Geplaatst op: 22-11-2021
Auteur: Jeroen Klaasse
Gemeente Diemen

Hoe ga je als gemeentebestuur op het gebied van leisure om met de pandemie?

Column Jeroen Klaasse - wethouder in Diemen

Hoe ga je als gemeentebestuur op het gebied van leisure om met de pandemie?

Thuiswerken. Teamsvergaderingen. Geen openbare toespraken meer met veel publiek. Net als voor veel mensen zorgt corona ook bij wethouders voor een verandering in de werksituatie. Vanuit de gemeente zijn we met veel instellingen en verenigingen in gesprek om te horen waar zij tegenaan lopen. Dat varieert van ondernemingen, zorginstellingen, scholen, maar zeker ook de (gesubsidieerde) instellingen en verenigingen die actief zijn binnen de vrijetijdssector. Dit ‘gesprek’ verloopt moeizamer dan voorheen. Waar de lijnen korter waren door op zaterdagochtend in de sportkantine het informele contact op te zoeken, moeten tegenwoordig digitale vergaderingen worden ingepland. Terwijl juist nu de verenigingen tegen nieuwe uitdagingen aanlopen.

Dat zijn meer dan eens financiële uitdagingen. We treffen daarom (in aanvulling op de regelingen van het Rijk en de Provincie) allerlei steunmaatregelen, zoals incidentele subsidies en kwijtschelding van huur en belastingen. Verder trachten we zelf ook in aanmerking te komen voor financiële compensatie vanuit het Rijk en Provincie, bijvoorbeeld voor het exploitatietekort op het gemeentelijk zwembad en het opvangen van de verliezen van het theater.

Het is mooi om te zien dat instellingen en verenigingen zelf ook met allerlei creatieve oplossingen komen om hun bezoekers en leden toch zo veel mogelijk te kunnen bieden. Voorbeelden hiervan zijn: judo op het grasveld, danslessen op de parkeerplaats en digitale muzieklessen. Van de verenigingen horen we dat hun leden nog niet massaal het lidmaatschap opzeggen. In combinatie met kostenbeheersing en financiële compensatie kunnen de meeste verenigingen gelukkig het hoofd boven water houden. Bovendien houden ze met nieuwsbrieven en digitale activiteiten zoals een online pubquiz binding met hun leden.

Daarom Diemen

Bij ondernemers is de impact van de coronapandemie en de daaruit voortvloeiende beperkende maatregelen zeer divers. Waar de kledingzaken in het winkelcentrum in Diemen amper het hoofd boven water kunnen houden, beleven verswinkels en de wekelijkse markt gouden tijden. Vanuit de gemeente komen we retail en horeca tegemoet, door standplaatsen in de openlucht toe te staan, en de uitbreiding van terrassen mogelijk te maken. Vanuit onze ‘citymarketing’ Daarom Diemen lanceren we verschillende campagnes zoals Koop Lokaal, Steun Horeca Diemen en Wensmaaltijden. Voor een beetje extra omzet maar vooral ook om het moraal bij de ondernemers hoog te houden. Ondanks de beperkende maatregelen die we vanuit het Rijk moeten handhaven, proberen we tegelijkertijd vanuit de gemeente ook mee te denken wat er wel mogelijk is.

Alle publieksevenementen hebben helaas geen doorgang kunnen vinden in het coronajaar. Dat is spijtig, want vanuit Daarom Diemen was de evenementenkalender de afgelopen jaren sterk uitgebreid. De organisatoren krijgen toch een deel van hun reguliere subsidies, om kosten die wel gemaakt zijn te kunnen dekken. Met commerciële evenementenorganisatoren en met name cateringbedrijven doen we leuke acties in het kader van Daarom Diemen, maar voor deze organisaties voeren we vooral Rijksregelingen zoals de TOZO uit.

Afgelopen jaar zijn andere vormen van vrijetijdsbesteding juist populairder worden. Zoals wandelen in de natuur. Hier spelen we vanuit Daarom Diemen op in, door de ondersteuning van een nieuwe vogelkijkwandelroute in het Diemerbos en geocaching in het groene buitengebied van Diemen.

Ondanks de beperkende maatregelen die we vanuit het Rijk moeten handhaven, proberen we tegelijkertijd vanuit de gemeente ook mee te denken wat er wel mogelijk is.

Investeren in goede voorzieningen

Een belangrijke uitdaging is natuurlijk dat straks alles weer goed opstart als dat weer kan. Diemen is een snel groeiende gemeente. Daarom is het belangrijk om te investeren in goede voorzieningen, ook op het gebied van vrije tijd. Denk aan een nieuwe sporthal, de herinrichting van het sportpark, de verhuizing van de bibliotheek en een uitbreiding van het cultureel centrum. We zijn gewoon doorgegaan met deze projecten in het afgelopen jaar en hebben ons niet door de coronapandemie laten afremmen. Voor verenigingen en instellingen, zoals sportverenigingen, de bibliotheek en het theater, geeft dit nieuwe perspectief iets extra’s om naar uit te kijken.

