebben genoeg aan hun hoofd. Ze worden voortdurend geconfronteerd met oncontroleerbare variabelen zoals drukte of het gebrek daaraan, veranderende voedselprijzen, personeelsbeheer. Er zijn maar een paar dingen die eigenaren kunnen regelen. Hoeveel energie ze kunnen besparen tijdens hun dagelijkse activiteiten is er een van. Door aanpassingen te maken, kun je al snel veel energie en dus ook geld besparen. Ook via energie vergelijken is dit mogelijk, terwijl de onderstaande tips kunnen helpen! 

Laat je thermostaat voor je werken

Een programmeerbare thermostaat kan 10 procent extra besparen op verwarmings- en koelingskosten. Ze regelen de temperatuur van de ruimte, zodat je dat niet hoeft te doen. Door de thermostaat zelfs maar een paar graden aan te passen aan wanneer mensen in het restaurant zijn, kan energie worden bespaard.

Controleer je energieverbruik

Het aanvragen van een energiebeoordeling bij je energieleverancier kan helpen bij het identificeren van mogelijkheden om energie en geld te besparen. De kans is groot dat je binnenkort zult zien dat de gasprijzen die je moet betalen ineens een stuk hoger zijn geworden. Probeer dan ook te besparen op je gasverbruik.

Update je keukenapparatuur

De nieuwste kooktechnologieën kunnen je restaurant of foodservice-ruimtes efficiënter en comfortabeler maken, terwijl je keukenpersoneel wordt geholpen om topprestaties te leveren. Denk goed na over de kosten van meerdere reparaties aan een oud apparaat versus investeren in nieuwere, energiezuinigere tools. 

Koppel apparaten los

Een goede vuistregel voor je keukenapparatuur: als het is aangesloten, verbruikt het energie, zelfs als je je restaurant voor een dag hebt gesloten. Het loskoppelen van oplichtende borden en displays wanneer ze niet in gebruik zijn, kan je helpen besparen.

Gebruik bewegingssensorlampen

Er zijn bepaalde plaatsen in je restaurant die gedurende lange tijd niet worden bezocht, zoals toiletten of opslagruimten. Verminder de hoeveelheid elektriciteit die je gebruikt door nooit te vergeten een lamp uit te doen.

Zet stekkerdozen in

Al die snoeren die van je printers, computers en telefoons komen, verbruiken energie, zelfs als je ze niet gebruikt. Organiseer ze en sluit ze aan op een stekkerdoos zodat ze gemakkelijk in één keer kunnen worden uitgeschakeld en je tot circa 100 euro per jaar kunt besparen.

Vervang gloeilampen voor ledlampen

Laat gloeilampen je niet voor de gek houden. Veel mensen denken dat ze extreem duurzaam en milieuvriendelijk zijn, maar eigenlijk valt dit best wel mee. Ze gaan meestal ongeveer 1.000 uur mee, terwijl een ledlamp van 12 watt tot 25.000 uur meegaat. Bovendien hoeft een ledlamp veel minder energie te gebruiken dan andere soorten lampen, dus je kunt op deze manier ook nog eens geld besparen.

Reinig je HVAC

Vuile luchtfilters zorgen ervoor dat HVAC-systemen harder werken en verminderen de luchtstroom. Controleer met de verandering in seizoenen of je luchtfilters moeten worden vervangen om ervoor te zorgen dat het systeem efficiënter werkt. In principe moet je dit dus vier keer per jaar doen, maar het reinigen van je HVAC-systemen moet nog vaker gedaan worden. 
Topics:Horeca
Trefwoorden: restaurant, energie, gas, gasprijs

CELTH
 






||| Nieuws |||

23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
15/04/24
Exclusief voor leden
Hilton beste werkplek voor vrouwen in de Nederlandse hotelbranche
Hotel- en resortketen Hilton heeft de zesde positie behaald op de Great Place to Work for Women-lijst, samengesteld door de organisatie Great Place to Work. Hiermee is het hotel de hoogst genoteerde werkplek voor vrouwen binnen de Nederlandse hotelbranche.
12/04/24
Firstmate Hospitality Consultants Onthult de goedkoopste tot de duurste terrassteden
Firstgate Hospitality Consultants heeft onderzoek gedaan naar de prijzen op terrassen.
11/04/24
Exclusief voor leden
ING verwacht beperkte groei voor horeca
Voor 2024 verwacht ING Research voor de meeste bedrijfssectoren een lichte groei. Voor de horeca is de verwachting dat de volumes dit jaar beperkt toenemen.
05/04/24
Al 25 jaar een eerlijker verdienmodel bij Bedandbreakfast.nl
Bedandbreakfast.nl heeft haar Nederlandse en Europese website compleet vernieuwd. Dat leverde direct al meer reserveringen op. Een mooi verjaardagscadeautje voor deze organisatie die dit jaar 25 jaar bestaat en nog steeds geen commissie rekent.
29/03/24
Exclusief voor leden
Winstgevendheid Vlaamse logissector omhoog
Mooi onderzoek van onze zuiderburen. De helft van de Vlaamse logiesaccommodaties schreef in 2023 zwarte cijfers. Voor 2024 verwacht bijna de helft van de uitbaters dat de prijzen van de logies zullen stijgen.
29/03/24
Dirk Beljaarts vertrekt bij Koninklijke Horeca Nederland
Na een periode van ruim negen jaar vertrekt Dirk Beljaars voor de zomer als algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...