Geplaatst op: 29-11-2021
Auteur: Peter Bekkering
NRIT

HISWA-RECRON moet proactiever zijn en meer inzetten op kwaliteit

HISWA-RECRON moet proactiever zijn en meer inzetten op kwaliteit

HISWA-RECRON gaat zich proactiever opstellen en richting arbeidsmarkt, consument en overheid meer inzetten op kwaliteit. Kwaliteit als werkgever, kwaliteit van de aangesloten bedrijven richting consument en kwaliteit als autoriteit richting de overheid. Dat zei Geert Dijks, directeur van brancheorganisatie HISWA-RECRON, tijdens een interview met Marc Gerlings van NRIT op de Recreatie Vakbeurs 2021 in Hardenberg.

Dijks vertelt wat hij onder proactief verstaat: "We moeten als brancheorganisatie meer vooruit werken en denken en daarbij aan de ondernemerskant en de consumentenkant zowel ontwikkelingen in de gaten houden als het sentiment.” Dijks vindt dat zijn organisatie zich meer moet verdiepen in de materie en zich ook duidelijker als autoriteit op het gebied van recreatiewatersport moet positioneren richting de overheid zodat er geen gemeentelijk, provinciaal of rijksbesluit meer wordt genomen zonder dat HISWA-RECRON geraadpleegd wordt.

Aantrekkelijker werkgever worden

In verband met de personeelsschaarste moet de sector zich meer gaan positioneren als aantrekkelijke werkgever, zegt Dijks in het interview. "Medewerkers in de sector zijn voor mij ‘human capital’, waarin je moet investeren middels trainingen en opleidingen, goede arbeidsvoorwaarden en het begeleiden naar een volgende stap. Ondernemers willen we helpen met vacaturebanken en met het zorgen dat de in- en doorstroom op het bedrijf plaatsvindt. In dat kader hebben we alle 30 leisure-opleidingen op MBO-niveau bezocht en met hen gaan we het curriculum tegen het licht houden zodat het past bij onze sector. Daarnaast starten we, mede dankzij een subsidie van 350.000 euro die we daarvoor hebben gekregen, begin 2022 met een grote landelijke arbeidsmarktbrandingcampagne, ‘Als vrije tijd je werk is’. Met als achterliggend doel om van een baantje een beroep te maken en mensen te stimuleren bewust voor het vak te kiezen. Daarbij werken we ook samen met andere sectoren in de gastvrijheidseconomie.”

Een ander doel voor de HISWA-RECRON is om kennis over trends voor de aangesloten ondernemers bereikbaar te maken via bijvoorbeeld webinars of brainstormsessies. Daarnaast heeft HISWA-RECRON kennispartners en doet het conjunctuurmetingen en biedt de kennisbank allerlei instrumenten om actuele trends waar te nemen.

Leden als kwaliteitsbedrijven positioneren

In de coronatijd blijkt veiligheid, zekerheid en betrouwbaarheid van leisurebedrijven een belangrijk item voor consumenten die te maken hebben met een diffuse markt. "We willen daarom onze leden meer positioneren als kwaliteitsbedrijven. Daarbij hebben we al goud in handen want alle zestien segmenten werken al met algemene voorwaarden. Bovendien is een geschillencommissie, opgesteld in samenwerking met de ANWB en de Consumentenbond. En we hebben een garantstelling dat als een van ‘onze’ erkende bedrijven zijn afspraken niet nakomt, wij dat betalen aan de klant.”

HISWA-RECRON gaat op 2 december ook starten met www.recron.nl. Die website bevat een database met alle leden en hun producten, diensten en activiteiten. Uiteindelijk moet die site uitgroeien tot een hightech-systeem met verbindingen naar boekingssites. Daarmee positioneert HISWA-RECRON zich naar de overheid, de arbeidsmarkt en de consument.

Daar waar HISWA-RECRON tot nu toe vooral wordt geassocieerd met verblijfsrecreatie wil de organisatie zich nu ook gaan richten op dagrecreatie. Dijks: "We willen een aantal segmenten daarvan groter maken en gaan starten met de indoorsport- en indoorspeelhallen.”


Trefwoorden: verblijfsrecreatie, dagrecreatie, brancheorganisaties, recron, hiswa, hiswa-recron

CELTH
 






||| Nieuws |||

24/04/24
De Leistert is beste camping van Nederland
Recreatiepark De Leistert is door kampeerders uitgeroepen tot ‘Beste camping van Nederland’. In Belgie werd de award gewonnen door Camping Sandaya Parc La Clusure en in de Luxemburg door Camping Fuussekaul.
23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
22/04/24
Exclusief voor leden
Nieuwe waterattractie voor Bellewaerde
Het Vlaamse attractiepark Bellewaerde heeft een nieuwe waterattractie. Amazonia ligt in het hart van de nieuwe zone ‘Mundo Amazonia waar in totaal 21 miljoen euro is geïnvesteerd.
19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...