Geplaatst op: 02-12-2021
Auteur: Redactie
NRIT

Utrechtse Heuvelrug voert verplicht Ruitervignet in

Utrechtse Heuvelrug voert verplicht Ruitervignet in

Ruiters en menner moeten met ingang van 1 januari 2022 op de Utrechtse Heuvelrug een Ruitervignet aanschaffen. Een bijzondere stap om het onderhoud van de ruiterpaden te bekostigen. Het vignet is vanaf nu online te bestellen. Ook in andere natuurgebieden in Utrecht is een vignet ingevoerd en ook Natuurmonumenten verplicht een vignet.

Het vignet is verplicht vanaf 1 januari 2022 voor ruiters en menners die gebruik maken van de paden die over het Utrechtse Heuvelrug vignetgebied lopen. Dit zijn verschillende terreineigenaren op de Utrechtse Heuvelrug overeengekomen. De terreineigenaren willen de paardenpaden behouden, maar voor het onderhoud is een bijdrage van de ruiters en menners nodig. Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is aangewezen als uitvoerende partij voor het ruitervignet. Het gaat om een gebied van ruim 200 kilometer aan paardenpaden.

Waarom betalen voor het gebruik van paardenpaden?

Jarenlang konden ruiters en menners in veel gebieden op de Utrechtse Heuvelrug paardenpaden gebruiken zonder te betalen. De afgelopen jaren hebben bezuinigingen en een terugtredende overheid tot gevolg gehad dat er minder geld is voor natuur en recreatie, terwijl het wel steeds drukker wordt in de natuurgebieden. Het kost terreineigenaren veel moeite om de voorzieningen in het gebied op orde te houden. De gebruikersbijdragen van het vignet bieden hier een oplossing voor. 

De initiatiefnemers verwachten 3.000 jaarvignetten te verkopen. Dat is exclusief kortdurende vignetten die ruiters en menners ook kunnen aanschaffen. De opbrengsten worden verdeeld onder de deelnemende terreineigenaren afhankelijk van het aantal kilometer pad in eigendom en het type pad. Deze vergoeding zetten zij in voor het beheer en onderhoud van de paden. Als er na de kosten die gemaakt worden voor het beheer en onderhoud en de boomveiligheidsmaatregelen geld overblijft, wordt 10% hiervan afgedragen aan natuurprojecten op de Utrechtse Heuvelrug. 

Type vignetten en kosten

Het ruitervignet bestel je eenvoudig via de online bestelformulieren op www.ruitervignetuh.nl. Er is een ‘regulier’ jaarvignet voor individuele ruiters, menners, maneges en andere hippische ondernemers. Deze kost €60,- voor een jaar. Daarnaast is er een maandvignet (à €25,-), een weekvignet (à €15,-) en een dagvignet (à €7,50,-). Voor families en bijrijders is er het meerpersoons jaarvignet à €90,-. Hiermee kunnen meerdere familieleden of bijrijders (met een maximum van drie) één jaarvignet aanschaffen als ze samen op een paard rijden. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, is er gekozen voor een digitaal vignet. Deze moeten gebruikers uitgeprint of op hun mobiele telefoon bij zich hebben vanaf 1 januari 2022.

Waar geldig?

Verschillende gemeenten, terrein- en particuliere eigenaren doen mee met het Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug. In totaal bieden zij samen op dit moment een gebied van 214,6 kilometer aan paardenpaden op de Utrechtse Heuvelrug. Het aantal deelnemende eigenaren neemt de komende maanden nog steeds toe. Op dit moment doen mee: Staatsbosbeheer, Utrechts Landschap, Natuurmonumenten, gemeenten Soest, Zeist, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, De Bilt en Baarn en de landgoederen Eyckenstein, Remmerstein en De Kleine Hoogstraat en het recreatieterrein RCN Het Grote Bos. Deze partijen tekenden de samenwerkingsovereenkomst met Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Op de website www.ruitervignetuh.nl vind je een kaart met daarop het actuele overzicht van waar het vignet geldig is.

De gemeente Soest heeft ook een eigen ruitervignet. Met de gemeente Soest is de afspraak gemaakt dat ruiters/menners die in het bezit zijn van een Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug, ook binnen het vignetgebied van Soest mogen rijden. Het ruitervignet van Soest blijft daarnaast bestaan en geldt alleen binnen het vignetgebied van Soest. In de andere vignetgebieden Goois Natuurreservaat, Landgoed Den-Treek Henschoten en het Heihuis Landgoed Pijnenburg is het vignet niet geldig. 

Meedoen als terreinbeheerder?

Terreineigenaren die interesse hebben om mee te doen met het Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug kunnen contact opnemen met Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (info@np-utrechtseheuvelrug.nl)

Trefwoorden: dagrecreatie, routes, paardensport, paardrijden, natuur, paden, vignetten, gebruikersbijdragen

||| Blogs |||

13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
13/12/21
DITCH THE PITCH
DITCH THE PITCH
13/12/21 · Marketing · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Je zal ze de kost moeten geven. Mensen die in artikelen en interviews stellen ‘de leukste baan van...
25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

20/01/22
Versnelde doorontwikkeling door Fonds Verblijfsrecreatie Zeeland
Eind 2021 kregen Ons Buiten (Oostkapelle) en Camping Olmenveld (Serooskerke) een lening via het Fond...
20/01/22
ANVR dringt bij de overheid aan op logische quarantaineregels
Na nu al twee jaar praktisch geen reizen uit te voeren naar bestemmingen buiten de EU vanwege afrade...
20/01/22
EuroParcs Group neemt campings in Zuid-Holland en Drenthe over
EuroParcs Group heeft deze maand jachthaven/camping Spijkerboor in Warmond, Zuid-Holland en camping ...
20/01/22
Vakbond vraagt Harbers om haast te maken met betere arbeidsomstandigheden Schiphol
Vakbond FNV wil dat de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers, haast maakt met het verbeteren van de arbeidsomstandigheden op Schiphol. Het gaat om loon, flexibilisering, veiligheid en gezondheid.
20/01/22
Exclusief voor leden
15% zzp'ers duikt onder sociaal minimum
De zzp'ers in de culturele, horeca en reissector hebben het zwaar. Over de hele breedte denken de zelfstandigen zonder personeel om te stoppen.
20/01/22
Wat heeft MarketingOost in 2021 qua marketing bereikt?
MarketingOost deelt haar resultaten van de marketing in 2021. Hoe hebben ze gescoord op de eigen website, in publicaties van derden en op socials?
19/01/22
Openings- en herstelplan voor culturele sector
Op woensdag 19 januari 2022 wordt het openings- en herstelplan van de Taskforce culturele en creatieve sector bekend gemaakt.
19/01/22
Bioscopen dicht maar Pathé viert Popcorn Day
Vandaag is het National Popcorn Day. Daarom lanceert de bioscoopketen Pathé in samenwerking met JIMMY’s popcorn POPPED: acht recepten voor echte popcorn fans.