Geplaatst op: 25-01-2022
Auteur: NRIT redactie

Hoe kun je zelf goedkoop energie opwekken?

Hoe kun je zelf goedkoop energie opwekken?
Zelf energie opwekken heeft meerdere voordelen in de recreatiesector. Naast het veiligstellen van je energiebron en het onder controle houden van de energietarieven, kan het je flink wat kosten besparen of nog beter zelfs geld opleveren. 

Iets dat de milieuactivist in je zal aanspreken, is de kans om de uitstoot van broeikasgassen, de vervuiling en de koolstofvoetafdruk te verminderen. Wil je vanwege deze voordelen beginnen met zelf energie opwekken? Maak dan gebruik van een van de onderstaande manieren, die over het algemeen relatief goedkoop zijn. Dit is al helemaal het geval op de lange termijn. 

Wind

De goedkoopste van alle hernieuwbare energiebronnen en de minst vervuilende van allemaal, windenergie is alleen haalbaar op locaties met een goede windsnelheid. Omdat windturbines landruimte kunnen delen, is het een goede keuze voor boerderijen. De belangrijkste nadelen zijn geluidsoverlast en hoge initiële investeringen. Nogmaals, net als zonne-energie is de levensduur van windturbines lang en is hun investeringsrendement indrukwekkend.

Zon

Beschouwd als een van de meest populaire keuzes voor energieopwekking, wordt zonne-energie geproduceerd door zonnepanelen te installeren om de energie van de zon op te vangen. De ideale locatie voor zonnepanelen is een schuin dak. De zonneboiler gebruikt natuurlijke energie direct om het water te verwarmen. Het belangrijkste nadeel van het opwekken van elektriciteit uit zonnepanelen zijn de hoge initiële kosten. De lange levensduur van 20-25 jaar maakt het echter op de lange termijn een uitstekende optie.

Dieselgenerator

Het is een populaire keuze voor energieopwekking op afgelegen locaties. Hoewel ze eenvoudig te gebruiken en goedkoop zijn, zijn dieselgeneratoren geen goede keuze voor een 24-uurs stroomvoorziening. De redenen zijn talrijk. Geluidsvervuiling, luchtvervuiling, uitstoot van broeikasgassen en hoge onderhoudskosten zijn slechts enkele van de nadelen van deze energiebron. Hoewel dit geen goede keuze is voor permanente elektriciteitsopwekking, kunnen dieselgeneratoren worden gebruikt als back-upoptie in combinatie met een van de andere opties voor hernieuwbare energie die genoemd worden in dit artikel.

Biogas

Het is het organische afval dat ontleedt in afwezigheid van zuurstof om methaan te produceren. Biogas of methaan kan worden gebruikt om aardgas te vervangen voor de opwekking van elektriciteit of direct te worden gebruikt voor verwarming of koken. Methaan en kooldioxide, een bijproduct van dit proces, zijn beide broeikasgassen en kunnen schadelijk zijn voor het milieu. Door methaan te verbranden, kun je de uitstoot verminderen. Voor locaties die in grote hoeveelheden organisch afval produceren, is een biogasinstallatie een uitstekende keuze om goedkope elektriciteit op te wekken. Het nadeel van biogas is dat het regelmatig onderhoud en constante aandacht vereist voor een vlotte en efficiënte werking.

Waterkrachtcentrale

Als je woning over stromend water beschikt, kun je gebruikmaken van alternatieve energie om goedkope elektriciteit op te wekken. Het enige dat je hoeft te doen, is het stromende water een kleine turbine laten draaien om elektriciteit te produceren. Betrouwbaarder en goedkoper dan zonne- of windenergie, kunnen waterkrachtcentrales elektriciteit opwekken zolang er stromend water is om de turbine te laten draaien. In Nederland is dit helaas niet altijd mogelijk vanwege het gebrek aan hoogteverschillen. 
Trefwoorden: energie, wind, zon, water

||| Blogs |||

28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
13/12/21
DITCH THE PITCH
DITCH THE PITCH
13/12/21 · Marketing · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Je zal ze de kost moeten geven. Mensen die in artikelen en interviews stellen ‘de leukste baan van...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

23/05/22
Is de winstwaarschuwing nodig?
Anouk van Eekelen is een van de topsprekers bij de gratis online inspiratiesessie 'Actieagenda en de boost voor bestemming Nederland'. Anouk weet perfect te vertellen over de kansen en uitdagingen waar Nederland te maken heeft.
23/05/22
‘Vrijstaat Land van Ravenstein’ biedt 10 belevingsroutes
Op zondag 22 mei zijn tien nieuwe fietstochten met spelelement in het ‘Land van Ravenstein’ gelanceerd (Brabant). Tijdens deze prachtige routes rondom de huidige gemeenten Boekel, Maashorst en Oss ontdek je welke culturele geschiedenis hier schuilgaat. De routemakers voegden ook een spelelement toe.
23/05/22
Exclusief voor leden
Varend Corso bij televisieprogramma De Grote Tuinverbouwing
Het Varend Corso Westland is zaterdag 28 mei als onderdeel te zien in de uitzending van De Grote Tuinverbouwing. Het programma begint om 17.00 uur. Het programma laat de voorbereiding zien en uiteindelijk een weergave van het evenement.
23/05/22
Ontdek de ‘Vrijstaat Land van Ravenstein’ tijdens nieuwe fietstochten
 Vandaag zijn tien nieuwe fietstochten met spelelement in het ‘Land van Ravenstein’ gelance...
23/05/22
Exclusief voor leden
De schuldenberg is hoog bij horeca en recreatie
Bijna één op de vijf ondernemers (met meer dan vijf werknemers) geeft aan meer schulden te hebben dan voor de corona-crisis. Vooral bedrijven in de horeca (50,6%) en in de sector cultuur, sport en recreatie (41,7%) geven aan dat de schuldenlast hoger is dan voor de crisis. Er is ook uitgezocht hoeveel tijd de bedrijven nodig hebben om de schuld af te lossen.
23/05/22
Netwerkmiddag recreatie en toerisme in Utrecht
De netwerkmiddag vond plaats op vrijdag 20 mei. Bart Blikman (general manager Carlton President en bestuurslid van het Hoteloverleg HOST) heette de aanwezigen welkom en sprak over de aantrekkende bezoekerseconomie. Daarna ging het over provinciaal beleid, actuele programma's voor de Utrechtse regio en data.
23/05/22
100.000 boekingen voor veerdienst naar Noorwegen
De nieuwe veerdienst tussen Nederland en Noorwegen heeft al 100.000 boekingen voor een overtocht tussen Eemshaven en Kristiansand ontvangen.
20/05/22
Exclusief voor leden
Nederland bouwt paviljoen bij wereldtentoonstelling 2025 in Osaka
Nederland doet mee aan de wereldtentoonstelling Expo 2025 in Osaka. Dat heeft de ministerraad op voorstel van minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking besloten.