Geplaatst op: 29-11-2021
Auteur: Peter Bekkering
NRIT

HISWA-RECRON moet proactiever zijn en meer inzetten op kwaliteit

HISWA-RECRON moet proactiever zijn en meer inzetten op kwaliteit

HISWA-RECRON gaat zich proactiever opstellen en richting arbeidsmarkt, consument en overheid meer inzetten op kwaliteit. Kwaliteit als werkgever, kwaliteit van de aangesloten bedrijven richting consument en kwaliteit als autoriteit richting de overheid. Dat zei Geert Dijks, directeur van brancheorganisatie HISWA-RECRON, tijdens een interview met Marc Gerlings van NRIT op de Recreatie Vakbeurs 2021 in Hardenberg.

Dijks vertelt wat hij onder proactief verstaat: "We moeten als brancheorganisatie meer vooruit werken en denken en daarbij aan de ondernemerskant en de consumentenkant zowel ontwikkelingen in de gaten houden als het sentiment.” Dijks vindt dat zijn organisatie zich meer moet verdiepen in de materie en zich ook duidelijker als autoriteit op het gebied van recreatiewatersport moet positioneren richting de overheid zodat er geen gemeentelijk, provinciaal of rijksbesluit meer wordt genomen zonder dat HISWA-RECRON geraadpleegd wordt.

Aantrekkelijker werkgever worden

In verband met de personeelsschaarste moet de sector zich meer gaan positioneren als aantrekkelijke werkgever, zegt Dijks in het interview. "Medewerkers in de sector zijn voor mij ‘human capital’, waarin je moet investeren middels trainingen en opleidingen, goede arbeidsvoorwaarden en het begeleiden naar een volgende stap. Ondernemers willen we helpen met vacaturebanken en met het zorgen dat de in- en doorstroom op het bedrijf plaatsvindt. In dat kader hebben we alle 30 leisure-opleidingen op MBO-niveau bezocht en met hen gaan we het curriculum tegen het licht houden zodat het past bij onze sector. Daarnaast starten we, mede dankzij een subsidie van 350.000 euro die we daarvoor hebben gekregen, begin 2022 met een grote landelijke arbeidsmarktbrandingcampagne, ‘Als vrije tijd je werk is’. Met als achterliggend doel om van een baantje een beroep te maken en mensen te stimuleren bewust voor het vak te kiezen. Daarbij werken we ook samen met andere sectoren in de gastvrijheidseconomie.”

Een ander doel voor de HISWA-RECRON is om kennis over trends voor de aangesloten ondernemers bereikbaar te maken via bijvoorbeeld webinars of brainstormsessies. Daarnaast heeft HISWA-RECRON kennispartners en doet het conjunctuurmetingen en biedt de kennisbank allerlei instrumenten om actuele trends waar te nemen.

Leden als kwaliteitsbedrijven positioneren

In de coronatijd blijkt veiligheid, zekerheid en betrouwbaarheid van leisurebedrijven een belangrijk item voor consumenten die te maken hebben met een diffuse markt. "We willen daarom onze leden meer positioneren als kwaliteitsbedrijven. Daarbij hebben we al goud in handen want alle zestien segmenten werken al met algemene voorwaarden. Bovendien is een geschillencommissie, opgesteld in samenwerking met de ANWB en de Consumentenbond. En we hebben een garantstelling dat als een van ‘onze’ erkende bedrijven zijn afspraken niet nakomt, wij dat betalen aan de klant.”

HISWA-RECRON gaat op 2 december ook starten met www.recron.nl. Die website bevat een database met alle leden en hun producten, diensten en activiteiten. Uiteindelijk moet die site uitgroeien tot een hightech-systeem met verbindingen naar boekingssites. Daarmee positioneert HISWA-RECRON zich naar de overheid, de arbeidsmarkt en de consument.

Daar waar HISWA-RECRON tot nu toe vooral wordt geassocieerd met verblijfsrecreatie wil de organisatie zich nu ook gaan richten op dagrecreatie. Dijks: "We willen een aantal segmenten daarvan groter maken en gaan starten met de indoorsport- en indoorspeelhallen.”


Trefwoorden: verblijfsrecreatie, dagrecreatie, brancheorganisaties, recron, hiswa, hiswa-recron

||| Blogs |||

02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/01/22
Financiering winnen voor je project met Karel de Grote Prijs
Ben je tussen 16 en 30 jaar en werk je aan een project met een Europese dimensie? Meld je aan voor de Karel de Grote-prijs en wie weet win je financiering om je project verder uit te werken.
18/01/22
Musea dicht en sport open. Tijdelijk worden musea sportlocaties
Verschillende musea openen woensdag 19 januari op ludieke wijze om ruimte te geven aan (mentale) fitheid. Het is een protestactie tegen de ongelijkheid in de versoepelingen. Waarom mag de sport wel open en de veilige musea niet?
17/01/22
Exclusief voor leden
Leisurelands beleeft relatief goed jaar 2021
In 2021 bezochten ruim 3,6 miljoen bezoekers de recreatiegebieden van beheerder Leisurelands. Iets minder dan in 2020, toen de teller 4 miljoen bezoekers uitkwam. De daling in bezoekersaantallen is het gevolg van een zomer met aanzienlijk minder zonnige dagen dan in 2020. Toch is Leisurelands blij dat ze in deze tijd van veel binnen zitten een veilige uitvlucht kan bieden aan bezoekers uit de regio.
14/01/22
Fietsers helpen met boomveren
Al ruim een half jaar staat er een rij boomveren langs het fietspad bij bedrijventerrein Remmerden (N225) in Rhenen. En ze zorgen voor positieve reacties, blijkt uit een tussentijds onderzoek onder 40 langsrijdende fietsers.
13/01/22
Nieuwe landmark voor Nederland Zeesluis IJmuiden (de grootste zeesluis in de wereld)
Iedere toerist die Panama bezoekt wil waarschijnlijk ook het beroemde kanaal even zien. Zal straks i...
12/01/22
Pakkans in groene Brabantse gebieden blijft groot
Onlangs tekenden Openbaar Ministerie, politie en de eerste boa-werkgevers in Brabant het vernieuwde convenant ‘Groene Handhaving Noord-Brabant 2021’. Daarmee wordt de pakkans vergroot omdat de BOA's op elkaar gebieden mogen werken.
11/01/22
Europa-Park lanceert eigen streaming platform VEEJOY
Gisteren sloot Europa-Park de poorten voor het winterseizoen, maar vanaf nu zijn de verhalen van Dui...
07/01/22
Merlin Entertainments expands Netherlands operation with management of THIS IS HOLLAND experience
Merlin Entertainments ("Merlin” or "the Company”), a global leader in location-based entertainme...