Geplaatst op: 15-12-2021
Auteur: Marc Gerlings
NRIT
Publicatie: R&T 2021-5

6 sprekers over lessen in doorzetten van transitie

4 november Start-up energy

6 sprekers over lessen in doorzetten van transitie

Het online evenement ‘Vanuit crisis naar transitie’ leverde veel geïnteresseerde kijkers op. Iedereen in het vakgebied ziet en voelt de grote veranderingen aan, zoals de klimaat- en duurzaamheidstransitie. De uitzending van NRIT, LOTM en Kennisnetwerk Destinatie Nederland leverde concrete tips op voor een succesvolle transitie. "Blijf nieuwe dingen proberen tijdens een crisis,” gaf onder meer Martijn Westerbrink (dEVENTer) de kijker mee.

Aan de slag door CO2-belasting

De uitzending startte met Jos van der Sterren over het vorig jaar opgerichte Europese netwerk Tourban (zie www.tourban.eu). "De kernvraag is de transitie naar een duurzame bedrijfsvoering en hoe je dat doet. Er blijft wel een spanningsveld tussen duurzame oplossingen maar de consument wil er niet méér voor betalen, verwachten de ondernemers.” Als tip om toch in de sector de maatschappelijk gewilde transitie erdoor te krijgen is de overheid er bij te betrekken door helder te zijn naar ondernemers. Tegelijkertijd heft die overheid een heffing waardoor ondernemers wel moeten. "Door de komende CO2-belasting moeten ondernemers aan de slag met duurzaam toerisme. Er is nu nog een gebrek aan kennis en goed opgeleide mensen voor deze ontwikkeling. Ondernemers verwachten meer duidelijke regels van de overheid zodat ze weten waar ze aan toe zijn.”

Wat hebben jij en je partners nodig?

Saskia Griep van touroperator Better Places weet als geen ander hoe je de transitie inzet en volhoudt. Dit zijn haar tips. "Straks komt er klimaatverandering en daar willen we op voorbereid zijn als touroperator. Daarom hebben we de stap naar Europa gemaakt tijdens de coronacrisis,” zegt de voorheen verre reizenspecialist. "In het diepste van de crisis, keken we naar wat kunnen we wel?” Better Places zette voor het eerst reizen op eigen land in de markt. "Die reizen zijn in de Maashorst en de Biesbosch en dat loopt super goed.” Tips om die lange transitie vol te houden: "Altijd in beweging blijven. Focus op de lange termijn. Blijf overleggen met je partners en kijk wat zij nodig hebben.”

Werk eerst aan bewustwording

Diana Korteweg Maris (Kenniscentrum Kusttoerisme en HZ) en Wies Buysrogge (Impuls Zeeland) verbonden onderzoek aan investeringen die de regionale investeringsmaatschappij kan opzetten:

Wies: "Ondernemers vragen aan ons over de duurzame transitie, waar begin ik dan? Daarom werk je eerst aan bewustwording. Wat betekent bijvoorbeeld zo een groot onderwerp als een energietransitie voor jouw onderneming? We planten zaadjes over de grote transities. Ondertussen is er 6 miljoen gestoken in Fonds VerblijfsRecreatie en vandaaruit worden leningen verstrekt. En hoe werk je ermee in de praktijk: "Laat zien welke waarden je hebt als bedrijf voor je omgeving.” Diana: "Het recreatiebedrijf is ook een voorbeeld voor je gasten, die de ervaringen over duurzaamheid en transitie meenemen naar huis. Geef die inspiratie en dat pakken je bezoekers thuis weer op.”

Duitse gast is gevoelig voor duurzaam verblijf

Gabriel Coppoolse, eigenaar van ‘Ons buiten natuurlijk kamperen’ over zijn verandering waarbij hij de bakens verzet van veel entertainment naar duurzame accommodaties, "connected to earth, zoals hij het uitdrukt: "We doen nu waar we zelf achter staan en dat voelt weer goed.” Onder meer investeerde Coppoolse op duurzame wellness, een nieuwe natuurlijke speeltuin en verbetering van duurzame faciliteiten (investeringsbedrag ongeveer 2 miljoen euro). Over de ontwikkeling van duurzame accommodaties zegt hij, "We gaan van afval naar circulaire waarde van je accommodaties. In de Randstad zijn de ontwikkelingen al tien jaar verder bij de consument, die gasten willen een duurzame camping ervaren. Onze Duitse gasten zijn ook veel verder. De ADAC-inspecteur gaf er extra betekenis aan in de gids. De Duitse gast spreekt dit enorm aan.”

Tips voor ondernemers: "Ga na waar je zelf achter staat. Waar sta je voor en dan pas de volgende stap zetten. Dat wordt het vertrekpunt voor je investeringen. Voor elk bedrijf is er een gast als je weet voor wie je het doet. Als je alleen op korte termijn investeert kun je de boot missen.”

