Geplaatst op: 10-12-2021
Auteur: Redactie
NRIT

Provincie Noord-Brabant steunt uitbreiding Vincentre

Provincie Noord-Brabant steunt uitbreiding Vincentre

Als onderdeel van een financieringsplan voor het Van Gogh erfgoed in Brabant heeft de provincie Noord-Brabant een lening van 2,5 miljoen euro verstrekt. Hiermee kan museum Vincentre in het begin van 2022 beginnen met de geplande uitbreiding.

Vincentre is in 2010 geopend en ontvangt jaarlijks 20.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. De afgelopen jaren bleek de capaciteit van het huidige museum te klein om de groei in het aantal bezoekers bij te kunnen benen. Naast het museum komt de uitbreiding in de vorm van een expressieve en eigentijdse versie van een langskap boerderij.

Museum van allure

Gedeputeerde Stijn Smeulders (Cultuur, Sport, Vrije tijd en Erfgoed) is trots op de stappen die nu in Nuenen worden gezet. "Samen met de bijdragen van gemeente Nuenen, de Brainport Regiodeal, ASML, Mondriaanfonds en veel lokale en regionale bedrijven wordt hier een museum van internationale allure gebouwd. Bijzonder dat we met zo’n Brabantbrede samenwerking en de dagelijkse energie van 160 vrijwilligers een groots eerbetoon aan Van Gogh kunnen realiseren. Dit draagt bij aan onze ambitie om Brabant voor zoveel mogelijk mensen een fijne en leuke plek te laten zijn. Om te wonen, te werken en te bezoeken.”

Architectenbureau diederendirrix uit Eindhoven ontwierp het plan, dat recht doet aan het dorpse en Brabantse karakter van toen en de hedendaagse kijk op duurzame en vernieuwende architectuur. De materiaalkeuze van de nieuwbouw sluit aan bij de voorkeur van Vincent van Gogh om natuurlijke en eerlijke materialen te gebruiken.

Vincents Lichtlab

Naast een vernieuwde vaste tentoonstelling, is er in de nieuwbouw ook ruimte voor een wisseltentoonstelling plus een interactieve belevenis rond het thema ‘licht’. Dit interactieve onderdeel wordt gerealiseerd in samenwerking met ASML. In Vincents Lichtlab gaan jong en oud op zoek naar perspectief en licht, net zoals Van Gogh dat in zijn tijd deed. Onder het motto licht is kleur, en kleur is licht, richten ASML en Van Gogh Brabant zich met dit educatieve Lichtlab op een jonge doelgroep. Op deze wijze wordt Museum Vincentre een kunsthistorisch museum waar ook creativiteit en technologie een logische plek krijgen in de Brainport-regio.

Van Gogh Nationaal Park

Met de nieuwe inrichting van Museum Vincentre wordt ook een duidelijke relatie gelegd met het Brabantse landschap waar Van Gogh zich zo mee verbonden voelde. Het unieke van het nieuwe museum wordt dat het straks nog meer kan worden ervaren als een centrum van waaruit het dorp en het omliggende landschap kan worden bezocht. Zo is het museum al het startpunt van de 435 km lange Van Gogh fietsroute en wordt het binnenkort ook het middelpunt van de Van Gogh Nationaal Park wandelroute door het omliggende landschap.

Van Gogh Brabant

Museum Vincentre vormt met de erfgoedlocaties in Zundert, Etten-Leur, Tilburg en Het Noordbrabants Museum in Den Bosch de keten die het levensverhaal van Van Gogh in Brabant vertelt. De Van Gogh Sites Foundation die onder de naam Van Gogh Brabant onder het publiek bekend is, blijft de komende jaren private financiers en fondsen werven om de kwaliteit en de betekenis van het Van Gogh erfgoed in Nuenen en in de rest van Brabant te kunnen versterken. Volgens Frank van den Eijnden, directeur Van Gogh Brabant zijn de investeringen voor een beter cultureel en internationaal aansprekend aanbod essentieel voor de regio. "Een sterk groeiende economie heeft een aantrekkelijk cultuuraanbod en een fijne groene omgeving nodig. Het levensverhaal, het werk en het erfgoed van Van Gogh heeft alles in zich om deze kwaliteiten te kunnen uitstralen”.  

Topics:Cultuur
Trefwoorden: cultuur, musea, bezoekerscentra, noord-brabant

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
22/10/19
Pleasure for all; ook Amerikaanse toestanden in Nederland …?
Autistische Amerikaan klaagt Disney aanDe Tampabay Times kopt op 2 oktober jl. ‘Man with Auti...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

19/01/22
Openings- en herstelplan voor culturele sector
Op woensdag 19 januari 2022 wordt het openings- en herstelplan van de Taskforce culturele en creatieve sector bekend gemaakt.
18/01/22
Musea dicht en sport open. Tijdelijk worden musea sportlocaties
Verschillende musea openen woensdag 19 januari op ludieke wijze om ruimte te geven aan (mentale) fitheid. Het is een protestactie tegen de ongelijkheid in de versoepelingen. Waarom mag de sport wel open en de veilige musea niet?
16/01/22
Bioscopen verliezen meer dan helft van bezoek
Bioscopen hebben een historisch slecht jaar achter de rug. Nog slechter dan het al dramatische 2020. Hoe zien de cijfers eruit en hoe reageert de branche?
13/01/22
Nieuwe landmark voor Nederland Zeesluis IJmuiden (de grootste zeesluis in de wereld)
Iedere toerist die Panama bezoekt wil waarschijnlijk ook het beroemde kanaal even zien. Zal straks i...
10/01/22
Kasteel Beverweerd bedreigd
De Nederlandse Kastelenstichting en Erfgoedvereniging Bond Heemschut maken zich ernstige zorgen over de aantasting van het rijksmonumentale ensemble van kasteel Beverweerd. Het park wordt aangetast.
02/01/22
Zuiderzeemuseum zet eerste crowdfundingactie op
Het Zuiderzeemuseum heeft voor het eerst in zijn geschiedenis een crowdfundingactie opgestart. Aanleiding hiervoor is een bijzonder object; een houten maquette van het buitenmuseum, die al bijna 20 jaar lang in het depot is opgeslagen. Het museum wil de maquette graag restaureren, verlevendigen én op de 75ste verjaardag in 2023 weer presenteren aan zijn bezoekers.
17/12/21
Franeker wordt sterrenstad
Grote kans dat het Eise Eisinga Planetarium in 2023 tot Unesco werelderfgoed wordt uitgeroepen. Ondertussen is de stad Franeker bezig om zich meer te laten zien als sterrenstad en daarvoor is de hulp ingeroepen van ontwerper Daan Roosegaarde.
16/12/21
Eise Eisinga Planetarium voorgedragen voor Werelderfgoed
Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker voordragen voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. De minister legt ook het verband met de binnenstad van Franeker.