Geplaatst op: 26-01-2022
Auteur: Marc Gerlings

Gastvrijheidssector optimistisch over versoepelingen maar verdeeldheid in cultuursector

Gastvrijheidssector optimistisch over versoepelingen maar verdeeldheid in cultuursector
Weer open tot 22.00.
Optimisme heerst in de gastvrijheidssector maar tegelijkertijd lijkt het erop dat het herstel nog lang zal duren. "Opluchting en voorzichtig optimisme”, aldus Kees van Wijk, voorzitter Gastvrij Nederland, in reactie op de versoepelingen. "Ondernemers uit onze sector zien er enorm naar uit om te ondernemen. Dat willen ze toch het liefste doen.” Zo positief zijn niet alle reacties uit de cultuursector.

Gisteravond kondigde het kabinet een aantal belangrijke versoepelingen aan. Kortgezegd komt het er op neer dat de meeste locaties die toegankelijk zijn voor publiek, weer open gaan. Om de grens in diverse sectoren gelijk te trekken is gekozen voor sluiting om 22.00.

Evenementen en reissector nog steeds in de knel

Wel vraag Van Wijk aandacht voor die sectoren die nog met strenge restricties te maken hebben, bijvoorbeeld in openingstijden, of zelfs helemaal dicht moeten blijven. Het gaat dan om die ondernemers uit de sector die hun omzet vooral in de avond maken, om evenementen en beurzen die ongeplaceerd zijn of om de reissector.

Taskforce

"Open zijn betekent daarbij niet dat alle ellende voorbij is,” zegt Van Wijk. Want ondernemers kunnen nog niet op maximale capaciteit open, onzekerheid blijft op de loer liggen omdat deze maatregelen slechts voor 6 weken gelden én niet in de laatste plaats omdat ondernemers zich diep in de schulden hebben moeten steken. Dit zijn allemaal onderwerpen die we ook met de minister willen bespreken in de Taskforce Gastvrijheidssector.

Laatste lockdown?

"Maar,” besluit Van Wijk, "wij gaan er wel van uit dat dit de laatste echte lockdown is en we een gastvrije zomer tegemoet kunnen zien.”

Horeca blij, tot 22.00 open

KHN is verheugd met de voortvarendheid waarmee het nieuwe kabinet met de coronacrisis om gaat. De keuze van het kabinet om eet- en drinkgelegenheden te heropenen én pas om 22.00 uur te sluiten valt samen met de wens en inzet van KHN, zodat horecaondernemers ook in de avond hun gasten kunnen ontvangen en daarmee een deel van de avondomzet kunnen maken. Daar is KHN heel blij mee. Na een lange donkere tijd van lockdown klinkt eindelijk weer het geluid van gastvrijheid door de straten van Nederland. Even leek het erop dat horeca eerder moest sluiten. Voor de horeca is de openstelling tot 22.00 is een meevaller.

"We zijn hier zo aan toe"

"Dit is precies waar we de afgelopen weken voor gestreden hebben", zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. "We zijn blij dat het nieuwe kabinet voortvarend doorgaat met versoepelen. Al is er voor een paar sectoren binnen de horeca nog wel perspectief nodig. We zijn hier zo aan toe. Ondernemers, maar ook medewerkers én gasten hebben de horeca ontzettend gemist."

Attracties blij

Individuele attractieparken en dierentuinen reageren positief tot zeer positief. Dierenpark Amersfoort is er duidelijk in, "fantastisch nieuws".

Podia willen verder open

De VSCD wil graag de cultuursector nog verder openen zoals afgelopen week voorgesteld in het openings- en herstelplan.

De Vereniging van Schouwburg en Concertgebouw Directies (VSCD) is tevreden dat de weg naar heropening van de cultuursector is ingeslagen door het kabinet. De beperkingen zijn voor theaters echter nog altijd te groot om het publiek een volwaardige avond uit te bezorgen. De VSCD roept het kabinet op over drie weken de beperkingen op te heffen volgens het Openingsplan van de cultuursector.

De poppodia (VNPF) reageren afwijzend: "We worden ‘blij’ gemaakt met een dode mus. Poppodia en -festivals hebben weinig tot niets aan nep-versoepelingen. Deze versoepelingen helpen slecht een zeer beperkt deel van de culturele sector. De opeenhoping van beknotting maakt dat er door poppodia en festivalorganisaties wederom niet normaal kan worden."

Beperkingen te groot voor podia en publiek

De actie Kapsalon Theater en de bijval van de Burgemeesters hebben effect gehad op het Kabinet, dat nu kiest voor heropening van theaters en concertzalen. De opgestapelde beperkingen zijn echter nog te groot en duren te lang. Met name de 1,5 meter eis (maximaal 30% van het publiek) en de sluitingstijd van 22:00 uur maken het veel podia onmogelijk het publiek een goed aanbod te doen. Het regent annuleringen van voorstellingen die hierdoor niet rendabel zijn, of langer dan twee uur duren, meldt VSCD.

