Geplaatst op: 20-01-2022
Auteur: Marc Gerlings

Edwin Vlek over de horeca: "Nog één klein zetje en de sector breekt"

Edwin Vlek over de horeca:
Te weinig werknemers voor de horeca?
Werkgevers en werknemers in de horeca trekken ineens eensgezind op. Hun oproep aan het Kabinet: versoepelen want de rek is tot op het breekpunt uit. Als de horeca nu niet versoepelt zorgt de uitstroom van personeel voor grote problemen.

FNV Horeca sprak eerder al haar zorg uit over de uitstroom. Daarom zetten KHN en FNV Horeca zich samen in om medewerkers gemotiveerd en aan het werk te houden en roepen zij het kabinet op per 26 januari aanstaande versoepelingen door te voeren. Daarnaast moet er worden gekeken naar mogelijkheden om werkzoekenden, of mensen die hun baan hebben verloren tijdens de crisis, de mogelijkheid te bieden (opnieuw) in de horeca aan de slag te gaan. 

Verdiencapaciteit op de rand

Dit kan alleen als het nieuwe kabinet de zorgen van horecamedewerkers serieus neemt en perspectief op de langere termijn biedt. Een verdere uitstroom brengt de verdiencapaciteit en daarmee de snelheid van het herstel in gevaar van een sector die van groot maatschappelijk en economisch belang is.

KHN-directeur Dirk Beljaarts: "Horecaondernemers zien dat ook bij hun medewerkers de rek er uit is. Het onnodig dichthouden van een sector die juist voor een veilige ontmoetingsplek zorgt, heeft enorme gevolgen voor de (mentale) gezondheid en weerbaarheid van ondernemers, medewerkers én de samenleving als geheel. Het wordt tijd dat het kabinet het sociaal-maatschappelijk belang van de sector herkent. We gaan hierover graag met het nieuwe kabinet in gesprek.”

FNV Horeca-bestuurder Edwin Vlek: "De afgelopen twee jaar hebben horecamedewerkers veel veerkracht getoond. Maar iets kan buigzaam zijn; als het buigen uiteindelijk te ver gaat, dan breekt het. En in die situatie verkeert de horeca op dit moment. Nog één klein zetje en de sector breekt. Voor het herstel van de sector is het van levensbelang dat het kabinet zo snel mogelijk versoepelt, zodat we de uitstroom van vakkrachten stoppen en vertrokken horecamedewerkers verleiden terug te keren.”
Trefwoorden: horeca, corona, personeel, versoepeling

Gerelateerde berichten:

 • Geen gerelateerde berichten.
 • ||| Blogs |||

  28/04/22
  Geef toerisme een nieuwe toekomst
  Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
  31/03/22
  Build Back Better
  Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
  13/01/22
  Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
  Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...
  15/12/21
  Never let a good crisis go to waste
  Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
  13/12/21
  DITCH THE PITCH
  DITCH THE PITCH
  13/12/21 · Marketing · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
  Je zal ze de kost moeten geven. Mensen die in artikelen en interviews stellen ‘de leukste baan van...

  ||| Twitter |||

  ||| Nieuws |||

  27/05/22
  Bijzondere natuur legt mountainbikeroutes Sallandse Heuvelrug stil
  De mountainbikeroutes over de Sallandse Heuvelrug moeten afgesloten worden tussen 1 april en 30 september. Dat heeft de provincie Overijssel laten weten aan de beheerder van de zogenaamde ‘single tracks’ in het gebied alsmede andere belanghebbenden.
  27/05/22
  Spannende verhalen in Op vleugels gedragen
  Harold van der Linden heeft 55 jaar lang aan de stuurknuppel van een vliegtuig gezeten. Vrijwel vanaf de oprichting was hij in dienst van Transavia waardoor hij de groei, en de groeistuipen, van deze luchtvaartmaatschappij van nabij heeft meegemaakt. Op 1 juni overhandigt hij zijn verhalenbundel Gedragen op vleugels aan CEO Transavia Marcel de Nooijer.
  25/05/22
  Kees van Wijk: Toerisme in Nederland aan de slag met de Actieagenda
  Kees van Wijk is voorzitter van koepel Gastvrij Nederland. Van Wijk sprong afgelopen jaren van de pa...
  25/05/22
  Festivals & Concerten grote corona verliezers
  Dat concerten en festivals slechte jaren achter de rug hebben, is geen verrassing. Maar de cijfers van Respons en VVEM zijn wel ontnuchterend.
  25/05/22
  Nieuwe naam en centrumgebouw voor Vakantiepark Beekse Bergen
  Vakantiepark Beekse Bergen gaat verder onder de naam Lake Resort en heeft een nieuw centrumgebouw.
  25/05/22
  Exclusief voor leden
  Vakantiepark Klein Vink zet natuurwaaier in
  Hoe kun je als vakantiepark ervoor zorgen dat volwassenen en kinderen meer weten over de natuur en die gaan ontdekken? Klein Vink ontwikkelde een natuurwaaier.
  25/05/22
  Horeca scoort slecht op allergeneninformatie, NVWA deelt boetes uit
  De meeste bedrijven in retail, ambacht en horeca informeren klanten niet goed over welke allergenen in het voedsel of gerecht is verwerkt. Dat blijkt uit inspecties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bij 5.000 bedrijven die nu ook optreedt.
  25/05/22
  Toeristische overstappunten 2.0 in Achterhoek
  Inmiddels zijn de eerste 13 toeristische overstappunten 2.0 gerealiseerd. Naast de opwaardering van bestaande TOP’s zijn een viertal nieuwe TOP’s ontwikkeld.