Geplaatst op: 15-12-2021
Auteur: Marc Gerlings
NRIT
Publicatie: R&T 2021-5

Canadian Trail dwars door Nederland

Limburg haakt aan op 10.000 km hike Liberation Route

Canadian Trail dwars door Nederland
De Vector of Memory van Daniel Libeskind bij Overloon.

Limburg is volop bezig met de voorbereidingen voor de Liberation Route Europe Hiking Trail, melden de DMO’s in Limburg. Nog groter voor het wandelen in Nederland wordt de Canadian Trail dwars door het land in 2022. Het wandelen was vóór de coronacrisis al groot maar kreeg tijdens de pandemie nog meer fans.

Mede dankzij een bijdrage van het Vfonds, Provincie Limburg en alle Limburgse gemeenten wordt Limburg onderdeel van deze Liberation Route van maar liefst 10.000 kilometer die de wandelaar meeneemt van Londen naar Berlijn in het spoor van de geallieerden tijdens ‘43-‘45. Het versterkt de internationale wandelverbindingen in de Euregio. De Limburgse etappe verbindt Limburg met historische gebieden als het Hürtgenwald, de Ardennen en Arnhem en vertelt het verhaal van de bevrijding van Limburg. De route volgt het Limburgse wandelknooppuntennetwerk en lange afstandswandelpaden. Tegelijkertijd heeft het tot vernieuwing van het routenetwerk geleid. Naast de doorgaande wandelroute worden er lokale ommetjes ontwikkeld om nog meer herinneringen aan de bevrijding van Limburg zichtbaar te maken. Bijzonder detail en een groot verschil, Limburg koos er voor om de Liberation Route niet te voorzien van routeborden, Brabant wel.

Vectors of Memory

Een aantal belangrijke historische locaties langs de route worden gemarkeerd met monumentale wegwijzers, de zogenoemde Vectors of Memory. Deze zijn ontworpen door de bekroonde Pools-Joodse architect Daniel Libeskind, ook bekend van het onlangs onthulde Holocaust Namenmonument in Amsterdam. In Limburg worden 30 Vectors of Memory geplaatst over de gehele provincie. Op 14 oktober vond de onthulling plaats van een Vector bij Overloon, vlak bij de snelweg A73. De organisatie van de Liberation Route meldt dat er een set van 2 kleine en 2 grote vectors is ontworpen door Libeskind. De kleine zijn bedoeld voor op monumenten. Bij de A73 is een grote Vector geplaatst die ook zichtbaar is vanaf de snelweg. Deze landmark is meteen ook een promotiemiddel om nieuwsgierigheid op te wekken bij de automobilisten. De organisatie van de Liberation Route kan geen inschatting maken hoeveel wandelaars op dit nieuwe pad en de ommetjes afkomen. "Het is wel een bijzondere ervaring voor inwoners en zeker ook voor toeristen met alle verhalen en de storylines,” meldt Gert-Jan Jacobs.

Canadian Trail in 2022

Gert-Jan Jacobs van de Liberation Route meldt voor Nederland een veel grotere ontwikkeling. In 2022 wordt de Canadian Trail uitgevoerd. De Canadezen hebben voor het overgrote deel Nederland bevrijd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hun spoor loopt vanuit Zeeland schuin door Nederland langs onder meer Breda, Arnhem, Apeldoorn, Overijssel naar Groningen en Delfzijl. "De Canadian Trail is volop in ontwikkeling. Wandelaars kunnen het al lopen omdat de route te vinden is op de website van de Liberation Route. Volgend jaar volgt de uitvoering en ontsluiten we ook de content met de verhalen die hoort bij de Canadian Trail. In fases wordt de trail opgeleverd.” De rol van de Canadezen is dit jaar bij het grote publiek zichtbaarder geworden met de film ‘De slag om de Schelde’.

Bij de ontwikkeling wordt samengewerkt met meerdere partijen. Wandelorganisatie Wandelnet is een grote. De aansluiting met bestaande paden over de Canadese opmars wordt gezocht. "Het Airbornepad van wandelvereniging OLAT wordt integraal opgenomen in de Canadian Trail,” meldt Jacobs. Dat is een stevige afstand, dat pad van Lommel naar Arnhem is maar liefst 220 kilometer lang. Voor de financiering is een groot deel verkregen via Vfonds. 2022 wordt een intensief jaar voor de organisatie van de Liberation Route. Het is veel werk om de content van de losse verhalen en de storyline van de hele route te ontsluiten. Hierbij is zorgvuldigheid nodig, met historici worden de verhalen gecheckt.

