Geplaatst op: 26-01-2022
Auteur: Marc Gerlings

Gastvrijheidssector optimistisch over versoepelingen maar verdeeldheid in cultuursector

Gastvrijheidssector optimistisch over versoepelingen maar verdeeldheid in cultuursector
Weer open tot 22.00.
Optimisme heerst in de gastvrijheidssector maar tegelijkertijd lijkt het erop dat het herstel nog lang zal duren. "Opluchting en voorzichtig optimisme”, aldus Kees van Wijk, voorzitter Gastvrij Nederland, in reactie op de versoepelingen. "Ondernemers uit onze sector zien er enorm naar uit om te ondernemen. Dat willen ze toch het liefste doen.” Zo positief zijn niet alle reacties uit de cultuursector.

Gisteravond kondigde het kabinet een aantal belangrijke versoepelingen aan. Kortgezegd komt het er op neer dat de meeste locaties die toegankelijk zijn voor publiek, weer open gaan. Om de grens in diverse sectoren gelijk te trekken is gekozen voor sluiting om 22.00.

Evenementen en reissector nog steeds in de knel

Wel vraag Van Wijk aandacht voor die sectoren die nog met strenge restricties te maken hebben, bijvoorbeeld in openingstijden, of zelfs helemaal dicht moeten blijven. Het gaat dan om die ondernemers uit de sector die hun omzet vooral in de avond maken, om evenementen en beurzen die ongeplaceerd zijn of om de reissector.

Taskforce

"Open zijn betekent daarbij niet dat alle ellende voorbij is,” zegt Van Wijk. Want ondernemers kunnen nog niet op maximale capaciteit open, onzekerheid blijft op de loer liggen omdat deze maatregelen slechts voor 6 weken gelden én niet in de laatste plaats omdat ondernemers zich diep in de schulden hebben moeten steken. Dit zijn allemaal onderwerpen die we ook met de minister willen bespreken in de Taskforce Gastvrijheidssector.

Laatste lockdown?

"Maar,” besluit Van Wijk, "wij gaan er wel van uit dat dit de laatste echte lockdown is en we een gastvrije zomer tegemoet kunnen zien.”

Horeca blij, tot 22.00 open

KHN is verheugd met de voortvarendheid waarmee het nieuwe kabinet met de coronacrisis om gaat. De keuze van het kabinet om eet- en drinkgelegenheden te heropenen én pas om 22.00 uur te sluiten valt samen met de wens en inzet van KHN, zodat horecaondernemers ook in de avond hun gasten kunnen ontvangen en daarmee een deel van de avondomzet kunnen maken. Daar is KHN heel blij mee. Na een lange donkere tijd van lockdown klinkt eindelijk weer het geluid van gastvrijheid door de straten van Nederland. Even leek het erop dat horeca eerder moest sluiten. Voor de horeca is de openstelling tot 22.00 is een meevaller.

"We zijn hier zo aan toe"

"Dit is precies waar we de afgelopen weken voor gestreden hebben", zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. "We zijn blij dat het nieuwe kabinet voortvarend doorgaat met versoepelen. Al is er voor een paar sectoren binnen de horeca nog wel perspectief nodig. We zijn hier zo aan toe. Ondernemers, maar ook medewerkers én gasten hebben de horeca ontzettend gemist."

Attracties blij

Individuele attractieparken en dierentuinen reageren positief tot zeer positief. Dierenpark Amersfoort is er duidelijk in, "fantastisch nieuws".

Podia willen verder open

De VSCD wil graag de cultuursector nog verder openen zoals afgelopen week voorgesteld in het openings- en herstelplan.

De Vereniging van Schouwburg en Concertgebouw Directies (VSCD) is tevreden dat de weg naar heropening van de cultuursector is ingeslagen door het kabinet. De beperkingen zijn voor theaters echter nog altijd te groot om het publiek een volwaardige avond uit te bezorgen. De VSCD roept het kabinet op over drie weken de beperkingen op te heffen volgens het Openingsplan van de cultuursector.

De poppodia (VNPF) reageren afwijzend: "We worden ‘blij’ gemaakt met een dode mus. Poppodia en -festivals hebben weinig tot niets aan nep-versoepelingen. Deze versoepelingen helpen slecht een zeer beperkt deel van de culturele sector. De opeenhoping van beknotting maakt dat er door poppodia en festivalorganisaties wederom niet normaal kan worden."

Beperkingen te groot voor podia en publiek

De actie Kapsalon Theater en de bijval van de Burgemeesters hebben effect gehad op het Kabinet, dat nu kiest voor heropening van theaters en concertzalen. De opgestapelde beperkingen zijn echter nog te groot en duren te lang. Met name de 1,5 meter eis (maximaal 30% van het publiek) en de sluitingstijd van 22:00 uur maken het veel podia onmogelijk het publiek een goed aanbod te doen. Het regent annuleringen van voorstellingen die hierdoor niet rendabel zijn, of langer dan twee uur duren, meldt VSCD.

