Geplaatst op: 05-01-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

LDA pilot: realtime inzicht in vrijetijdsgedrag mogelijk

LDA pilot: realtime inzicht in vrijetijdsgedrag mogelijk
Afbeelding van OpenClipart-Vectors via Pixabay

Het is mogelijk om realtime inzicht te krijgen in het vrijetijdsgedrag van de Nederlanders. Dat blijkt uit een pilot van de Landelijke Data Alliantie (LDA) met het Nederlands Verplaatsingspanel.

Het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP), een initiatief van Dat.mobility, Kantar en Mobidot, is een landelijk dekkende en regio specifieke databron van mobiliteit en activiteiten van Nederlanders. Sinds 2019 worden dagelijks de verplaatsingen van zo’n 10.000 deelnemers vastgelegd. Met toestemming van de panelleden wordt via een smartphone-app bijgehouden wanneer, hoe, waar en met welk vervoermiddel ze zich verplaatsen.  Naast verplaatsingen is zichtbaar welke activiteiten men onderneemt en welk doel een verplaatsing heeft. Deze informatie, in combinatie met de relevante achtergrondkenmerken van de panelleden, levert in geaggregeerde en geanonimiseerde vorm waardevolle inzichten op. De gegevens zijn bovendien realtime beschikbaar.

Tracken van vrijetijdsgedrag

Doel van de pilot, die in april 2021 is gestart, was het in kaart brengen van bezoekersstromen en vrijetijdsgedrag van Nederlanders. Dit gebeurt met ‘tracking data’ via de mobiele telefoons van de deelnemers. De pilot toont aan dat deze nieuwe techniek veel potentie heeft en voordelen biedt ten opzichte van traditionele onderzoeksmethodes.  

Basis voor nieuw Vrijetijdsonderzoek

Grote uitdaging was het bepalen van de juiste algoritmes om de vrijetijdsactiviteiten goed in kaart te brengen. Als dit eenmaal is gelukt laat de pilot zien dat het met de ‘tracking data’ techniek in de meeste gevallen goed mogelijk is om vrijetijdsactiviteiten te monitoren. De werkgroep wil nu onderzoeken hoe deze methode voor een nieuw Vrijetijdsonderzoek kan worden ingezet, als opvolger van het ContinuVrijeTijdsOnderzoek (CVTO). 

Voor- en nadelen

De werkgroep die de pilot heeft begeleid komt tot 9 aanbevelingen:

  1. In potentie is er veel mogelijk met NVP (er zit veel realtime informatie in de data).
  2. Het is een nieuw soort meten, leren anders te kijken naar data.
  3. Het is een uitdaging om de algoritmes te bepalen om de vrijetijdsactiviteiten goed in kaart te brengen, maar er zijn hiervoor veel mogelijkheden en er is ervaring bij het consortium.
  4. Route gebonden activiteiten en de meeste bestemmingsactiviteiten zijn goed te herkennen.
  5. Het onderscheid ‘recreatief versus niet recreatief’ is meestal goed te maken.
  6. Voor een aantal activiteiten is aanscherping of verdere afstemming nodig. Bijvoorbeeld: Wat verstaan we onder wandelen?
  7. Sommige activiteiten kun je niet goed meten met NVP. Bijvoorbeeld activiteiten waarbij je nat wordt en activiteiten op tijdelijke locaties zoals wegwedstrijden en evenementen.
  8. Voor een middelgrote stad is de basis te klein, voor een grote regio is het deels mogelijk, op provincie en landelijk niveau kan het de gewenste inzichten opleveren.

Hoe verder?

De werkgroep komt tot de conclusie dat het meten van vrijetijdsactiviteiten met het NVP veel potentie heeft en gaat onderzoeken hoe deze methode voor een nieuw Vrijetijdsonderzoek kan worden ingezet. Er wordt nu gewerkt aan een advies over de meest wenselijke en haalbare onderzoeksopzet dat voorgelegd zal worden aan de provincies en andere betrokkenen.

Link: https://www.landelijkedataalliantie.nl/nl/home/projecten.htm
Trefwoorden: dagrecratie, vrije tijd, vrijetijdsactiviteiten, onderzoek

||| Blogs |||

02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

18/01/22
Musea dicht en sport open. Tijdelijk worden musea sportlocaties
Verschillende musea openen woensdag 19 januari op ludieke wijze om ruimte te geven aan (mentale) fitheid. Het is een protestactie tegen de ongelijkheid in de versoepelingen. Waarom mag de sport wel open en de veilige musea niet?
17/01/22
Exclusief voor leden
Leisurelands beleeft relatief goed jaar 2021
In 2021 bezochten ruim 3,6 miljoen bezoekers de recreatiegebieden van beheerder Leisurelands. Iets minder dan in 2020, toen de teller 4 miljoen bezoekers uitkwam. De daling in bezoekersaantallen is het gevolg van een zomer met aanzienlijk minder zonnige dagen dan in 2020. Toch is Leisurelands blij dat ze in deze tijd van veel binnen zitten een veilige uitvlucht kan bieden aan bezoekers uit de regio.
14/01/22
Fietsers helpen met boomveren
Al ruim een half jaar staat er een rij boomveren langs het fietspad bij bedrijventerrein Remmerden (N225) in Rhenen. En ze zorgen voor positieve reacties, blijkt uit een tussentijds onderzoek onder 40 langsrijdende fietsers.
13/01/22
Nieuwe landmark voor Nederland Zeesluis IJmuiden (de grootste zeesluis in de wereld)
Iedere toerist die Panama bezoekt wil waarschijnlijk ook het beroemde kanaal even zien. Zal straks i...
12/01/22
Pakkans in groene Brabantse gebieden blijft groot
Onlangs tekenden Openbaar Ministerie, politie en de eerste boa-werkgevers in Brabant het vernieuwde convenant ‘Groene Handhaving Noord-Brabant 2021’. Daarmee wordt de pakkans vergroot omdat de BOA's op elkaar gebieden mogen werken.
11/01/22
Europa-Park lanceert eigen streaming platform VEEJOY
Gisteren sloot Europa-Park de poorten voor het winterseizoen, maar vanaf nu zijn de verhalen van Dui...
07/01/22
Merlin Entertainments expands Netherlands operation with management of THIS IS HOLLAND experience
Merlin Entertainments ("Merlin” or "the Company”), a global leader in location-based entertainme...
05/01/22
LDA pilot: realtime inzicht in vrijetijdsgedrag mogelijk
Het is mogelijk om realtime inzicht te krijgen in het vrijetijdsgedrag van de Nederlanders. Dat blijkt uit een pilot van de Landelijke Data Alliantie (LDA) met het Nederlands Verplaatsingspanel.