Geplaatst op: 07-12-2021
Auteur: Ton Vemeulen
NRIT

Particuliere toeristische verhuur verschuift van stad naar regio

Particuliere toeristische verhuur verschuift van stad naar regio
Afbeelding van InstagramFOTOGRAFIN via Pixabay

Het toeristisch verhuren van woningen was lange tijd vooral een stedelijk fenomeen, maar hier is de laatste jaren verandering in gekomen. Airbnb is nu ook in kleinere (landelijke) gemeentes doorgedrongen, de coronacrisis heeft dit proces versneld. Dat blijkt uit onderzoek van de Expertpool Toeristische Verhuur Woonruimte in Noord-Holland naar Airbnb en Vrbo. 

Noord-Holland heeft in Nederland relatief veel aanbod aan particulier te verhuren woonruimte voor toeristen. Met 24.615 actieve accommodaties in 2020 bevindt ruim één derde van het totaal aantal accommodaties in Nederland (65.698 in 2020) zich in de provincie. De Noord-Hollandse accommodaties werden in 2020 in totaal 1,48 miljoen nachten gereserveerd. Daarmee zijn ze goed voor 8,3% van het totaal aantal overnachtingen in de provincie. Tussen 2019 en 2020 namen zowel het aantal accommodaties (-30%) als het aantal gereserveerde nachten (-55%) af. 

Grote verschillen

Uit het onderzoek bleken er grote verschillen te bestaan tussen gemeenten. In het merendeel van de gemeenten in Noord-Holland Noord nam bijvoorbeeld het aantal accommodaties juist toe. Ook is de afname van het aantal gereserveerde nachten langs de Noordzeekust beduidend lager dan in de gemeenten rond Amsterdam. Er zijn ook verschillen in de types accommodaties die worden aangeboden in gemeenten. In gemeenten rond Amsterdam is bijvoorbeeld het aandeel kamers veel groter. In Noord-Holland Noord bevindt een groot deel van de accommodaties zich op of rond vakantieparken. In totaal maakt naar schatting 18% van alle aangeboden accommodaties onder de reguliere toeristische verhuursector. 

ParticuliereVerhuurNoord-Holland

Meerderheid verhuurt 1 eenheid voor minder dan 60 nachten

De meerderheid van de aanbieders van accommodaties (zo’n 86%) verhuurt slechts één woning of kamer die wordt aangeboden. Ook verhuurde in 2020 meer dan de helft van de accommodaties voor minder dan 60 nachten. Opvallend is dat slechts een kleine groep van zeer actieve accommodaties het grootste gedeelte van het aantal overnachtingen voor hun rekening neemt. Accommodaties die meer dan 120 nachten werden verhuurd waren bijvoorbeeld in Noord-Holland Noord goed voor 54% van alle overnachtingen, in de Metropoolregio Amsterdam bedroeg dit aandeel 45%.

Link: https://www.stedplan.nl/project/airbnb-monitor-noord-holland-grote-verschillen-tussen-gemeenten/
Trefwoorden: horeca, particuliere verhuur, airbnb, noord-holland, onderzoek

||| Blogs |||

13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
30/11/17
Customer Journey “Teaching 3 weeks on Leisure & Events Management and Tourism in Shanghai”
De pre-exposure fase Een uitnodiging om les te gaan geven als visiting professors bij Shanghai N...
04/03/16
Richting geven aan de groei. Column Jos Vranken
In ieder nummer van Recreatie & Toerisme maakt de redactie ruimte vrij voor een Bedrijfscolumn. ...
23/11/15
Joie de vivre
Joie de vivre
23/11/15 · Onderzoek · Nienke van Boom | Lees meer
Vrijetijd - of ‘leisure’ - wordt vaak geassocieerd met plat vermaak, hedonistisch consumentisme...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

18/01/22
Wat heeft de Landelijke Data Alliantie in 2021 bereikt?
Wat heeft de Landelijke Data Alliantie in 2021 bereikt?
17/01/22
Beekdaelen-fietsroute het populairst in 2021
In januari is het traditiegetrouw tijd om terug te kijken naar de resultaten van het afgelopen jaar....
17/01/22
Exclusief voor leden
Leisurelands beleeft relatief goed jaar 2021
In 2021 bezochten ruim 3,6 miljoen bezoekers de recreatiegebieden van beheerder Leisurelands. Iets minder dan in 2020, toen de teller 4 miljoen bezoekers uitkwam. De daling in bezoekersaantallen is het gevolg van een zomer met aanzienlijk minder zonnige dagen dan in 2020. Toch is Leisurelands blij dat ze in deze tijd van veel binnen zitten een veilige uitvlucht kan bieden aan bezoekers uit de regio.
16/01/22
Onderzoek naar belevingswaarde van bomen met Virtual Reality
Wat is volgens de Nederlander de meest attractieve boom voor de leefomgeving? Wageningen Universiteit onderzocht dat met Virtual Reality.
13/01/22
Aantal faillissementen in 2021 historisch laag
In december 2021 zijn er voor zittingsdagen gecorrigeerd 30 bedrijven, exclusief eenmanszaken, minder failliet verklaard dan in november, meldt het CBS. Met het decembercijfer is ook het cijfer voor hele jaar bekend. In 2021 zijn volgens voorlopige cijfers 1.536 bedrijven failliet verklaard. Dat is het op een na laagste aantal sinds de start van de statistiek in 1981.
05/01/22
LDA pilot: realtime inzicht in vrijetijdsgedrag mogelijk
Het is mogelijk om realtime inzicht te krijgen in het vrijetijdsgedrag van de Nederlanders. Dat blijkt uit een pilot van de Landelijke Data Alliantie (LDA) met het Nederlands Verplaatsingspanel.
03/01/22
Goede zomer lichtpuntje voor recreatiesector Utrechtse Heuvelrug
Net als vorig jaar beleefde de toeristische sector op de Heuvelrug in 2021 een moeilijk jaar. Dat bl...
21/12/21
Leefstijlvinder brengt verschillen in natuurbeleving in kaart
Niet alle natuurbezoekers zijn gelijk. Het natuurbelevingsonderzoek, dat online werd uitgevoerd onder 1.500 respondenten, laat zien dat de zeven doelgroepen die binnen de Leefstijlvinder worden onderscheiden, verschillende motieven en wensen hebben ten aanzien van het bezoeken van natuurgebieden. Om op die diverse wensen in te spelen is een toolkit ontwikkeld.