Geplaatst op: 14-01-2022
Auteur: NRIT redactie

Fietsers helpen met boomveren

Fietsers helpen met boomveren
Al ruim een half jaar staat er een rij boomveren langs het fietspad bij bedrijventerrein Remmerden (N225) in Rhenen. En ze zorgen voor positieve reacties, blijkt uit een tussentijds onderzoek onder 40 langsrijdende fietsers.

Zo zorgen de boomveren niet alleen voor minder wind tijdens het fietsen, maar ook voor meer schaduw, vertelt de helft van de ondervraagden. De boomveren worden zelfs zo goed ontvangen dat 80 procent van de ondervraagden graag zou willen dat de boomveren op meer plekken worden geplaatst.  

Boomveren zijn lichtgewicht bomen die niet met hun wortels in de bodem staan, maar in een technische constructie die nauwelijks ruimte vraagt. Dit zorgt ervoor dat de bomen op plekken kunnen staan waar normaal gesproken dat niet kan vanwege kabels en leidingen. De boomveren blijven in totaal minimaal twee jaar staan. Ondertussen wordt ook onderzocht of de boomveren stroom kunnen opwekken. De boomveren zijn onderdeel van het fietspad van de toekomst.
 

Fietspad van de Toekomst

De boomveren maken deel uit van een pilot die is opgezet naar aanleiding van de prijsvraag ‘Het Fietspad van de Toekomst’. Deze prijsvraag schreef de provincie Utrecht eind 2019 uit om innovatieve ideeën op te halen over de toekomst van het fietspad én om met de regio in gesprek te gaan. Zowel bedrijven als particulieren werden opgeroepen om vernieuwende ideeën te bedenken die het fietsen aantrekkelijker maken. De boomveer van Boomkwekerij Ebben was één van de winnende inzendingen. Op de site van dit fietspad vind je de ontwikkelingen.

Hieronder de uitleg van de boomveren bij de start van het project:

Trefwoorden: fietsen, fietspad, route, boomveer, beleid

CELTH
 






||| Nieuws |||

11/04/24
Exclusief voor leden
Van Gogh Nationaal Park gaat Brabant Behagen
De gemeenten Oirschot, Rucphen, Best en Tilburg zijn als eerste verkozen om mee te doen aan Brabant Behaagt, een nieuw landschapsproject van Van Gogh Nationaal Park. et Brabantse platteland moet hierdoor natuurlijker en beter beleefbaar worden. Ook moet het landschap voor boeren verdienvermogen opleveren. Zo gaan natuur, recreatie en economie hand in hand.
05/04/24
Ambitie Utrechts Landschap 10.000 bomen planten
Om de natuur te versterken wil natuur- en beheerorganisatie Utrechts Landschap komend jaar ruim tien...
05/04/24
Exclusief voor leden
Uitkijk- en radartoren Hedwigepolder
De veelbesproken Hedwigepolder in Zeeland krijgt een uitkijktoren. Uniek is de combinatie met een radarpost van Rijkswaterstaat. De provincie Zeeland en Rijkswaterstaat hebben daartoe een samenwerkingsovereenkomst getekend.
29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
22/03/24
Geld voor drie recreatievie projecten op de Veluwe
Drie recreatieve projecten krijgen geld uit de Regiodeal Veluwe 2020. De 3 projecten gaan vooral over het verbeteren van de balans tussen recreatie en natuur.
20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.