Geplaatst op: 16-01-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Onderzoek naar belevingswaarde van bomen met Virtual Reality

Onderzoek naar belevingswaarde van bomen met Virtual Reality

De meest attractieve boom in een stedelijke omgeving heeft een ronde vorm met gele bloesem en een mooie herfstkleur. De boom moet verder fruit voor vogels en kleine dieren geven maar geen overlast opleveren. Bomen hoeven in de winter niet groen te blijven. Dat blijkt uit onderzoek met Virtual Reality van de Wageningen Universiteit. 

Diverse steden zetten in op groen in de stad. Bomen zijn hierin een belangrijk onderdeel en leveren een positieve bijdrage aan klimaat, waterhuishouding, luchtkwaliteit en biodiversiteit. Er is echter weinig systematisch onderzoek gedaan naar hoe mensen bomen beleven. 

Onderzoeksopzet

Via conjoint analysis zijn eigenschappen van bomen systematisch gecombineerd tot een aantal archetypen. Deze archetypen zijn met Virtual Reality beleefbaar gemaakt. In een experiment is aan een 30-tal respondenten de aantrekkelijkheid gevraagd van de diverse bomen gedurende de seizoenen door in een virtuele straat te wandelen. 

Conclusies

De proefpersonen vonden het lopen door een virtuele straat een veel betere ervaring dan het bekijken van plaatjes. De onderzoekers hebben veel geleerd in dit experiment. Zo mocht de wandeling wel langer duren en waren sommige bomen niet realistisch en gedetailleerd genoeg. Ook misten ze geuren, geluid en wind. Door het gebruik van nieuwe technieken als Virtual Reality is het mogelijk bewoners veel beter te betrekken bij de inrichten van hun straat of park. Link: https://www.youtube.com/watch?v=9sANV79t4Tg
Trefwoorden: onderzoek, beleid, leefomgeving, groen, buitenruimte, steden, innovatie

CELTHTrendrapport

||| Nieuws |||

08/06/23
Ruim 40.000 vakantiegangers willen proefslapen in Cadzand
Ruim 40.000 mensen schreven zich al in voor een proefslaapweekend op het nieuwe park in het Zeeuwse Cadzand. EuroParcs stelt 40 Beach lodges kosteloos beschikbaar.
08/06/23
Exclusief voor leden
Kan een reisorganisatie duurzaam gedrag bij haar klanten stimuleren?
Bijna 90% van de reizigers vindt het belangrijk dat ze met hun vakantie een positief effect hebben op de bestemming. Vaker kiezen voor de trein en minder vlees eten zijn maatregelen die de respondenten zelf nemen om hun vakantie duurzamer te maken. Ook gaat een deel bewust minder ver op reis of vliegt helemaal niet meer.
08/06/23
Brand in Nightjet trein
De Nightjet-nachttrein, die van Innsbruck naar Amsterdam en Hamburg reed, is gisteravond gestrand door brand aan boord. Dat gebeurde in de Terfnertunnel in het Oostenrijkse Tirol. De bovenleiding viel op enkele auto’s en die vlogen in brand.
07/06/23
Overijssel kan met Europees geld snelfietsroute verbeteren
Overijssel krijgt miljoenen euro’s voor de ontwikkeling van fietsverkeer geld uit het Interreg North Sea project MegaBITS. Dit staat voor Mobilizing Europe's Green Ambition through Bicycles and Intelligent Transport Systems. Dit nieuwe project, dat loopt van 2023 tot 2026, is bedoeld om de manier waarop we over fietsen denken te veranderen. Concreet wordt snelfietsroute F35 verbeterd.
07/06/23
Datalandschap Wegwijzer gepresenteerd
Gisteren is op de LDA Kennisdag de ‘Datalandschap Wegwijzer’ gepresenteerd. In deze publicatie van de Landelijke Data Alliantie zijn rond drie thema’s de belangrijkste databronnen opgenomen.
07/06/23
Exclusief voor leden
Europees publiek weet producties van Stage Entertainment weer te vinden
Stage Entertainment ziet de zalen in Europa weer vollopen. Ook omzet en winst zijn weer terug op niveau. Bezoekers moeten zo’n 5% meer voor een ticket betalen. Dat meldt het bedrijf in De Telegraaf waar het ook constateert dat niet alles bij het oude is gebleven.
07/06/23
Flinke omzetgroei voor vakantieparken
Met Stratech blikken we weer terug op de twee belangrijkste vakantieperiodes in mei. Het Hemelvaartsweeken en het Pinksterweekend. We kijken ook alvast vooruit naar de zomer. En alle cijfers staan op groen.
07/06/23
EuroParcs breidt aantal onbemande parkshops uit
EuroParcs gaat tot einde 2023 door heel Nederland tien onbemande parkshops openen. Bezoekers kunnen in de winkels de belangrijkste dagelijkse boodschappen halen en bij een zelfscankassa afrekenen. De onbemande parkshop heeft een plek naast de receptie.

||| Agenda |||

27/06/23
27/06/23 t/m 27-06-23: Embrace Growth
Op dinsdag 27 juni organiseert BookingExperts de eerste editie van het kennisevent Embrace. Voor en ...
04/07/23
04/07/23 t/m 04-07-23: Inspiratiesessie Natuurinclusiviteit in het vrijetijdsdomein
Natuur is de basis voor een bloeiende vrijetijdseconomie. Op dinsdagmiddag 4 juli 2023 is...
25/09/23
25/09/23 t/m 25-09-23: Toerisme Top 2023
De Toerisme Top 2023 wordt dit jaar in Drenthe georganiseerd op maandag 25 september. De Toeris...
14/11/23 t/m 16-11-23
14/11/23 t/m 16-11-23: Recreatie Vakbeurs 2023
Dé vakbeurs voor een toekomstbestendige recreatiebranche.   Op 14, 15 en 16 novemb...