Geplaatst op: 05-01-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

LDA pilot: realtime inzicht in vrijetijdsgedrag mogelijk

LDA pilot: realtime inzicht in vrijetijdsgedrag mogelijk
Afbeelding van OpenClipart-Vectors via Pixabay

Het is mogelijk om realtime inzicht te krijgen in het vrijetijdsgedrag van de Nederlanders. Dat blijkt uit een pilot van de Landelijke Data Alliantie (LDA) met het Nederlands Verplaatsingspanel.

Het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP), een initiatief van Dat.mobility, Kantar en Mobidot, is een landelijk dekkende en regio specifieke databron van mobiliteit en activiteiten van Nederlanders. Sinds 2019 worden dagelijks de verplaatsingen van zo’n 10.000 deelnemers vastgelegd. Met toestemming van de panelleden wordt via een smartphone-app bijgehouden wanneer, hoe, waar en met welk vervoermiddel ze zich verplaatsen.  Naast verplaatsingen is zichtbaar welke activiteiten men onderneemt en welk doel een verplaatsing heeft. Deze informatie, in combinatie met de relevante achtergrondkenmerken van de panelleden, levert in geaggregeerde en geanonimiseerde vorm waardevolle inzichten op. De gegevens zijn bovendien realtime beschikbaar.

Tracken van vrijetijdsgedrag

Doel van de pilot, die in april 2021 is gestart, was het in kaart brengen van bezoekersstromen en vrijetijdsgedrag van Nederlanders. Dit gebeurt met ‘tracking data’ via de mobiele telefoons van de deelnemers. De pilot toont aan dat deze nieuwe techniek veel potentie heeft en voordelen biedt ten opzichte van traditionele onderzoeksmethodes.  

Basis voor nieuw Vrijetijdsonderzoek

Grote uitdaging was het bepalen van de juiste algoritmes om de vrijetijdsactiviteiten goed in kaart te brengen. Als dit eenmaal is gelukt laat de pilot zien dat het met de ‘tracking data’ techniek in de meeste gevallen goed mogelijk is om vrijetijdsactiviteiten te monitoren. De werkgroep wil nu onderzoeken hoe deze methode voor een nieuw Vrijetijdsonderzoek kan worden ingezet, als opvolger van het ContinuVrijeTijdsOnderzoek (CVTO). 

Voor- en nadelen

De werkgroep die de pilot heeft begeleid komt tot 9 aanbevelingen:

  1. In potentie is er veel mogelijk met NVP (er zit veel realtime informatie in de data).
  2. Het is een nieuw soort meten, leren anders te kijken naar data.
  3. Het is een uitdaging om de algoritmes te bepalen om de vrijetijdsactiviteiten goed in kaart te brengen, maar er zijn hiervoor veel mogelijkheden en er is ervaring bij het consortium.
  4. Route gebonden activiteiten en de meeste bestemmingsactiviteiten zijn goed te herkennen.
  5. Het onderscheid ‘recreatief versus niet recreatief’ is meestal goed te maken.
  6. Voor een aantal activiteiten is aanscherping of verdere afstemming nodig. Bijvoorbeeld: Wat verstaan we onder wandelen?
  7. Sommige activiteiten kun je niet goed meten met NVP. Bijvoorbeeld activiteiten waarbij je nat wordt en activiteiten op tijdelijke locaties zoals wegwedstrijden en evenementen.
  8. Voor een middelgrote stad is de basis te klein, voor een grote regio is het deels mogelijk, op provincie en landelijk niveau kan het de gewenste inzichten opleveren.

Hoe verder?

De werkgroep komt tot de conclusie dat het meten van vrijetijdsactiviteiten met het NVP veel potentie heeft en gaat onderzoeken hoe deze methode voor een nieuw Vrijetijdsonderzoek kan worden ingezet. Er wordt nu gewerkt aan een advies over de meest wenselijke en haalbare onderzoeksopzet dat voorgelegd zal worden aan de provincies en andere betrokkenen.

Link: https://www.landelijkedataalliantie.nl/nl/home/projecten.htm
Trefwoorden: dagrecratie, vrije tijd, vrijetijdsactiviteiten, onderzoek

||| Blogs |||

02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

19/08/22
Exclusief voor leden
Hiswa te Water 2022 biedt grote diversiteit
Directeur Arjen Rahusen van de Hiswa te Water is trots dat de beurs van dit jaar alle records van de voorgaande edities in Lelystad zal verbreken. "Na twee verloren Corona jaren is het fijn dat de bedrijven in de watersport zich loyaal hebben getoond en massaal op de beurs hebben ingeschreven."
17/08/22
38% Ondernemers ervaart belemmering door personeelstekort
Ondernemer zijn is al een intensieve klus maar door het personeelstekort stijgen de zorgen bij deze mensen die zo belangrijk zijn voor de economie. Extra reden tot zorg, de kosten stijgen.
16/08/22
Arcadia trekt meer bezoeken dan verwacht (800.000)
Gisteravond werd de eerste editie van de triënnale Arcadia afgesloten tijdens een drukbezochte slotperformance van het wandelende bos, Bosk. 800.000 bezoeken trok deze culturele honderddaagse.
15/08/22
Aanpak droogte bij natuurbeheer
Wandelen en fietsen in de bossen, dat doen we steeds vaker maar de natuur ondervindt steeds meer schade door droogte, is de verwachting. Hoe gaat natuurbeheer daarmee om?
12/08/22
Exclusief voor leden
Zuiderpark vist naar verhalen en ook naar verbeteringen
In het voorjaar van 2023 is het 100 jaar geleden dat officieel het plan voor het Zuiderpark werd goedgekeurd. Dat wordt onder meer gevierd met het verzamelen van verhalen over het park. Tegelijkertijd wil de organisatie horen wat het publiek nog meer wil in het park.
10/08/22
Wat doet recreatie voor je werkdag?
Even een wandeling buiten maken, is goed voor het herstel van aandacht tijdens een werkdag. Wat doet recreatie en groen om je heen voor een werknemer? Een korte animatie met een paar kerncijfers.
10/08/22
Hitte: genoeg drinken en blijf uit de zon
Het gaat er op de meeste campings en vakantieparken rustig aan toe. De meeste gasten nemen een langzamer tempo aan als het vakantietijd is. Dat past nu goed bij de mogelijke hittegolf van de komende dagen. Let extra op ouderen en kinderen op het vakantiepark.
05/08/22
Tijdelijk buurtpark in Amsterdam
Op de plek van het voormalig afvalpunt aan de Amsterdamse Struisgrasstraat in de wijk Buiksloterham komt een tijdelijk buurtpark.