Geplaatst op: 07-12-2021
Auteur: NRIT redactie

Enkele reistrends voor 2022

Enkele reistrends voor 2022
Met nog een kleine maand te gaan, klopt het jaar 2022 aan de deur. We zijn veel bezig met trends en ontwikkelingen. Een paar opvallende en ook vreemde trends zetten we alvast bij elkaar. 

Desondanks is het alsnog lastig om de toekomst van reizen te voorspellen, zeker tijdens de pandemie, wat voor veel onzekerheid zorgt in de toerismesector. Dit is natuurlijk wel van belang. Als je zelf op reis wilt, wil je immers zeker weten dat je reis door kan gaan. Ook voor de gasten die je ontvangt in je Airbnb of vakantiepark is dit het geval. Helaas kun je hier niet voor verzekerd worden, zoals je wel kunt doen met een opstalverzekering bij je eigen huis. Alsnog is het van belang om de onderstaande trends te kennen als je in de sector werkt.  

Pleziervluchten 

Voor aerofielen is simpelweg in een vliegtuig zitten, ontspannen terwijl ze de wolken aanschouwen, iets om te missen tijdens de pandemie. Sommige luchtvaartmaatschappijen realiseren zich echter dat in plaats van hun vliegtuigen aan de grond te laten, op het hoogtepunt van de lockdown zaten er 16.000 vliegtuigen ongebruikt op de Tarmac, ze 'vluchten naar nergens' kunnen uitvoeren. De trend naar 'pleziervluchten' begon in de zomer in de regio AziĆ«-Pacific, waar luchtvaartmaatschappijen als ANA, EVA Air en Qantas passagiers begonnen te verwelkomen aan boord van rondvluchten. EVA Air vloog een Hello Kitty-themavlucht vanuit Taipei met eten gemaakt door drie-Michelin-sterrenchef Motokazu Nakamura, terwijl het Australische Qantas passagiers uitnodigde voor een zeven uur durende reis vanuit Sydney, met lage fly-by's van het Great Barrier Reef, Uluru en Byronbaai. 

Natuurbehoud

De gezondheidscrisis van Covid-19 heeft een rimpeleffect op elk aspect van ons leven en onze planeet. Als het gaat om natuurbehoud, heeft een gebrek aan bezoekers aan safarireservaten in Afrika bijvoorbeeld tot gevolg gehad dat de stroperij stopt omdat er geen geld is om rangers te betalen. Als reactie op het probleem heeft het hoogwaardige avontuurlijke reisbedrijf Pelorus de Pelorus Foundation gelanceerd, een nieuwe liefdadigheidsinstelling voor natuurbehoud met als doel het beschermen, behouden en promoten van bedreigde dieren in het wild en natuurlijke habitats over de hele wereld. In de zomer debuteerde luxe touroperator Yonder met routes die speciaal waren ontworpen om lokale gemeenschappen en dieren te helpen. Deze omvatten reizen naar India's Ranthambore National Park om samen te werken met een NGO genaamd Tiger Watch.

Glampervans

Volgens peer-to-peer camperverhuurbedrijf RVshare is het aantal boekingen tussen september en november 2020 met 166 procent op jaarbasis gestegen. Hoe komt dit? Met reisbeperkingen die mensen dwingen om binnenlandse vakanties te nemen, is reizen over de weg de voor de hand liggende keuze in het virale tijdperk, omdat in je eigen voertuig de meeste veiligheid biedt. Bovendien geeft het een heerlijk gevoel van vrijheid na een lange periode van thuis zijn. Zoals Globetrender voorspelde in zijn Future of Luxury Travel Forecast: 2020-2025, worden 'supercharged roadtrips' een ware rage. Koken, slapen en douchen in je eigen glampervan is het summum van zelfvoorziening en er komen mooie gepimpte voertuigen op de markt voor degenen die ze kunnen betalen. De GlamperRV is hier een goed voorbeeld van. 
Trefwoorden: trends, reizen

||| Blogs |||

12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...
28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

19/08/22
Hoe positioneer je je regio als wijnbestemming?
Dmo Visit Zuid-Limburg positioneert de regio graag als wijngebied. Dat doet het met routes maar om de beleving van wijn naar een hoger niveau te brengen gebeurt dat ook door lichte ondersteuning in pr van het tijdelijk Wijnrestaurant op het Land.
19/08/22
Exclusief voor leden
Hiswa te Water 2022 biedt grote diversiteit
Directeur Arjen Rahusen van de Hiswa te Water is trots dat de beurs van dit jaar alle records van de voorgaande edities in Lelystad zal verbreken. "Na twee verloren Corona jaren is het fijn dat de bedrijven in de watersport zich loyaal hebben getoond en massaal op de beurs hebben ingeschreven."
19/08/22
Inflatie raakt consument steeds harder
De Nederlandse economie is sterk uit de coronacrisis gekomen bleek twee dagen geleden uit CBS-cijfers over het eerste halfjaar maar CPB waarschuwt nu voor hoge inflatie en dat kan van invloed zijn op de aanschaf van reizen en dagjes uit.
18/08/22
Recreatiegebied Park Vliegbasis Soesterberg internationaal in beeld door Vuelta
Op zaterdag 20 augustus komt La Vuelta (Ronde van Spanje) naar Utrecht. Het wielerpeloton doorkruist het Utrechtse landschap en een tussensprint ligt precies op de oude vliegbasis Soesterberg.
18/08/22
Noord-Holland zoekt projecten voor Circulaire Innovatie Top 20
Provincie Noord-Holland zoekt circulaire innovaties voor de eerste editie van de Noord-Hollandse Circulaire Innovatie Top 20.
17/08/22
38% Ondernemers ervaart belemmering door personeelstekort
Ondernemer zijn is al een intensieve klus maar door het personeelstekort stijgen de zorgen bij deze mensen die zo belangrijk zijn voor de economie. Extra reden tot zorg, de kosten stijgen.
16/08/22
Arcadia trekt meer bezoeken dan verwacht (800.000)
Gisteravond werd de eerste editie van de triƫnnale Arcadia afgesloten tijdens een drukbezochte slotperformance van het wandelende bos, Bosk. 800.000 bezoeken trok deze culturele honderddaagse.
16/08/22
Exclusief voor leden
Luchthaven Eindhoven kan door met vliegverkeer ook bij dichte mist
Luchthaven Eindhoven kon bij dichte mist niet door met de dagelijkse operatie door het ontbreken van hogere categorie Instrument Landing System.