Geplaatst op: 19-11-2021
Auteur: Guido Aerts
Breda University of Applied Sciences
Publicatie: R&T 2021-04

Klimaat eist plek op in strategische agenda recreatie

Klimaat eist plek op in strategische agenda recreatie
Guido Aerts, CELTH programmamanager, Breda University

Terugkijkend op een matige zomer voor wat betreft het weer, weinig zon en veel regen bij gematigde temperaturen, komen er verschillende beelden voorbij. Prominent daarbij de beelden van de overstromingen in Valkenburg en de directe omgeving bij onze buren in de Ardennen en de Eifel. Gelukkig waren er aan Nederlandse zijde geen dodelijke slachtoffers te betreuren maar de schade was immens. Andere beelden: de bosbranden in het zuiden van Europa en het westen van de Verenigde Staten en Canada. In Canada een lange periode met 50+ C op de thermometer.

Het weer lijkt steeds extremer te worden, heter, droger, natter. Hoewel er nog steeds een gepolitiseerd debat woedt over de vraag rondom de menselijke invloed op deze veranderingen is iedereen het er wel over eens dat we te maken hebben met klimaatverandering. In iets meer dan een halve eeuw is het klimaatdebat op een kritisch punt aangekomen. Volgens sommige geleerden zijn we inmiddels het "point of no return” al gepasseerd en zijn de ontwikkelingen onomkeerbaar. Dat wil niet zeggen niet beïnvloedbaar of te mitigeren.

Op 9 augustus 2021 werd een begin gemaakt met de publicatie van het zesde rapport (AR6) door het IPCC, het Intergovernmental Panel on Cimate Change. Het betrof daarbij het eerste deelrapport van drie met de titel: The Physical Science Basis of Climate Change. In bestuurlijke kringen sloeg het rapport in als een bom. Het IPCC kreeg, samen met Al Gore, in 2007 de Nobelprijs voor de vrede. Daarmee is een van de iconische namen in dit vraagstukken gevallen. De andere, meer recent, is wellicht Greta Thunberg bekend van een mondiale schoolstaking en haar zeilreis om aandacht te vragen voor klimaatverandering.

Het belangrijkst inzicht van de IPCC publicatie is dat nu wel duidelijk is dat niets doen geen optie meer is. Dit betekent dat iedereen en daarmee ook de recreatie- en toerisme sector zich moet bezinnen op de toekomst en de mogelijke te zetten stappen. De klimaatverandering lijkt zich te uiten in een opwarming van de aarde met desastreuze gevolgen voor de zeespiegel en in de vorm van extreem weer. Beide onderwerpen raken de sector direct. Het is niet ondenkbaar dat binnen een generatie allerhande exotische bestemmingen letterlijk onder water verdwijnen. Maar ook nationaal zal er moeten worden geanticipeerd. Zonder waterwerken zouden we naar het strand in Bergen op Zoom kunnen.

De kern van ieder beleid zal gevormd worden door een mix van fysieke, technische, oplossingen gecombineerd met gedragsverandering. De sector en de individuele ondernemers zullen in hun bestuurlijke, regionale setting moeten samenwerken om tot oplossingen te komen. Denk aan een versnelde energie-transitie, drainage systemen, groene daken, vergroening van de parkeerplaats, verplaatsen van campings en nog meer maatregelen. Wellicht komt de hele buitenrecreatie wel onder druk te staan en zou je als ondernemer alternatieven moeten hebben om bij extreem weer toch je gasten te kunnen ontvangen. Allemaal vragen die snel op tafel zullen komen. De sector, waarbij veel verschillende belangen en waarden een rol spelen, zal deze uitdaging aan moeten gaan. Als je geen onderdeel bent van de oplossing dan word je onderdeel van het probleem.

Trefwoorden: duurzaam toerisme

CELTH
 






||| Nieuws |||

17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
17/04/24
Jaarverslag Koninklijke Jaarbeurs 2023
Na een periode van drie moeizame coronajaren is er weer behoefte om elkaar te zien en te ontmoeten. Koninklijke Jaarbeurs publiceerde deze week het jaarverslag 2023. Jaarbeurs is weer volop in bedrijf.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Uitstoot industrie omlaag maar luchtvaart omhoog
In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. In tegenstelling tot de luchtvaart die noteerde een stijging van 11%.
15/04/24
Inchecken met betaalpas in buurtbus
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van vervoerder Arriva.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...