Geplaatst op: 28-01-2022
Auteur: NRIT redactie

Problemen leefbaarheid in toeristische dorpen door groei verkoop tweede woningen

Problemen leefbaarheid in toeristische dorpen door groei verkoop tweede woningen
Winkels verdwijnen en clubs lopen leeg door tijdelijke bewoning van tweede woningen.
Steeds meer vermogende Nederlanders, Belgen en Duitsers kopen in Nederland een tweede woning voor recreatie of voor de toeristische verhuur. Dat lijkt mooi maar het zorgt voor problemen in de leefbaarheid laat het programma Pointer zien op 30 januari. 

In de top 25 van gemeenten met de meeste tweede woningen staat Schiermonnikoog met 9,4 procent op nummer één, blijkt uit een data-analyse van het Kadaster in opdracht van onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV). Ameland volgt daarna met 7,9 procent en het Overijsselse Tubbergen (7,1 procent) staat op de derde plaats. De drie gemeenten scoren ver boven het landelijke gemiddelde: 2,2 procent van alle huishoudens heeft een tweede woning in Nederland.
 

Starters verdreven

De tol die dorpsbewoners betalen is hoog, vooral in toeristische gebieden. Starters worden door tweede woningbezitters verdreven uit hun geboortestreek en de leefbaarheid van dorpen gaat achteruit door gebrek aan vaste bewoners. Het aantal gekochte tweede woningen in de kustgebieden steeg de afgelopen 10 jaar met 110 procent, het aantal gekochte starterswoningen met ruim dertig procent. 

Tweede woningen zijn gewone woningen, die een woonbestemming hebben in het bestemmingsplan. Het gaat dus niet om recreatiewoningen, zoals op de vakantieparken. Tweede woningen worden behalve als vakantiewoning ook gekocht voor andere doeleinden: bijvoorbeeld door ouders die hun kinderen willen huisvesten en voor woningverhuur. Het aantal tweede woningen dat landelijk werd gekocht, steeg afgelopen 10 jaar veel harder dan het aantal gekochte starterswoningen.

Winkels verdwijnen en clubs lopen leeg

In toeristische dorpen in Zeeland is het tweede woningbezit hoog. Zo telt de Zeeuws-Vlaamse gemeente Sluis, met kustdorpen als Breskens, Cadzand-dorp, Nieuwvliet en Groede, 5 procent tweede woningen. Tot 2014 was er een verbod op tweede woningen, maar sinds dit werd losgelaten, is het tweede woningbezit flink toegenomen. Volgens een telling van de dorpsraad in Cadzand-dorp bestaat inmiddels meer dan de helft van het dorp uit vakantiewoningen. Door gebrek aan permanente bewoners verdwijnen winkels en andere voorzieningen, loopt de voetbalclub leeg en kampt de vrijwillige brandweer met gebrek aan mensen. In andere dorpen van de gemeente Sluis moesten afgelopen jaren zes basisscholen de deuren sluiten en fuseren met dorpen verderop.

Tweede woningen onttrekken ook huizen aan de bestaande woningvoorraad. Zo komt het voor dat één van de tweede woningeneigenaren zich op de tweede woning inschrijft als permanente bewoner, terwijl de partner ingeschreven blijft staan op de eerste woning. Petra de Boevere van actiegroep Breskens in Balans: "Het grootste probleem is dat die tweede woningen nog steeds genoteerd staan als (gewone, red.) woningen. Dus op papier hebben wij in de gemeente voldoende woningen voor de bewoners.” Eén van de gevolgen is dat de gemeente, die al jarenlang uitgaat van een krimpende bevolking, niet de noodzaak heeft gezien om genoeg woningen bij te bouwen.

Helft ministers heeft tweede woning

Saillant detail is het tweede woningbezit in de ploeg van het net aangetreden Kabinet. Ook de nieuwe ministerploeg scoort bovengemiddeld hoog qua tweede woningbezit. Minstens dertien van de 29 bewindslieden bezitten twee of meer huizen in binnen- of buitenland, blijkt uit een overzicht van de financiële en zakelijke belangen van het nieuwe kabinet. Het gaat om elf van de twintig ministers en twee staatssecretarissen. Dat aantal is waarschijnlijk nog hoger, omdat bewindspersonen die ook in het vorige kabinet zaten nog onder minder strenge regels vielen, meent Pointer.
 

Maatregelen

In het hele land worstelen gemeenten met de negatieve gevolgen van tweede woningbezit. Veel Zeeuwse kustgemeenten hebben, in tegenstelling tot de gemeente Sluis, tegenwoordig een verbod op tweede woningen in de dorpskern. Toch komen ook daar relatief veel tweede woningen voor omdat daar afgelopen jaren weinig op is gehandhaafd. Andere gemeenten hebben de toeristische verhuur inmiddels aan banden gelegd.
 
De uitzending ‘Spookdorpen vol vakantiewoningen’ is 30 januari te zien om 22.10 uur bij KRO-NCRV op NPO2.
Trefwoorden: tweede woning, accommodatie, beleid, toerisme,

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...