Openingsplan Taskforce Cultuur biedt perspectief

"Podia kunnen volwaardig open als het kabinet gehoor geeft aan het Openingsplan van de Taskforce Culturele en Creatieve Sector, dat mede door de VSCD is opgesteld. Volgens dit plan kunnen podia, bij de nu dalende druk op de zorg, worden opgesteld voor 75% van de capaciteit. Ook vraagt het plan om een tijdige aankondiging, zodat publiek, podia en artiesten zich kunnen voorbereiden."

Vooral optimisme in culturele sector

De VSCD is kritisch maar verder klinkt optimisme uit de culturele sector. De musea zien de versoepelingen als 'goed nieuws'. De Museumvereniging pleit voor het opstellen van een langetermijnvisie door het Kabinet

"Goed nieuws voor onze sector vanavond: het kabinet maakte bekend dat musea vanaf morgen, 26 januari, weer kunnen openen. Weliswaar met beperkingen: coronatoegangsbewijs, mondkapjes, anderhalve meter afstand én 1 bezoeker per 5 m². De maatregelen gelden in principe voor zes weken, met in ieder geval over drie weken een nieuwe ‘weegmoment’." 

Hoewel het goed is dat musea weer kunnen openen, blijven we aandacht vragen voor het onlogische onderscheid tussen commerciële en culturele doorstroomlocaties. Waarom kunnen Ikea en Bijenkorf met minder restricties openen dan musea? Ook blijven we uitdragen dat cultuur bijdraagt aan de mentale gezondheid van bezoekers en de samenleving als geheel. Die boodschap hebben we gisteren nogmaals benadrukt toen staatssecretaris Uslu te gast was bij onze nieuwjaarsbijeenkomst. 

Trefwoorden: Kabinet, corona, beleid, versoepeling, leisure, gastvrijheidssector

||| Blogs |||

28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
13/12/21
DITCH THE PITCH
DITCH THE PITCH
13/12/21 · Marketing · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Je zal ze de kost moeten geven. Mensen die in artikelen en interviews stellen ‘de leukste baan van...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

27/05/22
Bijzondere natuur legt mountainbikeroutes Sallandse Heuvelrug stil
De mountainbikeroutes over de Sallandse Heuvelrug moeten afgesloten worden tussen 1 april en 30 september. Dat heeft de provincie Overijssel laten weten aan de beheerder van de zogenaamde ‘single tracks’ in het gebied alsmede andere belanghebbenden.
27/05/22
Spannende verhalen in Op vleugels gedragen
Harold van der Linden heeft 55 jaar lang aan de stuurknuppel van een vliegtuig gezeten. Vrijwel vanaf de oprichting was hij in dienst van Transavia waardoor hij de groei, en de groeistuipen, van deze luchtvaartmaatschappij van nabij heeft meegemaakt. Op 1 juni overhandigt hij zijn verhalenbundel Gedragen op vleugels aan CEO Transavia Marcel de Nooijer.
25/05/22
Kees van Wijk: Toerisme in Nederland aan de slag met de Actieagenda
Kees van Wijk is voorzitter van koepel Gastvrij Nederland. Van Wijk sprong afgelopen jaren van de pa...
25/05/22
Festivals & Concerten grote corona verliezers
Dat concerten en festivals slechte jaren achter de rug hebben, is geen verrassing. Maar de cijfers van Respons en VVEM zijn wel ontnuchterend.
25/05/22
Nieuwe naam en centrumgebouw voor Vakantiepark Beekse Bergen
Vakantiepark Beekse Bergen gaat verder onder de naam Lake Resort en heeft een nieuw centrumgebouw.
25/05/22
Exclusief voor leden
Vakantiepark Klein Vink zet natuurwaaier in
Hoe kun je als vakantiepark ervoor zorgen dat volwassenen en kinderen meer weten over de natuur en die gaan ontdekken? Klein Vink ontwikkelde een natuurwaaier.
25/05/22
Horeca scoort slecht op allergeneninformatie, NVWA deelt boetes uit
De meeste bedrijven in retail, ambacht en horeca informeren klanten niet goed over welke allergenen in het voedsel of gerecht is verwerkt. Dat blijkt uit inspecties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bij 5.000 bedrijven die nu ook optreedt.
25/05/22
Toeristische overstappunten 2.0 in Achterhoek
Inmiddels zijn de eerste 13 toeristische overstappunten 2.0 gerealiseerd. Naast de opwaardering van bestaande TOP’s zijn een viertal nieuwe TOP’s ontwikkeld.