Geplaatst op: 08-12-2021
Auteur: Peter Bekkering
NRIT

Kees van der Most ziet grotere rol alleenstaanden, meer korte breaks en meer onthaasten

Kees van der Most ziet grotere rol alleenstaanden, meer korte breaks en meer onthaasten

Omdat er steeds meer eenpersoonshuishouders komen, kiezen steeds meer mensen ervoor om hun vakantie alleen door te brengen of alleen vrijetijdsactiviteiten te ondernemen. Dat zei Kees van der Most, directeur Trends & Tourism, tijdens een interview met Marc Gerlings van NRIT op de Recreatie Vakbeurs 2021 in Hardenberg. Op die beurs speelden onder andere de eenpersoons Tiny Houses op deze trend in.

Van der Most vindt het goed dat vrijetijdsondernemers op deze trend inspelen, maar waarschuwt tegelijkertijd voor te hoge verwachtingen. "Er zal namelijk altijd een groot deel van de alleenstaanden zijn, die ervoor kiest om vrijetijdsbesteding toch samen te doen. Want het sociale, het beleven en het elkaar ontmoeten blijven belangrijke aspecten van vrije tijd en vakantie.”

Een tijdje geleden bracht Van der Most de ‘Toekomstvisie Nederlandse vrijetijdsmarkt 2030’ uit over de Nederlandse vrijetijdsmarkt met een focus op dagrecreatie. Een van de belangrijkste conclusies daarin was dat de markt in de periode 2020-2030 blijft groeien, van 3,6 miljard activiteiten naar zo’n 4 miljard, in een tempo van 1 procent per jaar. "Je ziet ook dat de consument graag meer vrije tijd wil en er vaker op uit zou willen gaan. Daarvoor is meer vrije tijd en meer geld nodig. Onderzoek laat echter ook zien dat die vrije tijd niet echt zal toenemen. En ook de koopkracht niet. Dus zal dat een rem zetten op al te sterke groei.”

Corona zal volgens Van der Most op een aantal terreinen een blijvende impact hebben op de vrijetijdssector. "Zo zie je dat mensen omdat ze meer gaan thuiswerken ook vaker overdag vrijetijdsactiviteiten zullen gaan doen. Ook zie je dat dan de behoefte om buiten de deur vrije tijd door te brengen veel groter is. Mensen willen veranderen van omgeving en mensen ontmoeten.” Van der Most verwacht dat er ook meer korte vrijetijdsmomenten gedurende de dag zullen zijn. "Dat zal vooral een stimulans zijn voor recreatie dichtbij. Om die reden verwacht ik ook dat wandelen en fietsen alleen maar populairder zal worden. Ze zijn laagdrempelig, je kunt ze ook alleen doen en je hoeft er niets voor te plannen. In die ontwikkeling past ook de ontwikkeling van de ’15 minuten’-stad met veel voorzieningen op korte afstand.”

Juist omdat de consument aangeeft er graag meer op uit te willen, ziet Van der Most veel mogelijkheden voor de vrijetijdssector om die ontmoetingen te faciliteren in bijvoorbeeld horeca, wellnesscentrum of bioscoop. "Ik zie daarvan ook al mooie voorbeelden. Zoals de horeca met lange tafels waarbij alleenstaanden met anderen aan een lange tafel kunnen zitten. Of het Parktheater in Eindhoven die het laagdrempeliger wil maken om alleen naar het theater te gaan. Ze ontvangen alleenstaanden met een gastvrouw en brengen hen vervolgens in contact met andere mensen.”

Een andere trend die in de Toekomstvisie naar voren kwam is dat we nog meer gaan onthaasten. "Uit onderzoek kwam naar voren dat maar liefst twee derde van de consumenten op zoek is naar meer rust en balans in het leven. Vrije tijd kan daar een belangrijke rol in spelen en het is niet voor niets dat je nu ziet dat zaken als wandelen in de natuur, wellness en yoga nu heel populair zijn.”Trefwoorden: dagrecreatie, vakanties, vrijetijdsbesteding

||| Blogs |||

02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/01/22
Giftcard van het jaar 2021 / 2022
Gister werd de Giftcard van het Jaar Verkiezing 2021/2022 gepresenteerd. De VVV Cadeaukaart kwam als winnaar tevoorschijn in de categorie Multi Keuze Cadeaukaart. De kaart VVV Lekkerweg won de titel in de categorie Dagje, Avondje Uit. In de categorie Overnachten & Reizen won WeekendjeWeg Cadeau Card.
26/01/22
Gastvrijheidssector optimistisch over versoepelingen maar verdeeldheid in cultuursector
Optimisme heerst in de gastvrijheidssector maar tegelijkertijd lijkt het erop dat het herstel nog lang zal duren. “Opluchting en voorzichtig optimisme”, aldus Kees van Wijk, voorzitter Gastvrij Nederland, in reactie op de versoepelingen. “Ondernemers uit onze sector zien er enorm naar uit om te ondernemen. Dat willen ze toch het liefste doen.” Zo positief zijn niet alle reacties uit de cultuursector.
25/01/22
Nieuwe cursus gastheren van het landschap
In de regio Volkerak-Zoommeer in de Zuidwestelijke delta van Nederland start binnenkort een cursus Gastheer van het Landschap. Deze cursus is bedoeld voor recreatieondernemers die hun gasten nog beter willen voorlichten. De gebiedsorganisatie Waterpoort organiseert de cursus samen met IVN.
24/01/22
Exclusief voor leden
Groei winkels zakt iets tot 2,5% in 2022
Dat is de verwachting van bank ING. Beleidsmakers en DMO's hebben te maken met de ontwikkeling van het winkelbestand in hun steden of regio's. Dit blijft achteruitgaan. ING meldt dat meerdere winkels niet meer terugkeren en dat heeft alles te maken met de groei van online verkoop. Online, daar zit de groei.
21/01/22
Financiering winnen voor je project met Karel de Grote Prijs
Ben je tussen 16 en 30 jaar en werk je aan een project met een Europese dimensie? Meld je aan voor de Karel de Grote-prijs en wie weet win je financiering om je project verder uit te werken.
18/01/22
Musea dicht en sport open. Tijdelijk worden musea sportlocaties
Verschillende musea openen woensdag 19 januari op ludieke wijze om ruimte te geven aan (mentale) fitheid. Het is een protestactie tegen de ongelijkheid in de versoepelingen. Waarom mag de sport wel open en de veilige musea niet?
17/01/22
Exclusief voor leden
Leisurelands beleeft relatief goed jaar 2021
In 2021 bezochten ruim 3,6 miljoen bezoekers de recreatiegebieden van beheerder Leisurelands. Iets minder dan in 2020, toen de teller 4 miljoen bezoekers uitkwam. De daling in bezoekersaantallen is het gevolg van een zomer met aanzienlijk minder zonnige dagen dan in 2020. Toch is Leisurelands blij dat ze in deze tijd van veel binnen zitten een veilige uitvlucht kan bieden aan bezoekers uit de regio.
14/01/22
Fietsers helpen met boomveren
Al ruim een half jaar staat er een rij boomveren langs het fietspad bij bedrijventerrein Remmerden (N225) in Rhenen. En ze zorgen voor positieve reacties, blijkt uit een tussentijds onderzoek onder 40 langsrijdende fietsers.