Geplaatst op: 17-01-2022
Auteur: Marc Gerlings

Gastvrij Nederland boos over onevenwichtigheid maatregelen versoepelingen

Gastvrij Nederland boos over onevenwichtigheid maatregelen versoepelingen
Kees van Wijk, voorzitter Gastvrij Nederland. Foto: Gastvrij Nederland.
Gastvrij Nederland is "verbijsterd" over de versoepelingen, die het kabinet tijdens de persconferentie van 14 januari 2022 aankondigt. "Er zit werkelijk niets in het vat voor ondernemers uit de gastvrijheidssector”, reageert Kees van Wijk, voorzitter van Gastvrij Nederland, furieus. "Dit is bijna onwerkelijk”. Vooral de onevenwichtigheid waardoor de gastvrijheidsindustrie op geen enkele manier kan deelnemen aan de versoepelingen is de bracheorganisatie een doorn in het oog.

Een maand na het ingaan van de strenge lockdown van december 2021, meldt het kabinet dat er ruimte is voor versoepelingen. Zo kunnen mensen weer in niet-essentiele winkels terecht, is bezoek aan contactberoepen toegestaan, wordt binnen en buiten sporten ruimer mogelijk, vervalt de maximum groepsgrootte buiten en vervalt het thuiswerkadvies.

Maar de hele gastvrijheidssector blijft voorlopig nog op slot en dat schiet bij Kees van Wijk volledig in het verkeerde keelgat. "Dit is heel onevenwichtig beleid. Elke ondernemer uit elke sector zou toch op z’n minst iets moeten profiteren van de openstelling.”

Boos over onevenwichtigheid

Gastvrij Nederland pleit voor meer evenwicht in de maatregelen. Ondernemers uit de gastvrijheidssector zitten er volledig doorheen. Een goede onderbouwing van de overheid voor dichthouden van deze sectoren is afwezig. Bekend is dat de besmettingen toch vooral niet bij de bedrijven in de gastvrijheidssector plaatsvinden. Daarnaast is de toegankelijkheid van de gastvrijheidssector aantoonbaar van groot belang van het welzijn en welbevinden van heel veel Nederlanders omdat zij kunnen ontspannen, vertier zoeken, uit eten gaan, elkaar ontmoeten, reizen, sporten, cultuur snuiven en congressen en evenementen bijwonen. En hebben zij met alle maatregelen en protocollen bewezen dat zij veilig en verantwoord open kunnen.

Gestrompel is rampzalig voor bedrijven

Gastvrij Nederland doet een dringende oproep aan het kabinet om spoedig met perspectief te komen voor deze bedrijven. Het gestrompel van lockdown naar lockdown, de extreem korte tijd tussen besluit en inwerkingtreden en een besluitvormginscyclus van drie weken is rampzalig voor bedrijven.

Verbijsterd KHN

Ook Koninklijke Horeca Nederland gebruikte het woord 'verbijsterd. In een reactie wordt het maatschappelijk belang van de gastvrijheidseconomie genoemd. Het steekt dat in de landen rondom Nederland de horeca wél open is.

Nederland is corona-moe en heeft genoeg van alle maatregelen. De samenleving snakt naar lucht, perspectief, contact en wil elkaar weer ontmoeten. Als huiskamer van de samenleving kan de horeca dit op een veilige manier faciliteren. Dat heeft de sector tijdens de perioden van heropening keer op keer bewezen. Horecaondernemers zijn boos en begrijpen niet dat binnen de versoepelingsruimte die nu wordt geboden, geen ruimte voor de horeca is. De aanhoudende onzekerheid en het gebrek aan perspectief zorgen voor onzekerheid, frustratie en psychische druk, ook bij hun medewerkers. Het onnodig dichthouden van een sector die juist voor een veilige ontmoetingsplek zorgt, heeft bovendien enorme gevolgen voor de (mentale) gezondheid en weerbaarheid van de samenleving. Het wordt tijd dat het kabinet het sociaal-maatschappelijk belang van de sector herkent. Een gezonde samenleving kan immers de druk op de zorg verkleinen.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "De afgelopen weken hebben we er echt werkelijk alles aan gedaan en meerdere gesprekken gevoerd met de nieuwe minister van EZK om ook de horeca mee laten te nemen in de versoepelingsruimte, maar dat zit er vooralsnog niet in. Onbegrijpelijk en onacceptabel aangezien de horeca in heel Europa gewoon open is. Als branche willen we dan ook per direct gelijkgesteld worden en komen daarom in actie.”
Trefwoorden: corona, versoepeling, gastvrijheidseconomie, horeca, cultuur

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
25/03/24
Exclusief voor leden
Meer fun en groen in speeltuin Spoorwegmuseum
Het Spoorwegmuseum in Utrecht is druk bezig met de herinrichting van het buitenterrein. De inrichting van de speeltuin, het traject van de kindertrein en de plek van de distributie-ingang worden aangepast.
22/03/24
Exclusief voor leden
Thuis centraal in Erfgoeddag 2024 in Vlaanderen en Brussel
Op zondag 21 april staat Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel met meer dan 900 activiteiten in het teken van ‘Thuis’.
14/03/24
Regio Noord-Holland Noord erkend als cultuurregio
Goed beleidsnieuws voor samenwerkingsverbanden in de culturele sector in Noord-Holland. Met het regioprofiel ‘Zee aan ruimte, land vol cultuur’ erkent het Ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de regio Noord-Holland Noord sinds 1 maart officieel als landelijke cultuurregio.
11/03/24
Exclusief voor leden
Twee molens Gouda staan stil na technische controle
Twee van de bekendste monumenten van Gouda staan stil, molen De Roode Leeuw en molen 't Slot. De gemeente heeft in samenspraak met de betrokken molenaars de wieken van 2 molens tijdelijk stil laten zetten. Dat gebeurde na een inspectie van de lasverbindingen.
07/03/24
NS station Leeuwarden steunt museum Princessehof
Spoorbedrijf NS wil meer doen met maatschappelijke partners. Concreet is dit te zien in het station ...
28/02/24
Exclusief voor leden
Ecosysteem rond varend erfgoed onder druk
De toekomst van het Nederlands varend erfgoed staat onder druk. Dat komt omdat traditionele verdienmodellen niet meer volstaan omdat eisen van consumenten veranderen. Als de vloot in de toekomst verder krimpt, kan het hele ecosysteem van maritiem erfgoed kritische massa verliezen en verloren gaan.
27/02/24
Koning opent Nationaal Holocaust Museum
Koning Willem-Alexander opent zondag 10 maart het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. Het museum toont aan de hand van 2.500 voorwerpen, herontdekte foto’s en films, geluidsopnamen, documenten en installaties de geschiedenis.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...