Geplaatst op: 08-12-2021
Auteur: Peter Bekkering
NRIT

Kees van der Most ziet grotere rol alleenstaanden, meer korte breaks en meer onthaasten

Kees van der Most ziet grotere rol alleenstaanden, meer korte breaks en meer onthaasten

Omdat er steeds meer eenpersoonshuishouders komen, kiezen steeds meer mensen ervoor om hun vakantie alleen door te brengen of alleen vrijetijdsactiviteiten te ondernemen. Dat zei Kees van der Most, directeur Trends & Tourism, tijdens een interview met Marc Gerlings van NRIT op de Recreatie Vakbeurs 2021 in Hardenberg. Op die beurs speelden onder andere de eenpersoons Tiny Houses op deze trend in.

Van der Most vindt het goed dat vrijetijdsondernemers op deze trend inspelen, maar waarschuwt tegelijkertijd voor te hoge verwachtingen. "Er zal namelijk altijd een groot deel van de alleenstaanden zijn, die ervoor kiest om vrijetijdsbesteding toch samen te doen. Want het sociale, het beleven en het elkaar ontmoeten blijven belangrijke aspecten van vrije tijd en vakantie.”

Een tijdje geleden bracht Van der Most de ‘Toekomstvisie Nederlandse vrijetijdsmarkt 2030’ uit over de Nederlandse vrijetijdsmarkt met een focus op dagrecreatie. Een van de belangrijkste conclusies daarin was dat de markt in de periode 2020-2030 blijft groeien, van 3,6 miljard activiteiten naar zo’n 4 miljard, in een tempo van 1 procent per jaar. "Je ziet ook dat de consument graag meer vrije tijd wil en er vaker op uit zou willen gaan. Daarvoor is meer vrije tijd en meer geld nodig. Onderzoek laat echter ook zien dat die vrije tijd niet echt zal toenemen. En ook de koopkracht niet. Dus zal dat een rem zetten op al te sterke groei.”

Corona zal volgens Van der Most op een aantal terreinen een blijvende impact hebben op de vrijetijdssector. "Zo zie je dat mensen omdat ze meer gaan thuiswerken ook vaker overdag vrijetijdsactiviteiten zullen gaan doen. Ook zie je dat dan de behoefte om buiten de deur vrije tijd door te brengen veel groter is. Mensen willen veranderen van omgeving en mensen ontmoeten.” Van der Most verwacht dat er ook meer korte vrijetijdsmomenten gedurende de dag zullen zijn. "Dat zal vooral een stimulans zijn voor recreatie dichtbij. Om die reden verwacht ik ook dat wandelen en fietsen alleen maar populairder zal worden. Ze zijn laagdrempelig, je kunt ze ook alleen doen en je hoeft er niets voor te plannen. In die ontwikkeling past ook de ontwikkeling van de ’15 minuten’-stad met veel voorzieningen op korte afstand.”

Juist omdat de consument aangeeft er graag meer op uit te willen, ziet Van der Most veel mogelijkheden voor de vrijetijdssector om die ontmoetingen te faciliteren in bijvoorbeeld horeca, wellnesscentrum of bioscoop. "Ik zie daarvan ook al mooie voorbeelden. Zoals de horeca met lange tafels waarbij alleenstaanden met anderen aan een lange tafel kunnen zitten. Of het Parktheater in Eindhoven die het laagdrempeliger wil maken om alleen naar het theater te gaan. Ze ontvangen alleenstaanden met een gastvrouw en brengen hen vervolgens in contact met andere mensen.”

Een andere trend die in de Toekomstvisie naar voren kwam is dat we nog meer gaan onthaasten. "Uit onderzoek kwam naar voren dat maar liefst twee derde van de consumenten op zoek is naar meer rust en balans in het leven. Vrije tijd kan daar een belangrijke rol in spelen en het is niet voor niets dat je nu ziet dat zaken als wandelen in de natuur, wellness en yoga nu heel populair zijn.”



Trefwoorden: dagrecreatie, vakanties, vrijetijdsbesteding

CELTH
 






||| Nieuws |||

17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
17/04/24
Jaarverslag Koninklijke Jaarbeurs 2023
Na een periode van drie moeizame coronajaren is er weer behoefte om elkaar te zien en te ontmoeten. Koninklijke Jaarbeurs publiceerde deze week het jaarverslag 2023. Jaarbeurs is weer volop in bedrijf.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Uitstoot industrie omlaag maar luchtvaart omhoog
In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. In tegenstelling tot de luchtvaart die noteerde een stijging van 11%.
15/04/24
Inchecken met betaalpas in buurtbus
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van vervoerder Arriva.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...