Geplaatst op: 02-12-2021
Auteur: Redactie
NRIT

Utrechtse Heuvelrug voert verplicht Ruitervignet in

Utrechtse Heuvelrug voert verplicht Ruitervignet in

Ruiters en menner moeten met ingang van 1 januari 2022 op de Utrechtse Heuvelrug een Ruitervignet aanschaffen. Een bijzondere stap om het onderhoud van de ruiterpaden te bekostigen. Het vignet is vanaf nu online te bestellen. Ook in andere natuurgebieden in Utrecht is een vignet ingevoerd en ook Natuurmonumenten verplicht een vignet.

Het vignet is verplicht vanaf 1 januari 2022 voor ruiters en menners die gebruik maken van de paden die over het Utrechtse Heuvelrug vignetgebied lopen. Dit zijn verschillende terreineigenaren op de Utrechtse Heuvelrug overeengekomen. De terreineigenaren willen de paardenpaden behouden, maar voor het onderhoud is een bijdrage van de ruiters en menners nodig. Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is aangewezen als uitvoerende partij voor het ruitervignet. Het gaat om een gebied van ruim 200 kilometer aan paardenpaden.

Waarom betalen voor het gebruik van paardenpaden?

Jarenlang konden ruiters en menners in veel gebieden op de Utrechtse Heuvelrug paardenpaden gebruiken zonder te betalen. De afgelopen jaren hebben bezuinigingen en een terugtredende overheid tot gevolg gehad dat er minder geld is voor natuur en recreatie, terwijl het wel steeds drukker wordt in de natuurgebieden. Het kost terreineigenaren veel moeite om de voorzieningen in het gebied op orde te houden. De gebruikersbijdragen van het vignet bieden hier een oplossing voor. 

De initiatiefnemers verwachten 3.000 jaarvignetten te verkopen. Dat is exclusief kortdurende vignetten die ruiters en menners ook kunnen aanschaffen. De opbrengsten worden verdeeld onder de deelnemende terreineigenaren afhankelijk van het aantal kilometer pad in eigendom en het type pad. Deze vergoeding zetten zij in voor het beheer en onderhoud van de paden. Als er na de kosten die gemaakt worden voor het beheer en onderhoud en de boomveiligheidsmaatregelen geld overblijft, wordt 10% hiervan afgedragen aan natuurprojecten op de Utrechtse Heuvelrug. 

Type vignetten en kosten

Het ruitervignet bestel je eenvoudig via de online bestelformulieren op www.ruitervignetuh.nl. Er is een ‘regulier’ jaarvignet voor individuele ruiters, menners, maneges en andere hippische ondernemers. Deze kost €60,- voor een jaar. Daarnaast is er een maandvignet (à €25,-), een weekvignet (à €15,-) en een dagvignet (à €7,50,-). Voor families en bijrijders is er het meerpersoons jaarvignet à €90,-. Hiermee kunnen meerdere familieleden of bijrijders (met een maximum van drie) één jaarvignet aanschaffen als ze samen op een paard rijden. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, is er gekozen voor een digitaal vignet. Deze moeten gebruikers uitgeprint of op hun mobiele telefoon bij zich hebben vanaf 1 januari 2022.

Waar geldig?

Verschillende gemeenten, terrein- en particuliere eigenaren doen mee met het Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug. In totaal bieden zij samen op dit moment een gebied van 214,6 kilometer aan paardenpaden op de Utrechtse Heuvelrug. Het aantal deelnemende eigenaren neemt de komende maanden nog steeds toe. Op dit moment doen mee: Staatsbosbeheer, Utrechts Landschap, Natuurmonumenten, gemeenten Soest, Zeist, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, De Bilt en Baarn en de landgoederen Eyckenstein, Remmerstein en De Kleine Hoogstraat en het recreatieterrein RCN Het Grote Bos. Deze partijen tekenden de samenwerkingsovereenkomst met Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Op de website www.ruitervignetuh.nl vind je een kaart met daarop het actuele overzicht van waar het vignet geldig is.

De gemeente Soest heeft ook een eigen ruitervignet. Met de gemeente Soest is de afspraak gemaakt dat ruiters/menners die in het bezit zijn van een Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug, ook binnen het vignetgebied van Soest mogen rijden. Het ruitervignet van Soest blijft daarnaast bestaan en geldt alleen binnen het vignetgebied van Soest. In de andere vignetgebieden Goois Natuurreservaat, Landgoed Den-Treek Henschoten en het Heihuis Landgoed Pijnenburg is het vignet niet geldig. 

Meedoen als terreinbeheerder?

Terreineigenaren die interesse hebben om mee te doen met het Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug kunnen contact opnemen met Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (info@np-utrechtseheuvelrug.nl)

Trefwoorden: dagrecreatie, routes, paardensport, paardrijden, natuur, paden, vignetten, gebruikersbijdragen

||| Blogs |||

02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

18/01/22
Musea dicht en sport open. Tijdelijk worden musea sportlocaties
Verschillende musea openen woensdag 19 januari op ludieke wijze om ruimte te geven aan (mentale) fitheid. Het is een protestactie tegen de ongelijkheid in de versoepelingen. Waarom mag de sport wel open en de veilige musea niet?
17/01/22
Exclusief voor leden
Leisurelands beleeft relatief goed jaar 2021
In 2021 bezochten ruim 3,6 miljoen bezoekers de recreatiegebieden van beheerder Leisurelands. Iets minder dan in 2020, toen de teller 4 miljoen bezoekers uitkwam. De daling in bezoekersaantallen is het gevolg van een zomer met aanzienlijk minder zonnige dagen dan in 2020. Toch is Leisurelands blij dat ze in deze tijd van veel binnen zitten een veilige uitvlucht kan bieden aan bezoekers uit de regio.
14/01/22
Fietsers helpen met boomveren
Al ruim een half jaar staat er een rij boomveren langs het fietspad bij bedrijventerrein Remmerden (N225) in Rhenen. En ze zorgen voor positieve reacties, blijkt uit een tussentijds onderzoek onder 40 langsrijdende fietsers.
13/01/22
Nieuwe landmark voor Nederland Zeesluis IJmuiden (de grootste zeesluis in de wereld)
Iedere toerist die Panama bezoekt wil waarschijnlijk ook het beroemde kanaal even zien. Zal straks i...
12/01/22
Pakkans in groene Brabantse gebieden blijft groot
Onlangs tekenden Openbaar Ministerie, politie en de eerste boa-werkgevers in Brabant het vernieuwde convenant ‘Groene Handhaving Noord-Brabant 2021’. Daarmee wordt de pakkans vergroot omdat de BOA's op elkaar gebieden mogen werken.
11/01/22
Europa-Park lanceert eigen streaming platform VEEJOY
Gisteren sloot Europa-Park de poorten voor het winterseizoen, maar vanaf nu zijn de verhalen van Dui...
07/01/22
Merlin Entertainments expands Netherlands operation with management of THIS IS HOLLAND experience
Merlin Entertainments ("Merlin” or "the Company”), a global leader in location-based entertainme...
05/01/22
LDA pilot: realtime inzicht in vrijetijdsgedrag mogelijk
Het is mogelijk om realtime inzicht te krijgen in het vrijetijdsgedrag van de Nederlanders. Dat blijkt uit een pilot van de Landelijke Data Alliantie (LDA) met het Nederlands Verplaatsingspanel.