Geplaatst op: 06-12-2021
Auteur: Peter Bekkering
NRIT

Transities in de verblijfseconomie

Transities in de verblijfseconomie

Han Verheijden gaat samen Merlijn Pietersma van ZKA en Wander Groot van Leisure Brains, begin 2022 een cursus recreatieve projectontwikkeling opzetten voor gemeenten en recreatieondernemers. Dat vertelde hij tijdens een interview met Marc Gerlings van NRIT op de Recreatie Vakbeurs 2021 in Hardenberg. Daarbij kwamen ook de transities in de verblijfseconomie aan de orde.

Verheijden lichtte het initiatief toe: "Je kunt in deze branche pas goed handelen als je het verdienmodel van andere partijen door hebt. In de recreatiesector heb je het dan bijvoorbeeld over vastgoedpartijen, maar ook over andere ketenpartijen. Hun verdienmodel is voor gemeenten maar ook voor exploitanten vaak helemaal niet transparant. Dus zijn ze afhankelijk van de kreten van de tegenpartij en dat zorgt voor wantrouwen. En voor langere trajecten omdat er weer nieuw onderzoek moet komen. Wij willen dat verdienmodel nu wel transparant maken, zodat gemeenten en exploitanten vervolgens hun eigen speelruimte kunnen bepalen.

Verheijden houdt zich met Verheijden Concepten bezig met conceptontwikkeling in met name attracties en verblijfsaccommodaties. Hij ging aan de hand van een voorbeeld bij de Loosdrechtse Plassen in op het vormgeven van de samenwerking en integratie tussen enerzijds het landschap en anderzijds de ondernemer. "Mijn strategie daarbij is dat aan de ene kant de natuur de ondernemer de kans geeft zijn bedrijf te ontwikkelen. Daarbij doel ik zowel op het gebied van flora en fauna als op het gebied van accommodaties. Maar ook op het gebied van het ‘opvoeden’ van de gasten van de accommodaties. Aan de andere kant vraag ik ook aan natuurbeheerders om meer ruimte te geven aan echte ecolodges, die bedoeld zijn voor kort verblijf. Het gaat dan nadrukkelijk niet om veredelde stacaravans, maar wel om accommodaties van duurzame materialen die ook qua design echt één zijn met de natuur. Als ondernemers dat doen, verhogen ze ook het draagvlak bij natuurbeheerders.”

De laatste jaren krijgt Verheijden steeds meer opdrachten voor plannen en projecten met een sterk hybride karakter. "Campings worden vakantieparken, vakantieparken worden hotels en hotels worden meer vakantieparken.” Hij heeft ook wel een verklaring: "Hotels, zeker in de provincie, hebben eigenlijk al sinds de kredietcrisis veel in de zakelijke markt verloren. Dat betekent dat ze veel meer zijn aangewezen op leisure, die sinds de coronacrisis ook steeds meer binnenlands is. Daarom gaan de hotels zich spiegelen aan de vakantieparken, met hun sfeer en gerichtheid op gezinnen. Tegelijkertijd zie ik ook steeds meer vakantieparken met hotelservice.” Verheijden vindt het terecht dat die richting wordt ingeslagen omdat de consument ernaar vraagt, maar ziet het wel als zijn taak om daarin een balans te vinden. "Je kunt namelijk wel zeggen als vakantiepark dat je hotelservice wilt bieden, maar daarmee ben je nog geen hotelexploitant. Daarom let ik ook op de haken en ogen die het met zich meebrengt.” Voor hotels ziet Verheijden daarnaast mogelijkheden om in een parkomgeving een medium-versie van wellness aan te bieden. Niet te beperkt, maar zeker ook niet te massaal zoals bij grote thermencomplexen.

Omdat in de leisuremarkt de kosten van arbeid sneller stijgen dan de omzetmarges en er bovendien een krapte is op de arbeidsmarkt, pleitte Verheijden ervoor om te kijken naar arbeidsextensievere formules en om meer te letten op efficiencyverbetering. "Het inzetten van de QR-code is een mooi voorbeeld daarvan. Mensen vinden het leuk en het scheelt arbeidskrachten.”

Vooruitkijkend naar de komende tien jaar, heeft Verheijden nog een aantal tips voor ondernemers in de leisurebranche: "Thematiseer niet teveel, bijvoorbeeld met wellness, sport of golf, want het maakt je kwetsbaar. Een tweede tip is: begin op tijd met je bedrijfsopvolging. Als je ouder wordt, wordt je namelijk ook risicomijdender, bovendien pak je niet meer elke trend even gemakkelijk op. En dat heeft als risico dat je bedrijf verouderd en dat het dus voor een opvolger moeilijker is om het over te nemen.”


Trefwoorden: beleid, verblijfsrecreatie, vakantieparken, financiering, exploitatie

CELTH
 






||| Nieuws |||

12/04/24
Bas Maes gedeputeerde Brabant voor vrijetijdseconomie
Bas Maes (SP) is benoemd als gedeputeerde voor de provincie Noord-Brabant. Bas Maes zal zich voor de komende 3 jaar van deze bestuursperiode inzetten voor de portefeuille Energie, Cultuur, Sport, Erfgoed en voor de Vrijetijdseconomie.
11/04/24
Marieke Braber spreker workshop Vakantieparken en trends
Jos van der Sterren heeft bij zijn workshop over vakantieparken een stevige side-kick naast zich in de vorm van Marieke Braber. Het is weer een sterke aanvulling in het programma van Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
09/04/24
Campagne Varen doe je samen afgetrapt
Tijdens de Veiligheidsdag aan de Eem heeft gedeputeerde Rob van Muilekom voor de provincie Utrecht d...
05/04/24
Ambitie Utrechts Landschap 10.000 bomen planten
Om de natuur te versterken wil natuur- en beheerorganisatie Utrechts Landschap komend jaar ruim tien...
03/04/24
Exclusief voor leden
Welke bekers mogen op festivals?
Het festivalseizoen is weer begonnen. Met Pasen stonden vele tienduizenden festivalliefhebbers weer in de tent of op de festivalweide. Vaak met een drankje in de hand. Maar hoe zit het ook alweer met die drinkbekers? Is wegwerpplastic helemaal in de ban of zit het genuanceerder?
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Financiële positie van jongeren onder druk
De financiële positie van jongeren staat onder druk: de helft van hen kan niet of nauwelijks rondkomen, van het jeugdloon en de bijstand kunnen jongeren niet leven en ook de nieuwe basisbeurs is structureel te laag.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...