Jeroen Klaasse is wethouder in de gemeente Diemen sinds 2014. Daarvoor was hij achtereenvolgens werkzaam bij BUas (destijds NHTV) en Hogeschool Inholland. In 2010 was hij betrokken bij het opstellen van het landelijk competentieprofiel Leisure Management. In zijn huidige functie als wethouder heeft hij naast Onderwijs, Zorg & Welzijn en Economische Zaken ook ‘Leisure’ (Sport, Kunst en Cultuur, Evenementen en Citymarketing) in zijn portefeuille.

Dit artikel is eerder verschenen in Uncover, een uitgave van het domein Leisure & Events van de Breda University of Applied Sciences. Nieuwsgierig naar de andere artikelen uit Uncover? Stuur dan een mailtje naar ton@nrit.nl.
Topics:Beleid, Leisure
Trefwoorden: beleid, gemeenten, corona, crisis, ondernemen, vrije tijd, vrijetijdsactiviteiten, cultuur, sport

CELTH     
Trendrapport

||| Nieuws |||

29/09/23
Perfect toerisme hangt in Rijksmuseum
In opdracht van het Rijksmuseum fotografeerde Mounir Raji voor Document Nederland 2023 toerisme. De toerismesector draait weer op volle toeren. Reizigers gaan en masse op zoek naar unieke ervaringen. Raji zet het ideale vakantiebeeld neer, volledig escapisme.
29/09/23
Hurtigruten meert voor het eerst aan in Scheveningen
De Noorderlichtexpedities van rederij Hurtigruten gaan dit weekend van start. De MS Maud vertrekt binnenkort vanuit Londen om koers te zetten naar het noorden van Scandinavië en zal onderweg voor het eerst op 1 oktober ook aanmeren in de haven van Seaport The Hague-Scheveningen.
29/09/23
Herstel stadsmuur Maastricht
In maart 2019 stortte een gedeelte van de Maastrichtse stadsmuur bij het stadspark in. In 2023 en 2024 wordt de walmuur en het rondeel De Vijf Koppen, het halfronde bolwerk bij de muur, restaureren. Bezoekers krijgen tot die tijd uitleg via bouwdoeken.
29/09/23
Vacansoleil failliet weg open voor overname
De rechtbank Oost-Brabant heeft aanbieder van campingreizen Vacansoleil failliet verklaard. Afgelopen dinsdag vroeg het bedrijf uitstel van betaling aan.
28/09/23
Exclusief voor leden
Sterke groei van intercontinentale reizen
Consumenten boeken weer volop intercontinentale reizen. Dat blijkt uit de ANVR-GfK boekingsstatistiek van augustus waarvoor ruim 40.000 Nederlanders zijn ondervraagd. Overall is er ten opzichte van augustus 2022 een groei van 13% in aantallen boekingen.
28/09/23
Hilton beste werkgever in de Europese hospitalitysector
Hotelketen Hilton is door Great Place to Work in zijn lijst van Best Workplaces in Europa 2023 in de categorie Multinationals uitgeroepen tot de beste werkgever op het gebied van gastvrijheid en als nummer 3 van alle branches.
28/09/23
Exclusief voor leden
RAI introduceert OpenRoaming
Beurslocatie RAI Amsterdam introduceert OpenRoaming. hiermee gaan gebruikers bij binnenkomst automatisch en veilig over van het publieke net op ons snelle WiFi-netwerk. Dat schept ook mogelijkheden voor onder meer indoor online navigatie.
28/09/23
Exclusief voor leden
Minimale groei voor horeca verwacht, marges onder druk
Voor 2024 verwacht ING Research voor de meeste sectoren een lichte groei, waarbij de dienstverlenende sectoren de grootste groei laten zien. Voor de horeca nemen na een sterke inhaalgroei de volumes volgend jaar nauwelijks verder toe. Wel staan de marges bij eet- en drinkgelegenheden onder druk.

||| Agenda |||

04/10/23
04/10/23 t/m 04-10-23: Duurzaamheidscongres Kampeerbranche
Op woensdag 4 oktober 2023 organiseert HISWA-RECRON samen met NKC, KCI, BOVAG, KCJ en de ANWB het Du...
12/10/23
12/10/23 t/m 12-10-23: Screw up morning: Leisure en toerisme in stedelijke ontwikkeling
Tijdens de Screw Up Morning op donderdag 12 oktober 2023 brengen Sweco, J2Leisure en Expertise Netw...
23/10/23 t/m 24-10-23
23/10/23 t/m 24-10-23: Glamping 2-Daagse
Pleisureworld organiseert op 23 en 24 oktober een Glamping 2-Daagse. De reis trekt in twee dagen tij...
14/11/23 t/m 16-11-23
14/11/23 t/m 16-11-23: Recreatie Vakbeurs 2023
Dé vakbeurs voor een toekomstbestendige recreatiebranche.   Op 14, 15 en 16 novemb...
24/01/24 t/m 25-01-24
24/01/24 t/m 25-01-24: Recreatie Next Level 2024
Recreatie Vakbeurs organiseert op 24 en 25 januari 2024 een nieuw event voor de recreatiebranche: R...