Cultuur is informatiedrager

Martin Cnossen van Merk Fryslan bekijkt transitie vanuit zijn rol als destinatieorganisatie: "In 2022 vindt het eerste Arcadia jaar plaats, de opvolger van Culture Hoofdstad (2018). Vanuit de Sustainable Global Goals die worden meegenomen in de visie, zie je dat veel Friezen mee willen werken aan de programmering.” En hoe bouw je aan die community die duurzaamheid voor elkaar krijgt? "Cultuur is een sterke pijler in dit proces. Natuurtoerisme is ook een onderdeel dat we willen versterken. Meerdere regio’s in Friesland kunnen zich nog ontwikkelen, zoals de Waddenkust. Daar zie je dat er nog geen druk op toerisme staat vanuit de discussie van overtoerisme. Onze oproep aan het nieuwe kabinet: steun de ondernemers in de duurzame ontwikkelingen. De Rijksoverheid is daarin een belangrijke partner.”

Scenario’s voor rust in je organisatie

Martijn Westerbrink (evenementenorganisatie dEVENTer): "2021 was de grootste speeltuin voor evenementen die je maar kunt verzinnen.” Dat heeft ook invloed op de ontwikkeling van duurzame evenementen: "Kansen grijpen als die zich voordoen. Blijf nieuwe dingen proberen tijdens een crisis. Kijk altijd een stapje breder, met 6 scenario’s voor op- en afschalen bijvoorbeeld waarmee we evenementen ook duurzamer kunnen organiseren.”

Trefwoorden: transitie, toerisme, recreatie, transitie, duurzame transitie, duurzaam toerisme, dmo's, sdg's, evenementen, verblijfsrecreatie, campings, bungalowparken, vakantieparken, investeringsmaatschappijen, ondernemen, reisbranche, duurzaam reizen

||| Blogs |||

13/12/21
DITCH THE PITCH
DITCH THE PITCH
13/12/21 · Marketing · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Je zal ze de kost moeten geven. Mensen die in artikelen en interviews stellen ‘de leukste baan van...
09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
28/07/20
Waarom Pinterest voor bedrijven in toerisme & recreatie zo’n geweldig promotiemiddel is
Veel mensen denken bij Pinterest aan hobbyprojecten. Maar wist je dat 1 miljoen Nederlandse gebruikers op Pinterest zoeken naar inspiratie voor reizen en dagjes uit? Pinterest is dus bij uitstek geschikt voor bedrijven in toerisme & recreatie.
14/07/20
Destinatiemarketing in coronatijd
Hoe werk je als DMO aan een toekomstbestendige positionering, ontwikkeling en zichtbaarheid van het toeristische product in je regio? Astrid Crum, directeur van Marketing Drenthe deelt graag haar inzichten.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

19/01/22
Bioscopen dicht maar Pathé viert Popcorn Day
Vandaag is het National Popcorn Day. Daarom lanceert de bioscoopketen Pathé in samenwerking met JIMMY’s popcorn POPPED: acht recepten voor echte popcorn fans.
11/01/22
Europa-Park lanceert eigen streaming platform VEEJOY
Gisteren sloot Europa-Park de poorten voor het winterseizoen, maar vanaf nu zijn de verhalen van Dui...
04/01/22
Vier organisaties samen in Apeldoorn Partners
Op 1 januari 2022 zijn het Toeristisch Platform Apeldoorn, Congresstad Apeldoorn en Apeldoorn Marketing gefuseerd. Samen met Centrummanagement Apeldoorn vormen zij de nieuwe organisatie verantwoordelijk voor het vermarkten en ontwikkelen van Apeldoorn.
24/12/21
Winterlandschap onderdeel themajaar Ode aan het Landschap
Van de Noordkop tot aan het Gooi kan deze winter genoten worden van het Noord-Hollandse winterlandschap. Ode aan het Winterlandschap is onderdeel van het nationale themajaar Ode aan het Landschap 2021-2022.
20/12/21
Vliegbasis Soesterberg bijzonder decor voor Vuelta 2022
In Madrid is het parcours van de Vuelta 2022 bekend gemaakt. De 77e editie van de Spaanse wielerronde start vrijdag 19 augustus met een tijdrit door Utrecht en de dag erna zal er een etappe dwars door onze regio gaan. Voormalig vliegbasis Soesterberg is het decor van een tussensprint. Aan het publieksprogramma wordt nog gewerkt.
16/12/21
Bioscopenketen Pathé springt in op kans vervroegde kerstvakantie
De meeste scholen sluiten vrijdag 17 december het jaar af. Na de persconferentie over de coronamaatregelen van afgelopen dinsdag werd duidelijk dat de scholen bijna een week langer met kersvakantie gaan. Pathé ziet daarin een kans en schakelde snel extra programmering in voor films in de vroege ochtend en overdag.
16/12/21
Exclusief voor leden
Europa wil meer toezicht op sterke online platforms
Het Europees Parlement heeft groen licht gegeven voor onderhandelingen met de lidstaten over regels om de activiteiten van grote onlineplatforms in de EU te reguleren. Daarmee wordt het toezicht op platforms sterk vergroot en dat kan leiden tot forse boetes.
16/12/21
Eindelijk....toerisme krijgt volwaardige plek in economisch beleid
Nederland krijgt na een ellenlange formatie een nieuwe regering. Het coalitieakkoord ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’ biedt voor de vrijetijdssector heel wat aanknopingspunten. Belangrijkste feit is wel dat toerisme een volwaardige plek krijgt in het economisch beleid. De regering gaat de culturele sector extra ondersteunen, er gaan miljarden naar het landelijk gebied, maar de uitstoot van de luchtvaart komt onder het vergrootglas.