Geplaatst op: 29-11-2021
Auteur: Redactie
NRIT

Ondernemers beter gehoord in nieuwe Wet Markt en Overheid

Ondernemers beter gehoord in nieuwe Wet Markt en Overheid
Foto: Pixabay

De Wet Markt en Overheid wordt aangescherpt en ondernemers krijgen meer inspraak. Het kabinet heeft het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. 

Gemeenten verhuren en exploiteren sportcomplexen soms zelf of bieden tegen betaling ligplaatsen aan in een jachthaven. Overheden mogen dit soort diensten of producten vanwege het algemeen belang onder andere aanbieden. Door een wijziging in de wet Markt en Overheid moeten zij zo’n keuze beter gaan motiveren en krijgen ondernemers hierbij meer inspraak. De ministerraad heeft er op voorstel van minister Blok van Economische Zaken en Klimaat mee ingestemd het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer in te dienen.

Ondernemers betrekken in besluitvorming 

Minister Blok: "De wet Markt en Overheid stelt diverse gedragsregels voor overheden. Die zorgen dat bedrijven niet oneerlijk worden beconcurreerd door een overheid die ook economische activiteiten uitvoert. Natuurlijk kan het soms noodzakelijk zijn dat overheden, zoals gemeenten of provincies, vanwege het algemeen belang een uitzondering maken op de gedragsregels. Maar nog te vaak wordt een ondernemer in deze overweging onvoldoende meegenomen. Deze wetswijziging zorgt ervoor dat overheden eerder en beter ondernemers moeten betrekken in de besluitvorming.”

Uit de evaluatie van de wet is gebleken dat overheden regelmatig, en soms zonder goede onderbouwing, gebruikmaken van de wettelijke mogelijkheid om economische activiteiten in het algemeen belang bijvoorbeeld onder de kostprijs aan te bieden. Ook is naar voren gekomen dat ondernemers te laat of helemaal niet werden betrokken bij deze besluitvorming.

Betere motivatie 

Door de gewijzigde wet Markt en Overheid moeten overheden uniform en daarmee transparanter gaan motiveren waarom ze een activiteit zonder de gedragsregels willen aanbieden. Ze moeten bijvoorbeeld de gevolgen voor bedrijven zichtbaar maken. Ondernemers krijgen daarnaast meer inspraak vooraf, omdat een openbaar aangekondigde consultatie verplicht wordt. Ook wordt een evaluatiebepaling toegevoegd aan de wet zodat verleende uitzonderingen achteraf kunnen worden heroverwogen. Evaluaties leiden tot een besluit waar tegen bezwaar en beroep mogelijk is.

Topics:Beleid
Trefwoorden: beleid, ondernemen, overheid, oneerlijke concurrentie

CELTH
 






||| Nieuws |||

12/04/24
Bas Maes gedeputeerde Brabant voor vrijetijdseconomie
Bas Maes (SP) is benoemd als gedeputeerde voor de provincie Noord-Brabant. Bas Maes zal zich voor de komende 3 jaar van deze bestuursperiode inzetten voor de portefeuille Energie, Cultuur, Sport, Erfgoed en voor de Vrijetijdseconomie.
11/04/24
Exclusief voor leden
Van Gogh Nationaal Park gaat Brabant Behagen
De gemeenten Oirschot, Rucphen, Best en Tilburg zijn als eerste verkozen om mee te doen aan Brabant Behaagt, een nieuw landschapsproject van Van Gogh Nationaal Park. et Brabantse platteland moet hierdoor natuurlijker en beter beleefbaar worden. Ook moet het landschap voor boeren verdienvermogen opleveren. Zo gaan natuur, recreatie en economie hand in hand.
09/04/24
Campagne Varen doe je samen afgetrapt
Tijdens de Veiligheidsdag aan de Eem heeft gedeputeerde Rob van Muilekom voor de provincie Utrecht d...
08/04/24
Elektrische zelfbedieningspont Zuidlaardermeer
In het populaire fietsrondje Zuidlaardermeer in Groningen is door een zelfbedieningspont een volledig rondje om het Zuidlaardermeer mogelijk.
05/04/24
Ambitie Utrechts Landschap 10.000 bomen planten
Om de natuur te versterken wil natuur- en beheerorganisatie Utrechts Landschap komend jaar ruim tien...
05/04/24
Waddenkust krijgt pelgrimsroute Het Ziltepad
In Noord-Holland, Fryslân en Groningen wordt de komende drie jaar langs de Waddenkust een pelgrimsroute voor bezinningstoerisme ontwikkeld: Het Ziltepad. Het Ziltepad voorziet volgens de initiatiefnemers in de toenemende vraag naar bezinning en rust in een steeds hectischer wereld.
05/04/24
Opening vernieuwd Scholtenpad Winterswijk
Het 90 kilometer lange vernieuwde Scholtenpad in Winterswijk is geopend door gedeputeerde Peter Drenth (provincie Gelderland), wethouder Sylvia Fleuren (gemeente Winterswijk) en Henk Bulten (Achterhoek Toerisme).
05/04/24
Exclusief voor leden
Ideeën voor een bereikbare kust tijdens de 30 van Zandvoort
Een bijzondere combinatie. Een wandelevent waar ook ideeen konden worden gegeven voor een beter bereikbare kust. De zesduizend deelnemers aan het wandelevent de 30 van Zandvoort liepen 18 of 30 kilometer en kregen de mogelijkheid om ideeën in te leveren over hoe de kust beter bereikbaar kan worden gemaakt.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...