De route van de Canadian Trail.

De route van de Canadian Trail.

Trefwoorden: dagrecreatie, marketing, routes, dmo's

||| Blogs |||

13/12/21
DITCH THE PITCH
DITCH THE PITCH
13/12/21 · Marketing · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Je zal ze de kost moeten geven. Mensen die in artikelen en interviews stellen ‘de leukste baan van...
09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
28/07/20
Waarom Pinterest voor bedrijven in toerisme & recreatie zo’n geweldig promotiemiddel is
Veel mensen denken bij Pinterest aan hobbyprojecten. Maar wist je dat 1 miljoen Nederlandse gebruikers op Pinterest zoeken naar inspiratie voor reizen en dagjes uit? Pinterest is dus bij uitstek geschikt voor bedrijven in toerisme & recreatie.
14/07/20
Destinatiemarketing in coronatijd
Hoe werk je als DMO aan een toekomstbestendige positionering, ontwikkeling en zichtbaarheid van het toeristische product in je regio? Astrid Crum, directeur van Marketing Drenthe deelt graag haar inzichten.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

19/01/22
Bioscopen dicht maar Pathé viert Popcorn Day
Vandaag is het National Popcorn Day. Daarom lanceert de bioscoopketen Pathé in samenwerking met JIMMY’s popcorn POPPED: acht recepten voor echte popcorn fans.
11/01/22
Europa-Park lanceert eigen streaming platform VEEJOY
Gisteren sloot Europa-Park de poorten voor het winterseizoen, maar vanaf nu zijn de verhalen van Dui...
04/01/22
Vier organisaties samen in Apeldoorn Partners
Op 1 januari 2022 zijn het Toeristisch Platform Apeldoorn, Congresstad Apeldoorn en Apeldoorn Marketing gefuseerd. Samen met Centrummanagement Apeldoorn vormen zij de nieuwe organisatie verantwoordelijk voor het vermarkten en ontwikkelen van Apeldoorn.
24/12/21
Winterlandschap onderdeel themajaar Ode aan het Landschap
Van de Noordkop tot aan het Gooi kan deze winter genoten worden van het Noord-Hollandse winterlandschap. Ode aan het Winterlandschap is onderdeel van het nationale themajaar Ode aan het Landschap 2021-2022.
20/12/21
Vliegbasis Soesterberg bijzonder decor voor Vuelta 2022
In Madrid is het parcours van de Vuelta 2022 bekend gemaakt. De 77e editie van de Spaanse wielerronde start vrijdag 19 augustus met een tijdrit door Utrecht en de dag erna zal er een etappe dwars door onze regio gaan. Voormalig vliegbasis Soesterberg is het decor van een tussensprint. Aan het publieksprogramma wordt nog gewerkt.
16/12/21
Bioscopenketen Pathé springt in op kans vervroegde kerstvakantie
De meeste scholen sluiten vrijdag 17 december het jaar af. Na de persconferentie over de coronamaatregelen van afgelopen dinsdag werd duidelijk dat de scholen bijna een week langer met kersvakantie gaan. Pathé ziet daarin een kans en schakelde snel extra programmering in voor films in de vroege ochtend en overdag.
16/12/21
Exclusief voor leden
Europa wil meer toezicht op sterke online platforms
Het Europees Parlement heeft groen licht gegeven voor onderhandelingen met de lidstaten over regels om de activiteiten van grote onlineplatforms in de EU te reguleren. Daarmee wordt het toezicht op platforms sterk vergroot en dat kan leiden tot forse boetes.
16/12/21
Eindelijk....toerisme krijgt volwaardige plek in economisch beleid
Nederland krijgt na een ellenlange formatie een nieuwe regering. Het coalitieakkoord ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’ biedt voor de vrijetijdssector heel wat aanknopingspunten. Belangrijkste feit is wel dat toerisme een volwaardige plek krijgt in het economisch beleid. De regering gaat de culturele sector extra ondersteunen, er gaan miljarden naar het landelijk gebied, maar de uitstoot van de luchtvaart komt onder het vergrootglas.