Geplaatst op: 07-12-2021
Auteur: Ton Vemeulen
NRIT

Particuliere toeristische verhuur verschuift van stad naar regio

Particuliere toeristische verhuur verschuift van stad naar regio
Afbeelding van InstagramFOTOGRAFIN via Pixabay

Het toeristisch verhuren van woningen was lange tijd vooral een stedelijk fenomeen, maar hier is de laatste jaren verandering in gekomen. Airbnb is nu ook in kleinere (landelijke) gemeentes doorgedrongen, de coronacrisis heeft dit proces versneld. Dat blijkt uit onderzoek van de Expertpool Toeristische Verhuur Woonruimte in Noord-Holland naar Airbnb en Vrbo. 

Noord-Holland heeft in Nederland relatief veel aanbod aan particulier te verhuren woonruimte voor toeristen. Met 24.615 actieve accommodaties in 2020 bevindt ruim één derde van het totaal aantal accommodaties in Nederland (65.698 in 2020) zich in de provincie. De Noord-Hollandse accommodaties werden in 2020 in totaal 1,48 miljoen nachten gereserveerd. Daarmee zijn ze goed voor 8,3% van het totaal aantal overnachtingen in de provincie. Tussen 2019 en 2020 namen zowel het aantal accommodaties (-30%) als het aantal gereserveerde nachten (-55%) af. 

Grote verschillen

Uit het onderzoek bleken er grote verschillen te bestaan tussen gemeenten. In het merendeel van de gemeenten in Noord-Holland Noord nam bijvoorbeeld het aantal accommodaties juist toe. Ook is de afname van het aantal gereserveerde nachten langs de Noordzeekust beduidend lager dan in de gemeenten rond Amsterdam. Er zijn ook verschillen in de types accommodaties die worden aangeboden in gemeenten. In gemeenten rond Amsterdam is bijvoorbeeld het aandeel kamers veel groter. In Noord-Holland Noord bevindt een groot deel van de accommodaties zich op of rond vakantieparken. In totaal maakt naar schatting 18% van alle aangeboden accommodaties onder de reguliere toeristische verhuursector. 

ParticuliereVerhuurNoord-Holland

Meerderheid verhuurt 1 eenheid voor minder dan 60 nachten

De meerderheid van de aanbieders van accommodaties (zo’n 86%) verhuurt slechts één woning of kamer die wordt aangeboden. Ook verhuurde in 2020 meer dan de helft van de accommodaties voor minder dan 60 nachten. Opvallend is dat slechts een kleine groep van zeer actieve accommodaties het grootste gedeelte van het aantal overnachtingen voor hun rekening neemt. Accommodaties die meer dan 120 nachten werden verhuurd waren bijvoorbeeld in Noord-Holland Noord goed voor 54% van alle overnachtingen, in de Metropoolregio Amsterdam bedroeg dit aandeel 45%.

Link: https://www.stedplan.nl/project/airbnb-monitor-noord-holland-grote-verschillen-tussen-gemeenten/
Trefwoorden: horeca, particuliere verhuur, airbnb, noord-holland, onderzoek

||| Blogs |||

08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

20/01/22
Exclusief voor leden
15% zzp'ers duikt onder sociaal minimum
De zzp'ers in de culturele, horeca en reissector hebben het zwaar. Over de hele breedte denken de zelfstandigen zonder personeel om te stoppen.
16/01/22
ING: 2022 nog zwaar jaar voor de horeca
Hoe is het de Nederlandse horeca in 2021 vergaan en wat is het perspectief? ING gaat in haar nieuwste sectorupdate daarop in.
12/01/22
Genomineerden Foodservice Award 2022
De genomineerden voor de ‘Foodservice Award 2022’ verkiezing zijn bekend. Twintig foodservice bedrijven maken kans op een (categorie)prijs. Tijdens deze bijzondere editie, waarbij de meeste deelnemers (gedeeltelijk) gesloten zijn geweest, is er meer dan 21.000 keer gestemd.
07/01/22
KHN aan nieuwe kabinet: Horeca klaar voor verantwoorde heropening
De horeca kan per direct, maar anders uiterlijk 15 januari veilig open. Koninklijke Horeca Nederland...
03/01/22
Airbnb gaat toeristenbelasting voor vakantieverhuur innen en afdragen aan gemeente Den Haag
Vanaf 1 januari 2022 gaat Airbnb automatisch toeristenbelasting innen en afdragen aan de gemeente De...
30/12/21
Respons van vrijetijdsbedrijven op sociale media weer lager
Hoe reageren vrijetijdsbedrijven op vragen van consumenten op sociale media? De Breda University of Applied Sciences nam de proef op de som.
28/12/21
Partner voor Hotels for Trees
Blycolin wordt Founding Partner van Hotels for Trees. De internationale aanbieder in linnenservice voor de hospitality branche biedt de stichting financiële steun ten behoeve van de verdere Europese groei. Verder zal Blycolin het concept gaan promoten onder haar meer dan 2.000 hotelklanten.
21/12/21
Deliveroo bezorgers vallen onder cao
Maaltijdbezorgers van Deliveroo vallen onder de cao Beroepsgoederenvervoer, oordeelt de rechter in hoger beroep in een zaak die FNV tegen het bedrijf aanspande.