Geplaatst op: 21-12-2021
Auteur: NRIT redactie

Deliveroo bezorgers vallen onder cao

Deliveroo bezorgers vallen onder cao
Maaltijdbezorgers van Deliveroo vallen onder de cao Beroepsgoederenvervoer, oordeelt de rechter in hoger beroep in een zaak die FNV tegen het bedrijf aanspande. Het oordeel komt nadat in een andere zaak in hoger beroep al was bepaald dat de bezorgers werknemers zijn en geen zzp’ers, zoals Deliveroo beweert.

Willem Dijkhuizen, bestuurder FNV Transport & Logistiek: "Deze uitspraak is wederom goed nieuws voor de maaltijdbezorgers. Doordat ze nu onder deze cao vallen, worden hun arbeidsvoorwaarden in een keer goed geregeld en hebben ze zekerheid over hun inkomen."

Door de uitspraak van de rechter hebben de bezorgers recht op onder meer een vast uurloon, toeslagen en vakantiegeld en wordt hun loon doorbetaald tijdens wachttijd, ziekte en vrije dagen. Dijkhuizen: ‘De uitspraak geldt met terugwerkende kracht voor alle bezorgers die voor Deliveroo werken en gewerkt hebben. Bezorgers kunnen zich bij FNV melden om samen een arbeidsovereenkomst op te eisen waarbij een cao-loon hoort.’

Beroep op de overheid

FNV heeft meerdere rechtszaken lopen tegen platformbedrijven die gebruik maken van schijnzelfstandigen, zoals Deliveroo, Temper en Uber. Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter FNV: "Die rechtszaken zouden niet nodig zijn als de overheid haar eigen wetten zou handhaven. Al 5,5 jaar wordt er echter amper gehandhaafd door de overheid op de aanpak van schijnopdrachtgeverschap. Met als gevolg dat platformbedrijven hun werkgeverschap kunnen ontlopen en daarmee oneerlijk concurreren met bedrijven die wel netjes de arbeids- en cao-regels naleven."

Regeerakkoord

In het onlangs gepresenteerde regeerakkoord is aangegeven dat de overheid schijnopdrachtgeverschap wil tegengaan door betere handhaving. Boufangacha: "Het lijkt erop dat de urgentie door het kabinet wordt gevoeld. Dat is de verdienste van de platformmedewerkers die samen met FNV hun nek hebben uitgestoken. Het is wel zaak dat de politiek nu snel doorpakt en het aanpakken van schijnopdrachtgeverschap snel gaat uitvoeren."
Topics:Beleid, Horeca
Trefwoorden: bezorgen, horeca

||| Blogs |||

16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
03/02/20
Overtoerisme!
Overtoerisme!
03/02/20 · Beleid · Toerisme · Hans van Leeuwen | Lees meer
Overtoerisme zal ongetwijfeld als een van de meest prominente nieuwkomers in de Dikke Van Dale worde...
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

17/01/22
Exclusief voor leden
EZ over regie nemen voor circulaire economie
De overheid moet regie nemen’ een veelgehoorde zin op televisie, in de krant en op sociale media. ...
17/01/22
Exclusief voor leden
Leisurelands beleeft relatief goed jaar 2021
In 2021 bezochten ruim 3,6 miljoen bezoekers de recreatiegebieden van beheerder Leisurelands. Iets minder dan in 2020, toen de teller 4 miljoen bezoekers uitkwam. De daling in bezoekersaantallen is het gevolg van een zomer met aanzienlijk minder zonnige dagen dan in 2020. Toch is Leisurelands blij dat ze in deze tijd van veel binnen zitten een veilige uitvlucht kan bieden aan bezoekers uit de regio.
16/01/22
Onderzoek naar belevingswaarde van bomen met Virtual Reality
Wat is volgens de Nederlander de meest attractieve boom voor de leefomgeving? Wageningen Universiteit onderzocht dat met Virtual Reality.
14/01/22
Fietsers helpen met boomveren
Al ruim een half jaar staat er een rij boomveren langs het fietspad bij bedrijventerrein Remmerden (N225) in Rhenen. En ze zorgen voor positieve reacties, blijkt uit een tussentijds onderzoek onder 40 langsrijdende fietsers.
12/01/22
Pakkans in groene Brabantse gebieden blijft groot
Onlangs tekenden Openbaar Ministerie, politie en de eerste boa-werkgevers in Brabant het vernieuwde convenant ‘Groene Handhaving Noord-Brabant 2021’. Daarmee wordt de pakkans vergroot omdat de BOA's op elkaar gebieden mogen werken.
11/01/22
Marieken Nieuwdorp voorzitter KMVK
Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK), heeft sinds 1 januari 2022 een nieuwe voorzitter. Marieken Nieuwdorp (64) is door het Algemeen Bestuur van deze stichting gekozen als opvolger van Derk Jan Verstand.
11/01/22
345 gemeenten in Nederland
Nederland telt sinds 1 januari 2022 345 gemeenten, 7 minder dan in 2021. Dit komt door vier gemeentelijke herindelingen, twee in Noord-Brabant en twee in Noord-Holland. Dit meldt het CBS.
10/01/22
Kasteel Beverweerd bedreigd
De Nederlandse Kastelenstichting en Erfgoedvereniging Bond Heemschut maken zich ernstige zorgen over de aantasting van het rijksmonumentale ensemble van kasteel Beverweerd. Het park wordt aangetast.