Geplaatst op: 21-12-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Leefstijlvinder brengt verschillen in natuurbeleving in kaart

Leefstijlvinder brengt verschillen in natuurbeleving in kaart

Niet alle natuurbezoekers zijn gelijk. Het natuurbelevingsonderzoek, dat online werd uitgevoerd onder 1.500 respondenten, laat zien dat de zeven doelgroepen die binnen de Leefstijlvinder worden onderscheiden, verschillende motieven en wensen hebben ten aanzien van het bezoeken van natuurgebieden. Om op die diverse wensen in te spelen is een toolkit ontwikkeld.

De Leefstijlvinder Vakantie en Vrije tijd is een doelgroepsegmentatiemodel dat overheden, organisaties en ondernemers inzicht geeft in de vrijetijdswensen en -behoeften van Nederlanders. In 2021 is dit model onderdeel geworden van het LDA activiteitenprogramma

Grote verschillen tussen natuurbelevers

Het onderzoek laat grote verschillen zien in gewenste beleving en activiteiten in de natuur tussen de verschillende leefstijlen. 

Zo gaat de Avontuurzoeker de natuur in om avonturen te beleven en nieuwe plekken te ontdekken. Ze vinden het fijn om rond te struinen en van de gebaande paden af te gaan Plezierzoekers gaan zelden alleen de natuur in. Tijd in de natuur is tijd met vrienden of familie. Voor de harmoniezoeker hoeft een natuurbezoek niet per se in het teken te staan van het beleven van avonturen of het ontdekken van nieuwe plekken. Ze gaan graag terug naar hetzelfde plekje. De verbindingszoeker is een echte natuurliefhebber. Ze gaan vaak buiten op pad, meer dan anderen vaker dan eens per week. Inzichtzoekers zijn bijvoorbeeld echte wandelaars en ondernemen verder weinig activiteiten in de natuur.  Rustzoekers blijven graag dicht bij huis. Het is prettig als het gebied bekend is; echt nieuwe gebieden ontdekken is voor hen niet nodig. Het gaat om het ervaren van de rust. Inzichtzoekers willen in de natuur het hoofd leegmaken en drukte vermijden. Ze genieten van de natuur en het landschap; het liefst in al zijn ongereptheid. De stijlzoeker is graag actief bezig in de natuur. Ze zijn vaker dan gemiddeld actief en sportief bezig (mountainbiken, hardlopen) of zoeken de gezelligheid op (horeca, barbecue, waterrecreatie). Ook actief met de kinderen de natuur in doen zij graag.

De onderzoeksresultaten geven onder andere beleidsmakers en terreinbeherende organisaties, maar ook ondernemers meer zicht op hoe zij de verschillende natuurbezoekers het beste kunnen bedienen met recreatief aanbod, paden, routes en voorzieningen. 

Toolkit

Een aantal adviesbureaus hebben de resultaten van het onderzoek samen vertaald in een praktische toolkit met heldere inzichten en praktische toepassingsmogelijkheden. De toolkit gaat in op de motivaties, wensen en interesses over natuurbeleving door de ogen van zeven typen recreanten (leefstijlen). De focus ligt hierbij op opvallende resultaten ten opzichte van de andere leefstijlen. Een concreet stappenplan helpt om de resultaten te vertalen naar de praktijk. De resultaten én de toolkit zijn vanaf nu te vinden op app.leefstijlvinder.nl/toolkit/natuur (registratie gratis).

Over de Leefstijlvinder

De Leefstijlvinder Vakantie en Vrije tijd is een doelgroepsegmentatiemodel dat overheden, organisaties en ondernemers inzicht geeft in de vrijetijdswensen en -behoeften van Nederlanders. Het model bevat zeven leefstijlen die door onderzoeksbureau MarketResponse zijn beschreven. De Leefstijlvinder is ontwikkeld in opdracht van een aantal provincies, waaronder Overijssel. MarketingOost voert namens deze provincies en andere samenwerkende partijen zoals adviesbureaus en marketingorganisaties het beheer op en de regie over de Leefstijlvinder. 

In 2021 is dit model onderdeel geworden van het LDA activiteitenprogramma, om de online tool te versterken, de bekendheid van het model te vergroten en meer draagkracht te genereren.  

Trefwoorden: natuur, onderzoek, segmentatiemodellen, leefstijlen

||| Blogs |||

13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
30/11/17
Customer Journey “Teaching 3 weeks on Leisure & Events Management and Tourism in Shanghai”
De pre-exposure fase Een uitnodiging om les te gaan geven als visiting professors bij Shanghai N...
04/03/16
Richting geven aan de groei. Column Jos Vranken
In ieder nummer van Recreatie & Toerisme maakt de redactie ruimte vrij voor een Bedrijfscolumn. ...
23/11/15
Joie de vivre
Joie de vivre
23/11/15 · Onderzoek · Nienke van Boom | Lees meer
Vrijetijd - of ‘leisure’ - wordt vaak geassocieerd met plat vermaak, hedonistisch consumentisme...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

20/05/22
Consumentenvertrouwen mei extreem laag net als de koopbereidheid
Consumenten bleven in mei 2022 nagenoeg even negatief als in april, toen het consumentenvertrouwen n...
18/05/22
Aantal afgesloten reisverzekeringen stijgt hard
ING ziet de reislust duidelijk toenemen. Dit blijkt uit het aantal afgesloten reisverzekeringen in 2...
18/05/22
WK in Qatar niet populair onder Nederlanders
Het WK Voetbal 2022 ligt al lange tijd onder vuur, vanwege de mensenrechtensituatie in Qatar. Ruim d...
28/04/22
ANVR/GFK maart 2022: 6% meer boekingen dan in maart 2019
Ondanks de oorlog in Oekraïne is het aantal boekingen in maart 2022 6% hoger dan in maart 2019. Het...
26/04/22
Nieuw rapport van WTTC en JLL schetst de paraatheid van steden in de wereld voor duurzame groei van reizen en toerisme
In Manilla op de Filipijnen hebben De World Travel & Tourism Council (WTTC) en JLL vandaag het r...
21/04/22
Nederlanders reizen vaker in laagseizoen dan Belgen
Ruim 80% van de Nederlandse vakantiegangers tussen de 25 en 40 jaar boekt tussen de 1 en 3 laagseizo...
12/04/22
Verkeersslachtoffer met ernstig letsel is vaak fietser en ouder
Het aantal verkeersslachtoffers met ernstig letsel is in tien jaar tijd (2012-2021) met 18 procent gestegen, blijkt uit recent onderzoek van VeiligheidNL, kenniscentrum voor letselpreventie.
07/04/22
Inkomend toerisme uit Duitsland stijgt weer snel
Met de paasdagen voor de deur, start het toeristisch seizoen 2022 echt. Afgelopen twee jaar liep het inkomend toerisme een forse deuk op. Nu stijgt het aantal boekingen van buitenlandse toeristen en zeker het aandeel Duitse gasten veert op.