Geplaatst op: 05-01-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

LDA pilot: realtime inzicht in vrijetijdsgedrag mogelijk

LDA pilot: realtime inzicht in vrijetijdsgedrag mogelijk
Afbeelding van OpenClipart-Vectors via Pixabay

Het is mogelijk om realtime inzicht te krijgen in het vrijetijdsgedrag van de Nederlanders. Dat blijkt uit een pilot van de Landelijke Data Alliantie (LDA) met het Nederlands Verplaatsingspanel.

Het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP), een initiatief van Dat.mobility, Kantar en Mobidot, is een landelijk dekkende en regio specifieke databron van mobiliteit en activiteiten van Nederlanders. Sinds 2019 worden dagelijks de verplaatsingen van zo’n 10.000 deelnemers vastgelegd. Met toestemming van de panelleden wordt via een smartphone-app bijgehouden wanneer, hoe, waar en met welk vervoermiddel ze zich verplaatsen.  Naast verplaatsingen is zichtbaar welke activiteiten men onderneemt en welk doel een verplaatsing heeft. Deze informatie, in combinatie met de relevante achtergrondkenmerken van de panelleden, levert in geaggregeerde en geanonimiseerde vorm waardevolle inzichten op. De gegevens zijn bovendien realtime beschikbaar.

Tracken van vrijetijdsgedrag

Doel van de pilot, die in april 2021 is gestart, was het in kaart brengen van bezoekersstromen en vrijetijdsgedrag van Nederlanders. Dit gebeurt met ‘tracking data’ via de mobiele telefoons van de deelnemers. De pilot toont aan dat deze nieuwe techniek veel potentie heeft en voordelen biedt ten opzichte van traditionele onderzoeksmethodes.  

Basis voor nieuw Vrijetijdsonderzoek

Grote uitdaging was het bepalen van de juiste algoritmes om de vrijetijdsactiviteiten goed in kaart te brengen. Als dit eenmaal is gelukt laat de pilot zien dat het met de ‘tracking data’ techniek in de meeste gevallen goed mogelijk is om vrijetijdsactiviteiten te monitoren. De werkgroep wil nu onderzoeken hoe deze methode voor een nieuw Vrijetijdsonderzoek kan worden ingezet, als opvolger van het ContinuVrijeTijdsOnderzoek (CVTO). 

Voor- en nadelen

De werkgroep die de pilot heeft begeleid komt tot 9 aanbevelingen:

  1. In potentie is er veel mogelijk met NVP (er zit veel realtime informatie in de data).
  2. Het is een nieuw soort meten, leren anders te kijken naar data.
  3. Het is een uitdaging om de algoritmes te bepalen om de vrijetijdsactiviteiten goed in kaart te brengen, maar er zijn hiervoor veel mogelijkheden en er is ervaring bij het consortium.
  4. Route gebonden activiteiten en de meeste bestemmingsactiviteiten zijn goed te herkennen.
  5. Het onderscheid ‘recreatief versus niet recreatief’ is meestal goed te maken.
  6. Voor een aantal activiteiten is aanscherping of verdere afstemming nodig. Bijvoorbeeld: Wat verstaan we onder wandelen?
  7. Sommige activiteiten kun je niet goed meten met NVP. Bijvoorbeeld activiteiten waarbij je nat wordt en activiteiten op tijdelijke locaties zoals wegwedstrijden en evenementen.
  8. Voor een middelgrote stad is de basis te klein, voor een grote regio is het deels mogelijk, op provincie en landelijk niveau kan het de gewenste inzichten opleveren.

Hoe verder?

De werkgroep komt tot de conclusie dat het meten van vrijetijdsactiviteiten met het NVP veel potentie heeft en gaat onderzoeken hoe deze methode voor een nieuw Vrijetijdsonderzoek kan worden ingezet. Er wordt nu gewerkt aan een advies over de meest wenselijke en haalbare onderzoeksopzet dat voorgelegd zal worden aan de provincies en andere betrokkenen.

Link: https://www.landelijkedataalliantie.nl/nl/home/projecten.htm
Trefwoorden: dagrecratie, vrije tijd, vrijetijdsactiviteiten, onderzoek

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
12/04/24
Bas Maes gedeputeerde Brabant voor vrijetijdseconomie
Bas Maes (SP) is benoemd als gedeputeerde voor de provincie Noord-Brabant. Bas Maes zal zich voor de komende 3 jaar van deze bestuursperiode inzetten voor de portefeuille Energie, Cultuur, Sport, Erfgoed en voor de Vrijetijdseconomie.
11/04/24
Exclusief voor leden
Van Gogh Nationaal Park gaat Brabant Behagen
De gemeenten Oirschot, Rucphen, Best en Tilburg zijn als eerste verkozen om mee te doen aan Brabant Behaagt, een nieuw landschapsproject van Van Gogh Nationaal Park. et Brabantse platteland moet hierdoor natuurlijker en beter beleefbaar worden. Ook moet het landschap voor boeren verdienvermogen opleveren. Zo gaan natuur, recreatie en economie hand in hand.
09/04/24
Campagne Varen doe je samen afgetrapt
Tijdens de Veiligheidsdag aan de Eem heeft gedeputeerde Rob van Muilekom voor de provincie Utrecht d...
08/04/24
Elektrische zelfbedieningspont Zuidlaardermeer
In het populaire fietsrondje Zuidlaardermeer in Groningen is door een zelfbedieningspont een volledig rondje om het Zuidlaardermeer mogelijk.
05/04/24
Ambitie Utrechts Landschap 10.000 bomen planten
Om de natuur te versterken wil natuur- en beheerorganisatie Utrechts Landschap komend jaar ruim tien...
05/04/24
Waddenkust krijgt pelgrimsroute Het Ziltepad
In Noord-Holland, Fryslân en Groningen wordt de komende drie jaar langs de Waddenkust een pelgrimsroute voor bezinningstoerisme ontwikkeld: Het Ziltepad. Het Ziltepad voorziet volgens de initiatiefnemers in de toenemende vraag naar bezinning en rust in een steeds hectischer wereld.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...