Geplaatst op: 26-01-2022
Auteur: Marc Gerlings

Gastvrijheidssector optimistisch over versoepelingen maar verdeeldheid in cultuursector

Gastvrijheidssector optimistisch over versoepelingen maar verdeeldheid in cultuursector
Weer open tot 22.00.
Optimisme heerst in de gastvrijheidssector maar tegelijkertijd lijkt het erop dat het herstel nog lang zal duren. "Opluchting en voorzichtig optimisme”, aldus Kees van Wijk, voorzitter Gastvrij Nederland, in reactie op de versoepelingen. "Ondernemers uit onze sector zien er enorm naar uit om te ondernemen. Dat willen ze toch het liefste doen.” Zo positief zijn niet alle reacties uit de cultuursector.

Gisteravond kondigde het kabinet een aantal belangrijke versoepelingen aan. Kortgezegd komt het er op neer dat de meeste locaties die toegankelijk zijn voor publiek, weer open gaan. Om de grens in diverse sectoren gelijk te trekken is gekozen voor sluiting om 22.00.

Evenementen en reissector nog steeds in de knel

Wel vraag Van Wijk aandacht voor die sectoren die nog met strenge restricties te maken hebben, bijvoorbeeld in openingstijden, of zelfs helemaal dicht moeten blijven. Het gaat dan om die ondernemers uit de sector die hun omzet vooral in de avond maken, om evenementen en beurzen die ongeplaceerd zijn of om de reissector.

Taskforce

"Open zijn betekent daarbij niet dat alle ellende voorbij is,” zegt Van Wijk. Want ondernemers kunnen nog niet op maximale capaciteit open, onzekerheid blijft op de loer liggen omdat deze maatregelen slechts voor 6 weken gelden én niet in de laatste plaats omdat ondernemers zich diep in de schulden hebben moeten steken. Dit zijn allemaal onderwerpen die we ook met de minister willen bespreken in de Taskforce Gastvrijheidssector.

Laatste lockdown?

"Maar,” besluit Van Wijk, "wij gaan er wel van uit dat dit de laatste echte lockdown is en we een gastvrije zomer tegemoet kunnen zien.”

Horeca blij, tot 22.00 open

KHN is verheugd met de voortvarendheid waarmee het nieuwe kabinet met de coronacrisis om gaat. De keuze van het kabinet om eet- en drinkgelegenheden te heropenen én pas om 22.00 uur te sluiten valt samen met de wens en inzet van KHN, zodat horecaondernemers ook in de avond hun gasten kunnen ontvangen en daarmee een deel van de avondomzet kunnen maken. Daar is KHN heel blij mee. Na een lange donkere tijd van lockdown klinkt eindelijk weer het geluid van gastvrijheid door de straten van Nederland. Even leek het erop dat horeca eerder moest sluiten. Voor de horeca is de openstelling tot 22.00 is een meevaller.

"We zijn hier zo aan toe"

"Dit is precies waar we de afgelopen weken voor gestreden hebben", zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. "We zijn blij dat het nieuwe kabinet voortvarend doorgaat met versoepelen. Al is er voor een paar sectoren binnen de horeca nog wel perspectief nodig. We zijn hier zo aan toe. Ondernemers, maar ook medewerkers én gasten hebben de horeca ontzettend gemist."

Attracties blij

Individuele attractieparken en dierentuinen reageren positief tot zeer positief. Dierenpark Amersfoort is er duidelijk in, "fantastisch nieuws".

Podia willen verder open

De VSCD wil graag de cultuursector nog verder openen zoals afgelopen week voorgesteld in het openings- en herstelplan.

De Vereniging van Schouwburg en Concertgebouw Directies (VSCD) is tevreden dat de weg naar heropening van de cultuursector is ingeslagen door het kabinet. De beperkingen zijn voor theaters echter nog altijd te groot om het publiek een volwaardige avond uit te bezorgen. De VSCD roept het kabinet op over drie weken de beperkingen op te heffen volgens het Openingsplan van de cultuursector.

De poppodia (VNPF) reageren afwijzend: "We worden ‘blij’ gemaakt met een dode mus. Poppodia en -festivals hebben weinig tot niets aan nep-versoepelingen. Deze versoepelingen helpen slecht een zeer beperkt deel van de culturele sector. De opeenhoping van beknotting maakt dat er door poppodia en festivalorganisaties wederom niet normaal kan worden."

Beperkingen te groot voor podia en publiek

De actie Kapsalon Theater en de bijval van de Burgemeesters hebben effect gehad op het Kabinet, dat nu kiest voor heropening van theaters en concertzalen. De opgestapelde beperkingen zijn echter nog te groot en duren te lang. Met name de 1,5 meter eis (maximaal 30% van het publiek) en de sluitingstijd van 22:00 uur maken het veel podia onmogelijk het publiek een goed aanbod te doen. Het regent annuleringen van voorstellingen die hierdoor niet rendabel zijn, of langer dan twee uur duren, meldt VSCD.

Openingsplan Taskforce Cultuur biedt perspectief

"Podia kunnen volwaardig open als het kabinet gehoor geeft aan het Openingsplan van de Taskforce Culturele en Creatieve Sector, dat mede door de VSCD is opgesteld. Volgens dit plan kunnen podia, bij de nu dalende druk op de zorg, worden opgesteld voor 75% van de capaciteit. Ook vraagt het plan om een tijdige aankondiging, zodat publiek, podia en artiesten zich kunnen voorbereiden."

Vooral optimisme in culturele sector

De VSCD is kritisch maar verder klinkt optimisme uit de culturele sector. De musea zien de versoepelingen als 'goed nieuws'. De Museumvereniging pleit voor het opstellen van een langetermijnvisie door het Kabinet

"Goed nieuws voor onze sector vanavond: het kabinet maakte bekend dat musea vanaf morgen, 26 januari, weer kunnen openen. Weliswaar met beperkingen: coronatoegangsbewijs, mondkapjes, anderhalve meter afstand én 1 bezoeker per 5 m². De maatregelen gelden in principe voor zes weken, met in ieder geval over drie weken een nieuwe ‘weegmoment’." 

Hoewel het goed is dat musea weer kunnen openen, blijven we aandacht vragen voor het onlogische onderscheid tussen commerciële en culturele doorstroomlocaties. Waarom kunnen Ikea en Bijenkorf met minder restricties openen dan musea? Ook blijven we uitdragen dat cultuur bijdraagt aan de mentale gezondheid van bezoekers en de samenleving als geheel. Die boodschap hebben we gisteren nogmaals benadrukt toen staatssecretaris Uslu te gast was bij onze nieuwjaarsbijeenkomst. 

Trefwoorden: Kabinet, corona, beleid, versoepeling, leisure, gastvrijheidssector

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...