Openingsplan Taskforce Cultuur biedt perspectief

"Podia kunnen volwaardig open als het kabinet gehoor geeft aan het Openingsplan van de Taskforce Culturele en Creatieve Sector, dat mede door de VSCD is opgesteld. Volgens dit plan kunnen podia, bij de nu dalende druk op de zorg, worden opgesteld voor 75% van de capaciteit. Ook vraagt het plan om een tijdige aankondiging, zodat publiek, podia en artiesten zich kunnen voorbereiden."

Vooral optimisme in culturele sector

De VSCD is kritisch maar verder klinkt optimisme uit de culturele sector. De musea zien de versoepelingen als 'goed nieuws'. De Museumvereniging pleit voor het opstellen van een langetermijnvisie door het Kabinet

"Goed nieuws voor onze sector vanavond: het kabinet maakte bekend dat musea vanaf morgen, 26 januari, weer kunnen openen. Weliswaar met beperkingen: coronatoegangsbewijs, mondkapjes, anderhalve meter afstand én 1 bezoeker per 5 m². De maatregelen gelden in principe voor zes weken, met in ieder geval over drie weken een nieuwe ‘weegmoment’." 

Hoewel het goed is dat musea weer kunnen openen, blijven we aandacht vragen voor het onlogische onderscheid tussen commerciële en culturele doorstroomlocaties. Waarom kunnen Ikea en Bijenkorf met minder restricties openen dan musea? Ook blijven we uitdragen dat cultuur bijdraagt aan de mentale gezondheid van bezoekers en de samenleving als geheel. Die boodschap hebben we gisteren nogmaals benadrukt toen staatssecretaris Uslu te gast was bij onze nieuwjaarsbijeenkomst. 

Trefwoorden: Kabinet, corona, beleid, versoepeling, leisure, gastvrijheidssector

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
22/10/19
Pleasure for all; ook Amerikaanse toestanden in Nederland …?
Autistische Amerikaan klaagt Disney aanDe Tampabay Times kopt op 2 oktober jl. ‘Man with Auti...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

19/05/22
Popsector heeft meer hersteltijd nodig
De Nederlandse popsector heeft meer hersteltijd nodig dan andere culturele deesectoren om van de pandemie te herstellen. Wat is er nodig voor een florerende popcultuur?
17/05/22
Krapte op de arbeidsmarkt met nationaal record vacaturegraad in horeca
De spanning op de arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal van 2022 verder toegenomen. Stonden er in het laatste kwartaal van 2021 nog 106 vacatures tegenover elke 100 werklozen, een kwartaal later is dat opgelopen tot 133 per 100. De vacaturegraad in de horeca heeft het landelijk record te pakken. Voor het eerst is de vacaturgraad in de horeca op 112 uitgekomen in het eerste kwartaal van 2022.
13/05/22
Mooiste kasteel van Nederland een hostel?
De ANWB-verkiezing Allermooiste kasteel van Nederland nadert de ontknoping. Het kan zijn dat het mooiste kasteel een hostel is. De jury kijkt ook naar de verbinding met recreatie.
13/05/22
Bart Dohmen en Coen Bertens samen verder
Bart Dohmen en Coen Bertens gaan samen verder in Tourist Development and Attraction Consultants, afgekort TDAC.
13/05/22
Van Gogh, Rembrandt en Bruegel naar Hermitage
Het Gele Huis (De straat) (1888) van Vincent van Gogh, het laatste Zelfportret (1669) van Rembrandt van Rijn en De toren van Babel (ca. 1560) van Pieter Bruegel I gaan tijdelijk naar de Hermitage.
11/05/22
Feel the kick - passievideo over fietsen in Nederland
De vrijheid op de pedalen ervaren. Maar dan wel gefilmd dat je niet blijft kijken maar ook de trip naar Nederland boekt om het in de Lage landen mee te maken.
11/05/22
Poëziesteen voor Joop Mulder onthuld in Leeuwarden
In de binnenstad van Leeuwarden is dinsdag 10 mei een bijzondere poëziesteen voor Oerol oprichter en Sense of Place, Joop Mulder onthuld.
10/05/22
Opvallende vuurtoren Lange Jaap kan gered worden
Eind vorig jaar werd bekend dat de Vuurtoren Kijkduin in Huisduinen in zeer slechte staat verkeerde. Deze dreigde zelfs om te vallen. Maar Lange Jaap wordt gered en blijft een markant punt in de kust. Composiet is de oplossing.