Geplaatst op: 24-01-2022
Auteur: Marc Gerlings

Tolerance Test daagt publiek uit

Tolerance Test daagt publiek uit
Tentoonstelling Tolerance Test. Foto: Drents Museum
De opstelling Tolerance Test gaat langs 4 musea in Nederland in 2022 en 2023. Op een theatrale en indringende wijze wordt het publiek uitgedaagd om te kijken naar toleratie.

Vanaf 20 februari 2022 tot en met 5 augustus 2023 presenteren 4 Nederlandse musea de tentoonstelling Tolerance Test. De tentoonstelling brengt de monumentale large drawings van de Rotterdamse kunstenaar Charlotte Schleiffert theatraal voor het voetlicht. Tolerance Test opent in het Drents Museum (Assen) en is anderhalf jaar lang in diverse musea en tentoonstellingsruimten te zien, waaronder Rijksmuseum Twenthe (Enschede), Nieuw Dakota (tijdens Amsterdam Art Week 2022) en Singer Laren (Laren).

15 grote tekeningen en audioverhaal

Tolerance Test presenteert een selectie van vijftien van de large drawings van de Rotterdamse kunstenaar Charlotte Schleiffert. In deze grote tekeningen ? sommige meer dan 3,5 meter hoog ? verbeelden grillige en flamboyante mens-dierwezens maatschappelijk actuele thema’s als ongelijkheid, macht, massamedia, consumentisme, erotiek, status en identiteit. In de tentoonstelling worden de tekeningen in kringopstelling geplaatst ? bezoekers bekijken de werken vanuit het midden ? en theatraal gepresenteerd met inzet van audioverhaal en belichting. Het publiek kan Tolerance Test bezoeken als tentoonstelling, met actrice Romana Vrede als verteller, en op specifieke tijden als voorstelling bekijken, met actrice Kimberly Agyarko.

Tolerantietest voor het publiek

Tolerance Test brengt beeldende kunst anders ? theatraler, verhalender en diepgaander ? voor het voetlicht. De tentoonstelling is gerealiseerd door initiatiefnemer/curator Johan Idema, in samenwerking met Charlotte Schleiffert, scenograaf Theun Mosk (ontwerp en licht), muziektheatergezelschap Touki Delphine (sound design), Rick Steggerda (tekst) en theatermaker/regisseur Mara van Vlijmen (regie). De tentoonstelling breekt met de etiquette van kunstmusea: niet als doel op zich, maar om het publiek de betekenis en actualiteit van Schleifferts werk diepgaander te laten begrijpen en beleven. De theatrale tentoonstelling test de tolerantie van het publiek: in hoeverre kan het de ongelijkheid in de huidige samenleving, die Schleiffert in haar large drawings toont, nog onder ogen zien?

25 jaar large drawings

Het is precies vijfentwintig jaar geleden dat de Rotterdamse kunstenaar Charlotte Schleiffert haar eerste large drawings maakte. In die vijfentwintig jaar verwierf Schleiffert internationaal bekendheid met tientallen solotententoonstellingen in musea wereldwijd. Ze ontving de Prix de Rome en de Jeanne Oostingprijs voor schilderkunst. Schleiffert wordt geroemd om haar overrompelende portretten en de persoonlijke, krachtige kijk die haar werk biedt op ongelijkheid in onze samenleving. Schleiffert verhuisde ooit naar Rotterdam in de veronderstelling ‘dat het daar allemaal gebeurde’. Sindsdien heeft ze er haar thuisbasis en atelier in een voormalige tippelzone in het havengebied.

Zo 20 februari t/m zo 8 mei Drents Museum, Assen; do 12 mei t/m zo 10 juni Nieuw Dakota Amsterdam; za 18 juni t/m zo 4 sept Rijksmuseum Twenthe, Enschede, do 20 juli t/m za 5 augustus 2023 Singer Laren, Laren.

Past bij programmering diversiteit

Voor het Drents Museum past Tolerance Test in een reeks van tentoonstellingen van vrouwelijke kunstenaars. Bovendien sluit de tentoonstelling aan bij de collectiepijler hedendaags realisme. Het Rijksmuseum Twenthe presenteert Tolerance Test als onderdeel van zijn programmalijn Body Politics over diversiteit en persoonlijke en groepsidentificatie. In Amsterdam vormt Tolerance Test in Nieuw Dakota tevens onderdeel van de Amsterdam Art Week (11 – 15 mei 2022). Tijdens de diverse tentoonstellingsperioden wordt Tolerance Test steeds meerdere malen ook als voorstelling aangeboden.

Tolerance Test is een initiatief van Johan Idema, curator/cultureel ondernemer en pleitbezorger voor vernieuwing in de kunstwereld. De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met Charlotte Schleiffert, scenograaf Theun Mosk (Ruimtetijd), het Drents Museum en Rijksmuseum Twenthe.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door BNG Cultuurfonds, C & W De Boer Stichting, Fonds 21, Fonds Podiumkunsten, Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds (afdelingen Drenthe en Overijssel), Provincie Drenthe en Stichting Beringer Hazewinkel.

Topics:Cultuur
Trefwoorden: cultuur, museum, tentoonstelling, voorstelling, audiotour, vernieuwing

CELTH
 






||| Nieuws |||

17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
17/04/24
Jaarverslag Koninklijke Jaarbeurs 2023
Na een periode van drie moeizame coronajaren is er weer behoefte om elkaar te zien en te ontmoeten. Koninklijke Jaarbeurs publiceerde deze week het jaarverslag 2023. Jaarbeurs is weer volop in bedrijf.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Uitstoot industrie omlaag maar luchtvaart omhoog
In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. In tegenstelling tot de luchtvaart die noteerde een stijging van 11%.
15/04/24
Inchecken met betaalpas in buurtbus
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van vervoerder Arriva.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...