Geplaatst op: 25-01-2022
Auteur: NRIT redactie

Hoe kun je zelf goedkoop energie opwekken?

Hoe kun je zelf goedkoop energie opwekken?
Zelf energie opwekken heeft meerdere voordelen in de recreatiesector. Naast het veiligstellen van je energiebron en het onder controle houden van de energietarieven, kan het je flink wat kosten besparen of nog beter zelfs geld opleveren. 

Iets dat de milieuactivist in je zal aanspreken, is de kans om de uitstoot van broeikasgassen, de vervuiling en de koolstofvoetafdruk te verminderen. Wil je vanwege deze voordelen beginnen met zelf energie opwekken? Maak dan gebruik van een van de onderstaande manieren, die over het algemeen relatief goedkoop zijn. Dit is al helemaal het geval op de lange termijn. 

Wind

De goedkoopste van alle hernieuwbare energiebronnen en de minst vervuilende van allemaal, windenergie is alleen haalbaar op locaties met een goede windsnelheid. Omdat windturbines landruimte kunnen delen, is het een goede keuze voor boerderijen. De belangrijkste nadelen zijn geluidsoverlast en hoge initiële investeringen. Nogmaals, net als zonne-energie is de levensduur van windturbines lang en is hun investeringsrendement indrukwekkend.

Zon

Beschouwd als een van de meest populaire keuzes voor energieopwekking, wordt zonne-energie geproduceerd door zonnepanelen te installeren om de energie van de zon op te vangen. De ideale locatie voor zonnepanelen is een schuin dak. De zonneboiler gebruikt natuurlijke energie direct om het water te verwarmen. Het belangrijkste nadeel van het opwekken van elektriciteit uit zonnepanelen zijn de hoge initiële kosten. De lange levensduur van 20-25 jaar maakt het echter op de lange termijn een uitstekende optie.

Dieselgenerator

Het is een populaire keuze voor energieopwekking op afgelegen locaties. Hoewel ze eenvoudig te gebruiken en goedkoop zijn, zijn dieselgeneratoren geen goede keuze voor een 24-uurs stroomvoorziening. De redenen zijn talrijk. Geluidsvervuiling, luchtvervuiling, uitstoot van broeikasgassen en hoge onderhoudskosten zijn slechts enkele van de nadelen van deze energiebron. Hoewel dit geen goede keuze is voor permanente elektriciteitsopwekking, kunnen dieselgeneratoren worden gebruikt als back-upoptie in combinatie met een van de andere opties voor hernieuwbare energie die genoemd worden in dit artikel.

Biogas

Het is het organische afval dat ontleedt in afwezigheid van zuurstof om methaan te produceren. Biogas of methaan kan worden gebruikt om aardgas te vervangen voor de opwekking van elektriciteit of direct te worden gebruikt voor verwarming of koken. Methaan en kooldioxide, een bijproduct van dit proces, zijn beide broeikasgassen en kunnen schadelijk zijn voor het milieu. Door methaan te verbranden, kun je de uitstoot verminderen. Voor locaties die in grote hoeveelheden organisch afval produceren, is een biogasinstallatie een uitstekende keuze om goedkope elektriciteit op te wekken. Het nadeel van biogas is dat het regelmatig onderhoud en constante aandacht vereist voor een vlotte en efficiënte werking.

Waterkrachtcentrale

Als je woning over stromend water beschikt, kun je gebruikmaken van alternatieve energie om goedkope elektriciteit op te wekken. Het enige dat je hoeft te doen, is het stromende water een kleine turbine laten draaien om elektriciteit te produceren. Betrouwbaarder en goedkoper dan zonne- of windenergie, kunnen waterkrachtcentrales elektriciteit opwekken zolang er stromend water is om de turbine te laten draaien. In Nederland is dit helaas niet altijd mogelijk vanwege het gebrek aan hoogteverschillen. 
Trefwoorden: energie, wind, zon, water

||| Blogs |||

28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
13/12/21
DITCH THE PITCH
DITCH THE PITCH
13/12/21 · Marketing · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Je zal ze de kost moeten geven. Mensen die in artikelen en interviews stellen ‘de leukste baan van...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

27/05/22
Bijzondere natuur legt mountainbikeroutes Sallandse Heuvelrug stil
De mountainbikeroutes over de Sallandse Heuvelrug moeten afgesloten worden tussen 1 april en 30 september. Dat heeft de provincie Overijssel laten weten aan de beheerder van de zogenaamde ‘single tracks’ in het gebied alsmede andere belanghebbenden.
27/05/22
Spannende verhalen in Op vleugels gedragen
Harold van der Linden heeft 55 jaar lang aan de stuurknuppel van een vliegtuig gezeten. Vrijwel vanaf de oprichting was hij in dienst van Transavia waardoor hij de groei, en de groeistuipen, van deze luchtvaartmaatschappij van nabij heeft meegemaakt. Op 1 juni overhandigt hij zijn verhalenbundel Gedragen op vleugels aan CEO Transavia Marcel de Nooijer.
25/05/22
Kees van Wijk: Toerisme in Nederland aan de slag met de Actieagenda
Kees van Wijk is voorzitter van koepel Gastvrij Nederland. Van Wijk sprong afgelopen jaren van de pa...
25/05/22
Festivals & Concerten grote corona verliezers
Dat concerten en festivals slechte jaren achter de rug hebben, is geen verrassing. Maar de cijfers van Respons en VVEM zijn wel ontnuchterend.
25/05/22
Nieuwe naam en centrumgebouw voor Vakantiepark Beekse Bergen
Vakantiepark Beekse Bergen gaat verder onder de naam Lake Resort en heeft een nieuw centrumgebouw.
25/05/22
Exclusief voor leden
Vakantiepark Klein Vink zet natuurwaaier in
Hoe kun je als vakantiepark ervoor zorgen dat volwassenen en kinderen meer weten over de natuur en die gaan ontdekken? Klein Vink ontwikkelde een natuurwaaier.
25/05/22
Horeca scoort slecht op allergeneninformatie, NVWA deelt boetes uit
De meeste bedrijven in retail, ambacht en horeca informeren klanten niet goed over welke allergenen in het voedsel of gerecht is verwerkt. Dat blijkt uit inspecties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bij 5.000 bedrijven die nu ook optreedt.
25/05/22
Toeristische overstappunten 2.0 in Achterhoek
Inmiddels zijn de eerste 13 toeristische overstappunten 2.0 gerealiseerd. Naast de opwaardering van bestaande TOP’s zijn een viertal nieuwe TOP’s ontwikkeld.